Στίγμα

Ο ΔΗΣΥ κατήντησε την Κυπριακή Δημοκρατία ταμπέλα

Πώς ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ χαλούν ένα προς ένα τα θεμέλια που στηρίζουν το κυπριακό κράτος

Τι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία; Ταμπέλα, ασπίδα, ή Μπανανία;

Ο Γλαύκος Κληρίδης την ονόμασε Μπανανία. Ο λαός τη θεωρεί ασπίδα. Και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ κατέβασε και την ταμπέλα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, καθόρισε τι είναι, κατά την αντίληψή του, το κυπριακό κράτος: «Χωρίς τις σωστές κινήσεις από την πολιτική ηγεσία, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία ταμπέλα και όχι ασπίδα», είπε.

Κρίνοντας από το πώς κατήντησε την Κυπριακή Δημοκρατία η κυβέρνηση Αναστασιάδη, θεωρούμε πως έχει δίκαιο ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Και του υπενθυμίζουμε πως όταν ως ηγέτης του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της Κύπρου δέχεται να παρκάρει το αυτοκίνητό του λίγο έξω, ή μέσα, στο ψευδοπροεδρικό, να δειπνήσει μυστικά με τον άνθρωπο που εκπροσωπεί το αποσχισθέν τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να του υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει τις εντολές του -και τις εφάρμοσε- και θα ακυρώσει απόφαση την οποία έλαβε η Νομοθετική Εξουσία του κυρίαρχου κυπριακού κράτους, ε, τότε, ο κ. Νεοφύτου έχει καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και ως ταμπέλα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προτού μιλήσει, οφείλει να σκέπτεται. Και να διερωτάται, αν με όσα δηλώσει, πρωτίστως, βλάπτει και εκθέτει τον ίδιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Δυστυχώς, στην απέλπιδα προσπάθειά του να στηρίξει τη χρεοκοπήσασα επικίνδυνη πολιτική του κόμματός του, φθάνει στο σημείο να εκθέτει ανεπανόρθωτα τον εαυτό του, το κόμμα του και τον αρχηγό του.

Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ έχει, προσχεδιασμένα, οδηγήσει αυτό το κράτος σε τέτοιο άθλιο κατάντημα, ώστε να το εχθρεύονται ακόμη και οι πολίτες του. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν αγαπά την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν τη θέλει. Θέλει να την αντικαταστήσει με ένα κράτος διζωνικής συνομοσπονδίας. Πώς;

1. Την απογύμνωσε οικονομικά, με την αποδοχή των όρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κούρεμα των καταθέσεων, τον εξαναγκασμό μεγάλης μερίδας των νέων της να μεταναστεύουν, ή να παραμένουν άνεργοι αορίστου χρόνου. Υποχρέωσε αξιοπρεπείς πολίτες να σιτίζονται στα κοινωνικά παντοπωλεία. Και διέλυσε εντελώς το κοινωνικό κράτος.

2. Ο ηγέτης του κράτους διαπραγματεύεται λύση διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περιέφερε διεθνώς τον παράνομο ηγέτη του αποσχισθέντος τμήματος της επικράτειάς της, ανεχόμενος να προβάλλεται ως Συμπρόεδρος από τα διεθνή ΜΜΕ. Τον καμάρωνε να εισέρχεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Υπουργεία Εξωτερικών ευρωπαϊκών κρατών και να συνδιαβουλεύεται και να δέχεται στο «προεδρικό» κρατικούς αξιωματούχους, μέχρι και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

3. Ο ΔΗΣΥ άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του σε σκάνδαλα, ρουσφέτια, ευνοιοκρατία, διαπλοκή. Υπονόμευσε θεσμούς της κυπριακής Δημοκρατίας, διέσυρε το κράτος διεθνώς, κατέστησε την Κύπρο ανοχύρωτη πολιτεία. Πριν από το κούρεμα καταθέσεων, συνέπραξε στο χρηματιστηριακό σκάνδαλο, το οποίο απετέλεσε την πρώτη ληστεία των νοικοκυριών.

Δημιούργησε κομματική εταιρεία προκειμένου να συμμετάσχει στο φαγοπότι του χρηματιστηριακού σκανδάλου. Σπατάλησε το χρήμα του φορολογούμενου πολίτη, αγοράζοντας τους ρωσικούς πυραύλους τους οποίους, αργότερα, εξόρισε με αθηναϊκή εντολή στην Κρήτη. Έκλεισε τη δεκαετία διακυβέρνησης με αποδοχή του σχεδίου Ανάν, το οποίο διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και υποβάθμιζε τον κυρίαρχο κυπριακό Ελληνισμό σε κοινότητα.

Eν ολίγοις: Οικονομική ευρωστία, ισχυρή αμυντική θωράκιση, ικανή και διορατική ηγεσία, ισχυρή διπλωματία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνικό κράτος, χρηστή διοίκηση, αδιάφθορο πολιτικό σύστημα, ισοπολιτεία, όραμα, όλα όσα συνθέτουν ένα ευνομούμενο και ισχυρό κράτος, έχουν εκλείψει. Προσχεδιασμένα και προμελετημένα.

Μένουμε έως εδώ. Δεν χρειάζονται άλλα γεγονότα για να καταδειχθεί ότι ο ΔΗΣΥ δεν προστάτευσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε τη διασφάλισε. Τη θεωρεί ενοχλητική και εμπόδιο στα σχέδιά του να εγκαθιδρύσει μία «εξελικτική ομοσπονδία», ή μία «χαλαρή ομοσπονδία». Με την εσωτερική διακυβέρνηση που άσκησε επί 15 έτη, κατέστησε την Κυπριακή Δημοκρατία Μπανανία και με τη διαπραγματευτική φιλοσοφία του, συνεργεί στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα παραδείγματα που παραθέτει ο κ. Νεοφύτου μόνο για τους αφελείς και αδαείς προσφέρονται. «Το 1974», λέγει, «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν ασπίδα για να γλυτώσουμε τη βάρβαρη τουρκική εισβολή». Αλλά, ακριβώς τότε, η ασπίδα του κυπριακού κράτους είχε αφαιρεθεί από τη Χούντα και το πραξικόπημά της. Τούτο, κ. Νεοφύτου, αποδεικνύει πως κάθε φορά που βιαίως, ή με πολιτικά μέσα, αφαιρείται η ασπίδα μας, μένουμε εκτεθειμένοι στην τουρκική λαίλαπα.



Τότε αφαιρέθηκε η ασπίδα, και κατέστη εύκολη η κατάληψη της μισής Κύπρου από την Τουρκία. Το 2004, με συνδρομή του ΔΗΣΥ, και με πολιτικές ενέργειες θα επραγματοποιείτο η ολοκληρωτική τουρκοποίηση. Και σήμερα, εάν συμφωνηθεί η λύση την οποία διαπραγματεύεται ο ΔΗΣΥ, θα γραφεί το τέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της.

Με πολιτικές ενέργειες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, η Κυπριακή Δημοκρατία αποδυναμώνεται και οδηγείται προς διάλυση.

Αλλά και αποδυναμωμένη και εξαντλημένη, όπως την κατάντησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, στέκει και αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια της Τουρκίας να την αποτελειώσει.



Η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει τόσο από την Τουρκία όσο και από τις πολιτικές ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, οι οποίες επιδιώκουν να τη διαλύσουν και στη θέση της να στήσουν το σκιάχτρο της διζωνικής, ή της εξελικτικής διζωνικής, ή της χαλαρής διζωνικής, ή μίας εκτρωματικής νεο-ανανικής συμφωνίας...