Στίγμα

Οι δύο ξιπετσισμένοι κουρκουτάδες...

Στη μέγκενη ενός νέου Μνημονίου θα τεθούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, εάν συμφωνηθεί η λύση-έκτρωμα που συζητείται

Πάνε δέκα χρόνια, από τότε που ο αρχοντοχωριάτης Ελληνοκύπριος μπορούσε να επιδεικνύει την οικονομική του ευρωστία στον Τουρκοκύπριο και να επιχαίρει για την ένδεια και τη μιζέρια που επικρατούσε στα κατεχόμενα. Σήμερα και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι δύο οικονομικά ξιπετσισμένοι κουρκουτάδες, που δεν διαφέρουν και πολύ από οικονομικής άποψης.



Εάν μάλιστα εξευρεθεί και η διαπραγματευόμενη λύση και οι δύο κοινότητες τεθούν, με πάσα βεβαιότητα, κάτω από ένα νέο επαχθέστατο Μνημόνιο, τότε δεν θα μιλούμε για ξιπετσισμένους κουρκουτάδες, αλλά για ετοιμοθάνατους κουρκουτάδες.

Υπό το φως αυτής της τραγικής πραγματικότητας, αποτελεί έκπληξη να ακούμε αναλύσεις και εκτιμήσεις, πως η ζωή των Τουρκοκυπρίων κατέστη οικονομικά αφόρητη και πως η ακρίβια καλπάζει στα κατεχόμενα. Οι Ελληνοκύπριοι δεν βιώνουν την ίδια άθλια πραγματικότητα;

Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο κοινότητες βιώνουν, σχεδόν, τις ίδιες άθλιες συνθήκες. Για ποια ακρίβια γίνεται λόγος στα κατεχόμενα, και δη στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, όταν στις ελεύθερες περιοχές βιώνουμε τα ίδια απαράδεκτα συμπτώματα πρωτοφανών αυξήσεων και στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε όλα σχεδόν είδη πρώτης ανάγκης;

Για ποιες αυξήσεις τιμών μιλούμε στα κατεχόμενα, όταν εδώ οργιάζει η αισχροκέρδεια και φορολογείται ο Ελληνοκύπριος σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε ο οικογενειακός προϋπολογισμός να γονατίζει μπροστά στις συνεχείς αυξήσεις και τις φορολογίες;

Πόσα πληρώνει ο Τουρκοκύπριος για φάρμακα; Εδώ πληρώνουμε την τιμή των φαρμάκων στην τιμή που την πληρώνουν οι πολίτες των πλουσιοτέρων χωρών της Ευρώπης.



Κάθε φορά που η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται στη διεθνή αγορά, τα πλοία φθάνουν στα λιμάνια μας με ταχύτητα φωτός. Όταν η τιμή του πετρελαίου μειώνεται, η Κύπρος αποκτά απόσταση μεταξύ Γης και Άρη. Τα φθαρτά, κάθε φορά που πλησιάζει Καθαρά Δευτέρα, αγοράζονται σε τιμή κρέατος. Πληρώνουμε την τιμή του γάλακτος και του ψωμιού ακριβότερα και από τις τιμές που ισχύουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Για να πιεις καφέ στην Κύπρο, πληρώνεις όσα στα Ηλύσια Πεδία.

Αν ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση από τους Τουρκοκυπρίους, δεν θα μετέβαιναν στα κατεχόμενα οι Ελληνοκύπριοι να αγοράσουν φάρμακα, να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους με βενζίνη και να ντυθούν φθηνά.

Τίποτε εδώ δεν προσφέρεται σε τιμές που είναι σύμφωνες με τη νέα δεινή πραγματικότητα που βιώνει η κυπριακή κοινωνία. Αντίθετα, υψώνονται και σε κάποιες περιπτώσεις είναι προσαρμοσμένες στην περίοδο των παχέων αγελάδων.

Τι να πει κανείς για τη φτώχια και την πείνα που επικρατεί; Η ανεργία καλπάζει και αποκρύβεται πίσω από πλαστά στοιχεία. «Μειώνεται» επειδή το ανθρώπινο δυναμικό, και κυρίως νέοι, έχουν μεταναστεύσει, άλλος αριθμός ανέργων δεν προσέρχονται στα Γραφεία για εγγραφή επειδή έχει τελειώσει η εξάμηνη παροχή του ανεργιακού επιδόματος, και μεγάλος αριθμός ξένων εργαζομένων επέστρεψαν στις πατρίδες τους.



Υπάρχουν πεινασμένοι άνθρωποι και πεινασμένα παιδιά, και το όριο της φτώχιας σημειώνει αλματώδη αύξηση. Και γιατί κάποιοι μιλούν για κατώτατο μισθό στα κατεχόμενα, γύρω στα 450 ευρώ; Εδώ πώς μετριέται ο κατώτατος μισθός; Με τους αριθμούς που εξαγγέλλει η Κυβέρνηση στα χαρτιά; Εδώ ο νέος εξευτελίζεται με μισθό 700 ευρώ και εργαζόμενος 24 ώρες το 24ωρο.



Στα πρόθυρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, καλείται ο κόσμος να προσέλθει και να προσφέρει ρούχα και είδη διδακτικής ύλης στα άπορα παιδιά. Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, επαναδραστηριοποιούνται τα κοινωνικά παντοπωλεία (τα οποία έκλεισε η Κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους), ώστε να προσφερθούν τρόφιμα, παιγνίδια και άλλα στις άπορες οικογένειες. Να μιλήσουμε για «δωρεάν παιδεία» και για «δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη»; Γίνονται γελοίοι όσοι τολμούν ακόμη και να προφέρουν τέτοιες ορολογίες.

Κάποτε ο Μακάριος εκτιμούσε πως οι Τουρκοκύπριοι θα κατέρρεαν οικονομικά και το πολιτικό πρόβλημα θα ελύετο προς το συμφέρον των Ελληνοκυπρίων. Οι κυβερνήσεις ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, σε πλήρη συνεργασία με τους Ευρωπαίους «εταίρους», φρόντισαν να διαλύσουν τους μύθους. Οι Τουρκοκύπριοι στέκουν στα πόδια τους, έστω και χωρίς να έχουν τα πλεονεκτήματα που έχει ως αναγνωρισμένο κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία.



Αντίθετα, οι δύο κυβερνήσεις που προαναφέραμε φρόντισαν να καταστήσουν τους Ελληνοκυπρίους ένα γονατισμένο οικονομικά λαό, φρόντισαν να διαλύσουν το κοινωνικό κράτος και να μετατρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία από Γη της Επαγγελίας, σε χρεοκοπημένο κράτος, με μία πεινασμένη, άπορη και άνεργη κοινωνία, η οποία πρέπει να πληρώνει χαράτσι, ακόμη και όταν αιτείται βοήθειας την οποία η Κυβέρνηση οφείλει να προσφέρει δωρεάν στον πολίτη.

Ο Ελληνοκύπριος δεν πρόκειται να ξαναζήσει παλιές καλές εποχές. Υπάρχει μία Ιστορία Τρόμου, και όχι Ιστορία Επιτυχίας, η οποία, θα συνεχίζεται επ' άπειρον και αν παρ' ελπίδα συμφωνηθεί η «λύση» που συζητείται, τότε με το νέο Μνημόνιο, το οποίο σίγουρα θα μας επιβληθεί, θα επέλθει η οριστική οικονομική καταστροφή...