Στίγμα

Σε Μπανανία της Ευρώπης μετέτρεψε την Κύπρο ο ΔΗΣΥ

Αφήνει ανενόχλητα τα σάπια μήλα, μετατρέπει τη χρηστή διοίκηση σε βόλεμα ημετέρων, και επαναφέρει την κομματική ταυτότητα ως τεκμήριο άλωσης προνομιούχων θέσεων



Να γελούν οι πολίτες, ή να κλαίνε για την ανικανότητα των ανθρώπων που τους κυβερνούν, ή, το χειρότερο, για το σαθρό καθεστώς επί του οποίου στηρίζεται η διακυβέρνηση; Μία έρευνα για την αποκάλυψη της διαφθοράς στην Αστυνομία, κατέληξε στην παύση του Υπαρχηγού Αστυνομίας, για διαρροή πληροφοριών! Δεν το χωρεί ο νους του ανθρώπου. Τα σάπια μήλα μένουν εντός της Αστυνομίας, και εκδιώκεται ο Υπαρχηγός ως ύποπτος για διαρροή πληροφοριών.



Μιλούμε για κωμικοτραγικές καταστάσεις σε ένα ομοίωμα κράτους, το οποίο δεν διαφέρει και πολύ από τα ομοιώματα στρατιωτών που στήθηκαν στα στρατόπεδα, για να φοβάται ο εχθρός και να πιστεύει πως η Εθνική Φρουρά αριθμεί εκατομμύρια άνδρες και όχι μερικές χιλιάδες νεοσυλλέκτων.



Και δεν αρκεί η κοροϊδία του πολίτη, δεν αρκεί η σιωπή του Προέδρου και των αρμοδίων στις πασιφανέστατες ευθύνες και την ανικανότητά τους να πατάξουν τη διαφθορά. Παίζεται και άλλη κωμωδία στο Προεδρικό, με τον ηγέτη του ομοιώματος κράτους να καλεί τον νέο Υπαρχηγό Αστυνομίας να «τιμήσει τους κανόνες της αξιοκρατίας και χρηστής διοίκησης, χωρίς να επιδεικνύει εύνοια σε καμία περίπτωση προς οποιονδήποτε ή ανοχή στη διαφθορά και στο έγκλημα».



Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει το σχετικό πόρισμα και τη βαρύτατη κατηγορία του Γενικού Εισαγγελέα ότι από το 2011, ενώ στην Αστυνομία γνώριζαν τις φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις μελών της με τον Φάνο Καλοψιδιώτη, κανένας αρχηγός Αστυνομίας, κανένας αξιωματικός, κανένας Υπουργός Δημόσιας Τάξης, δεν μπήκε στον κόπο να διερευνήσει επαρκώς αυτές τις διασυνδέσεις, έρχεται να καλέσει τον νέο Υπαρχηγό να τιμήσει τη χρηστή διοίκηση και να μην επιδείξει εύνοια προς κανέναν! Πρόκειται για τις γνωστές μεγαλόστομες διακηρύξεις του Νίκου Αναστασιάδη, τις οποίες ακούσαμε και στις τελετές ανάληψης καθηκόντων όλων των αξιωματούχων, τους οποίους αργότερα ο Νίκος Αναστασιάδης υπονόμευσε.



Ερωτήσαμε, στο χθεσινό άρθρο μας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι έπραξε και πώς τιμώρησε τους ανθρώπους που διόρισε, όταν από το 2013 που κυβερνά, ουδείς εξ αυτών ενδιαφέρθηκε να διερευνήσει τις διασυνδέσεις των μελών της Αστυνομίας με τον Καλοψιδιώτη. Δεν απάντησε και η σιωπή του ερμηνεύεται ως ενοχή. Αν ήταν ηγέτης κράτους και όχι Πρόεδρος-κομματάρχης, αν ήταν ηγέτης που δεν ανέχεται τη διαφθορά, την αμέλεια καθήκοντος, που ειλικρινά θέλει να εμπεδώσει χρηστή διοίκηση, θα τους εκπαραθύρωνε όλους, για την αμέλεια που επέδειξαν.



