Στίγμα

Αρέσκονται να βλέπουν το κατοχικό σύμβολο στον Πενταδάκτυλο

Νέα ολέθρια παραχώρηση στον Ακιντζί. Να μην αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η λύση να μην τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά να εγκριθεί με πλειοψηφία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στη Βουλή

Ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ θέλουν να παραμείνει το σύμβολο της κατοχής στον Πενταδάκτυλο. Αυτό σημαίνει η καταψήφιση ψηφίσματος από τον Γιώργο Περδίκη, στο οποίο εκαλείτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ζητήσει από τον Μουσταφά Ακιντζί όπως, ως μέτρο καλής θέλησης, αφαιρεθεί το κατοχικό σύμβολο. Πρόκειται για άλλη μία ολέθρια ικανοποίηση του Ακιντζί, η οποία αποδεικνύει σε ποιον καταστροφικό δρόμο οδηγούν την εθνική υπόθεση οι ηγεσίες των δύο κομμάτων.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Άντρος Κυπριανού, οι οποίοι καθημερινά δηλώνουν πως δεν μπορούν να βλέπουν το κατοχικό σύμβολο να μολύνει τον Πενταδάκτυλο και πως τούτο θα γίνει μέσω της λύσης που διαπραγματεύονται, δεν έχουν καμία ένσταση να το αντικρίζουν καθημερινά. Και απορρίπτουν ένα λογικότατο αίτημα όπως ο κατοχικός ηγέτης, σε ανταπόκριση της ακύρωσης της απόφασης της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, προχωρήσει και ο ίδιος σε μία ενέργεια καλής θέλησης, αφαιρώντας το σύμβολο της κατοχής, το οποίο συνιστά τεράστια πρόκληση για τον Ελληνισμό της Κύπρου.

Πρόκειται για αχαρακτήριστη ενέργεια των δύο μεγάλων κομμάτων. Τη στιγμή που παραγράφουν μία σελίδα της ιστορίας του κυπριακού Ελληνισμού, δεν αποδέχονται να αφαιρεθεί ένα αίσχος το οποίο αποδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις των Τούρκων. Και εάν σήμερα η τουρκική πλευρά αρνείται να συναινέσει, πώς θα συναινέσει αύριο, όταν καταστεί ισότιμος εταίρος στη λύση; Το κατοχικό σύμβολο θα παραμείνει εσαεί στον Πενταδάκτυλο, αφού η περιοχή θα περιλαμβάνεται στην επικράτεια της «τουρκικής συνιστώσας πολιτείας» και θα υπόκειται στους νόμους της.

Όμως αξίζει να προσεχθεί και τούτο. Την προηγούμενη φορά, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ προέβαλαν ως πρόσχημα πως ήταν το «φασιστικό» ΕΛΑΜ που προσχεδίασε τη σχετική απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Σήμερα, που το ψήφισμα κατέθεσε ένα δημοκρατικό κόμμα όπως είναι το Κίνημα Οικολόγων, τι θα πουν; Αποδεικνύεται πως η επίρριψη ευθυνών στο ΕΛΑΜ ήταν ένα επικοινωνιακό κόλπο, για να πείσουν τον λαό για το «επικίνδυνο» του εγχειρήματος και για την «πρόθεση» να πληγούν οι συνομιλίες. Τι θα πουν σήμερα; Ότι και ο Περδίκης και οι Οικολόγοι είναι φασιστικά στοιχεία που επιδιώκουν υπονόμευση των συνομιλιών;

Οι προθέσεις πλέον των δύο ηγεσιών δεν μπορούν να αποκρυβούν. Κατέστησαν υποχείριες του Ακιντζί και εκθεμελιωτές του νόμιμου κράτους και των συντεταγμένων θεσμών του. Δεν σταματούν πουθενά. Και είναι τόσο αδίστακτες, ώστε κανένας δεν πρέπει να αποκλείει μεγαλύτερες υποχωρήσεις προς τον κατακτητή στη συνέχεια. Είναι ψυχή τε και σώματι παραδομένες στη συνέχιση ενός διαλόγου που οδηγεί κατευθείαν στην τουρκοποίηση. Και θα πράξουν το παν ώστε ο διάλογος να καταλήξει, έναντι όλων των παραχωρήσεων που θα κάνουν, στην πολυπόθητη λύση που προκρίνουν.

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος υποταγής των δύο ηγεσιών. Και επαναλαμβάνουμε αυτό που είχαμε πει πρόσφατα. Δεν αποκλείουμε καθόλου το ενδεχόμενο οι δύο ηγεσίες να εύρουν τρόπους, σε συνεργασία με τον Ακιντζί, να μην τεθεί ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα η λύση, αλλά να περάσει μέσα από τη Βουλή, με απλή πλειοψηφία. Ας έχουσι γνώσιν οι φύλακες.

Δεν μιλούμε πλέον για κινδύνους. Μιλούμε για λαίλαπα, η οποία ετοιμάζεται να σαρώσει τον κυπριακό Ελληνισμό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινεί τα νήματα από το Προεδρικό, έχει βάλει μπροστάρηδες τις δύο ηγεσίες και αυτός υποκρίνεται τον αμέτοχο. Παραπλανεί τον λαό με τις αντιφατικές δηλώσεις του και θωπεύει τη μία ημέρα τα αφτιά των ελληνοκεντρικών και την επομένη τα αφτιά του Ακιντζί.



Στην πραγματικότητα, έχει συμφωνήσει με όλες τις αξιώσεις του κατοχικού ηγέτη και διερωτόμαστε, πλέον, εάν οι κινήσεις του Έιντε για εξεύρεση φόρμουλας στο θέμα των βασικών ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους ήταν αποκλειστικά κίνηση δική του, ή εν γνώσει και συμφωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η απουσία κάθε αντίδρασης από την Κυβέρνηση στις ενέργειες Έιντε είναι ενδεικτική, πως η Κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στις ενέργειές του.

Να μην έχει καμία αμφιβολία ο λαός. Βρίσκεται μπροστά σε έναν άριστο σχεδιασμό πολλών για το ξεπούλημα της Κύπρου. Έπονται χειρότερα και οι κινήσεις που ακολουθούν θα είναι αιφνιδιαστικές, και θα συνιστούν χαριστική βολή στην εθνική υπόθεση και στον κυπριακό Ελληνισμό...