Στίγμα

Άλλα τα μάτια του λαγού (Ρίκκος) ...

...και άλλα της κουκουβάγιας (Κυριάκου)

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ζήτησε παύση του Ερωτοκρίτου, όταν το πόρισμα Καλλή τον έθετε στο εδώλιο.

Έπαυσε όμως τον Ανδρέα Κυριάκου, μετά το πόρισμα για τον τετραπλό φόνο.

- Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην άσκηση των συνταγματικών εξουσιών του


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει "φάει", μέχρι σήμερα, έναν Αρχηγό Αστυνομίας, τον Μιχάλη Παπαγεωργίου και έναν Υπαρχηγό Αστυνομίας, τον Ανδρέα Κυριάκου. Τον τελευταίο τον έπαυσε, χθες, ύστερα από τα ευρήματα τού πορίσματος για την υπόθεση της δολοφονίας του Φάνου Καλοψιδιώτη και άλλων τριών προσώπων.

Να σημειώσουμε εδώ ότι, ούτε ο Παπαγεωργίου, ούτε ο Κυριάκου είχαν διοριστεί από τον σημερινό Πρόεδρο. Τους παρέλαβε από τους προηγούμενους...

Τώρα, λοιπόν, με τις παύσεις του Μιχάλη Παπαγεωργίου και του Ανδρέα Κυριάκου, μπορεί να είναι ήσυχος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι επάταξε τη διαφθορά στην Αστυνομία, και αποβλήθηκαν τα σάπια μήλα και η πέμπτη φάλαγγα, από το Αστυνομικό Σώμα. Κούνια που τον κούναγε...

Σίγουρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δικαιούται να παύει όσους διορίζει, εφόσον προκύψουν εναντίον τους καταγγελίες για οποιαδήποτε πταίσματα και ποινικά αδικήματα, και για οποιαδήποτε ολιγωρία και αμέλεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.



Αλλά αυτές οι συνταγματικές εξουσίες χρησιμοποιούνται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επιλεκτικά. Και επειδή επιλεκτική είναι η αντιμετώπιση, και στη βάση κομματικών κριτηρίων, μπορεί ο καθένας να κάμει τους ανάλογους συνειρμούς και να προχωρήσει στους ανάλογους προβληματισμούς.

Ερωτούμε: Με την ίδια λογική και την ίδια αντικειμενικότητα ενήργησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πολλές άλλες περιπτώσεις, δικών του ανθρώπων;

Απαντούμε: Όσους είναι δικοί του, τους προστατεύει και ουδέποτε προχωρεί σε παύση τους. Όσοι δεν είναι ημέτεροι, τους εκπαραθυρώνει.

Υπενθυμίζουμε: Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ευρέθη ένοχος για πολλά και διάφορα, στο πόρισμα Καλλή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όφειλε, αμέσως μετά το πόρισμα, να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για παύση του. Τι έπραξε, τελικά; Αντί να πράξει όσα οι συνταγματικές του αρμοδιότητες επέβαλλαν, αρνήθηκε.



Και τι απαράδεκτα έπραξε; Ανακοίνωσε ότι θα διόριζε ποινικούς ανακριτές για να ερευνήσουν τις καταγγελίες Ρίκκου Ερωτοκρίτου κατά του Γενικού Εισαγγελέα! Αγνόησε το πόρισμα Καλλή και χρησιμοποίησε αντιδεοντολογικές μεθοδεύσεις και αλχημείες, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει, με νύχια και με δόντια, τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου.



Με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι μετατρέπει τους κατηγορούμενους σε κατήγορους.

Και όταν ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας αντιστρέφει και παραμορφώνει τους κανόνες Δικαιοσύνης, νομιμοποιείται να παραμένει στη θέση του;

Πέραν τούτων, Υπουργοί του Νίκου Αναστασιάδη τελούν υπό σοβαρές κατηγορίες του Γενικού Ελεγκτή. Άλλοι για ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις στελεχών του ΔΗΣΥ, άλλοι για απόκρυψη πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων τους στελεχών του ΔΗΣΥ, άλλοι για εμπλοκή σε σύναψη ζημιογόνων συμβάσεων για το κράτος, άλλοι για ασυμβίβαστο. Ουδένα εξ αυτών έπαυσε. Όλους τους περιβάλλει με την... εμπιστοσύνη του.

Σε κάθε περίπτωση και αναλόγως των κομματικών σκοπιμοτήτων του Προέδρου Αναστασιάδη, οι συνταγματικές εξουσίες του ερμηνεύονται και εφαρμόζονται από τον ίδιο, όχι δίκαια και αντικειμενικά, αλλά κατά πως προστάζουν οι κομματικές σκοπιμότητες.



Όταν θέλει να αποκρύψει ενδεχόμενες, ή αποδεδειγμένες, έκνομες ενέργειες ημετέρων που διόρισε, επικαλείται το αξίωμα ότι ουδείς είναι ένοχος προτού αποφανθεί η Δικαιοσύνη για την ενοχή του. Αλλά, όταν δεν είναι ημέτεροι και θέλει να τους εκπαραθυρώσει, κρίνει ότι πρέπει να τους αποπέμψει χωρίς απόφαση της Δικαιοσύνης.

Ερωτούμε εκ νέου: Γιατί δεν ζήτησε την παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, όταν καταγγέλθηκε από τον ποινικό ανακριτή; Και γιατί τώρα παύει τον Υπαρχηγό Αστυνομίας, χωρίς να αναμένει να αποφανθεί η Δικαιοσύνη για την ενοχή του; Γιατί δεν λαμβάνει υπόψη τις καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή εναντίον Υπουργών του και δεν ζητά τις παραιτήσεις τους;



Οι συνταγματικές αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να εφαρμόζονται ομοιόμορφα, αντικειμενικά, χωρίς σκοπιμότητες, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Ο Νίκος Αναστασιάδης τις χρησιμοποιεί σαν «λάστιχο» για να αποπέμψει μη αρεστούς αξιωματούχους και για να καλύψει ημετέρους.



Και δεν έχει σημασία εάν ο Πρόεδρος ορθά και συνταγματικά ενήργησε στις περιπτώσεις παύσεων Παπαγεωργίου και Κυριάκου. Σημασία έχει γιατί δεν ενήργησε σωστά αλλά υστερόβουλα στις περιπτώσεις Ερωτοκρίτου και Υπουργών...

Οι κανόνες της κομματοκρατίας φαίνεται να υπερισχύουν της δημοκρατίας και των κανόνων της χρηστής διοίκησης.