Αλλά τον ηγέτη του ομοιώματος κράτους δεν τον ενδιαφέρει η χρηστή διοίκηση και η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Τον ενδιαφέρουν περισσότερο η κομματικοποίηση του κράτους, το βόλεμα των ανθρώπων του, η συγκάλυψη των ανθρώπων που διόρισε και ο δελεασμός στελεχών του ΔΗΚΟ, έναντι προσφοράς δημοσίων αξιωμάτων με γενναιόδωρες απολαβές.



Χθες ο Γενικός Ελεγκτής, ο άνθρωπος τον οποίο ο Πρόεδρος είχε καλέσει να είναι άτεγκτος σε κάθε μορφής σκάνδαλα, κατέφερε άλλο ένα μαστίγωμα στον άριστο των αρίστων των Υπουργών του. Μεταξύ άλλων καταγγέλλει τον Υπουργό Οικονομικών ότι, στο θέμα του διορισμού της Σάβιας Ορφανίδου, ενήργησε έχοντας ως κριτήριο των ενεργειών του όχι πώς θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά πώς θα ικανοποιηθεί η επιθυμία της συγκεκριμένης λειτουργού του Υπουργείου, να αποσπασθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αποτελεί την τελευταία μίας σειράς καταιγιστικών εκθέσεων κατά ενεργειών του Χάρη Γεωργιάδη.



Τι έπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών, για παραβίαση των αρχών της χρηστής διοίκησης; Ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας, για τον διορισμό στελέχους του ΔΗΣΥ στην κυπριακή αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες; Ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού Μεταφορών, για όσα ο Γενικός Ελεγκτής τού καταλογίζει στους χειρισμούς του στην ιστορία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού;



Είχε ζητήσει την παραίτηση του ήδη παραιτηθέντος -για προσωπικούς λόγους- Υπουργού Εσωτερικών, για το θέμα του ασυμβιβάστου; Εδώ, μία μερίδα των Υπουργών του Αναστασιάδη βρίσκονται υπό σοβαρές καταγγελίες για παραβίαση των αρχών της χρηστής διοίκησης και για υποβιβασμό του δημοσίου συμφέροντος, χάριν του κομματικού συμφέροντος.



Πώς μπορεί να σταθεί στα πόδια του αυτό το κράτος, όταν αυτοί που ετάχθησαν να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, το κατακρεουργούν; Και όταν κυβερνά ανώτατος άρχοντας, ο οποίος ενώ ορκίστηκε να εμπεδώσει χρηστή διοίκηση, συγκαλύπτει όσους παραβιάζουν στοιχειώδεις αρχές χρηστής διοίκησης;



Είναι πανεύκολο για τον Πρόεδρο να διαλαλεί αρχές. Αλλά η φραστική διατύπωση συνιστά εμπαιγμό. Διότι, επί του πρακτέου, όσα διατυπώνει ο Πρόεδρος ανατρέπονται από τις πράξεις του και από τις πράξεις Υπουργών και συνεργατών του.



Η Κυβέρνηση ερμηνεύει τη χρηστή διοίκηση ως βόλεμα ημετέρων. Την προστασία των ανεξάρτητων θεσμών τη μετατρέπει σε υπονόμευσή τους. Την τιμωρία ανθρώπων της, την αντικαθιστά με συγκάλυψή τους. Τις αρχές του δικαίου τις αλλοιώνει κατά το δοκούν. Τους κατηγορούμενους τους μετατρέπει σε κατήγορους. Τη διαφθορά την αφήνει ανενόχλητη. Την αξιοκρατία τη μετατρέπει σε επίδειξη κομματικής ταυτότητας. Και το κράτος το μετέτρεψε σε ομοίωμα. Μία Μπανανία της Ευρώπης...