Στίγμα

Ποιος κυβερνά τη χώρα; Ο Αναστασιάδης ή ο Χάρης;

Κάποτε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο θέμα της έλλειψης ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα κρατικά νοσηλευτήρια, δήλωσε: »Κάποιοι με εξαπάτησαν». Ποτέ δεν μας είπε ποιοι τον εξαπάτησαν, γιατί τον εξαπάτησαν και ποτέ δεν μας είπε ποια πειθαρχικά μέτρα έλαβε εναντίον όσων τον εξαπάτησαν.



Αργότερα εκδηλώθηκε, πάλιν για το θέμα υγείας, δημόσια σύγκρουση μεταξύ του Υπουργού Υγείας και του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών, ως προς το ποιος διαχειρίζεται τα κονδύλια του Υπουργείου Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας, ή το Υπουργείο Οικονομικών;



Τώρα εκδηλώνεται σύγκρουση του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργού Υγείας, ως προς το θέμα του ΓεΣΥ. Την ώρα που ο Υπουργός Υγείας παρουσίαζε στη Βουλή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, επικαλούμενη οδηγίες που είχε λάβει από τους ανωτέρους της, αμφισβήτησε τη συμφωνία και τη συνεισφορά του κράτους και τον αντίκτυπό της στα οικονομικά του κράτους.



Φανερά ενοχλημένος ο Γιώργος Παμπορίδης εγκατέλειψε την αίθουσα. Αργότερα το Υπουργείο Οικονομικών, με δήλωσή του, προσπάθησε να μπαλώσει τα πράγματα.



Αυτές όλες οι περιπτώσεις δείχνουν πόσο ασυντόνιστη είναι η Κυβέρνηση, πόσο απαθής παραμένει ο Πρόεδρος μπροστά σε αυτό το μπάχαλο και πόσο ο κάθε Υπουργός κάνει του κεφαλιού του, με τον Χάρη Γεωργιάδη, τελικά, να περνά τη δική του θεώρηση σε κάθε περίπτωση.



Πέντε χρόνια διακυβέρνησης, αυτή η Κυβέρνηση απέτυχε να εμπεδώσει ένα στοιχειώδη συντονισμό όσον αφορά το θέμα του ΓεΣΥ. Να υπενθυμίσουμε ακόμη πως ο προηγούμενος Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλή παραιτήθηκε, όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σταμάτησε καθ' οδόν προς τη Βουλή νομοσχέδια που ετοίμασε ο Υπουργός, σχετικά με την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Κατόπιν -όπως δημοσιεύθηκε τότε- παρεμβάσεων της ΠΑΣΥΔΥ.



Σήμερα εξάλλου, και ενώ η Κυβέρνηση διαδηλώνει πως προχωρεί στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, παρουσιάζεται διχασμένη μεταξύ μονοασφαλιστικού και πολυασφαλιστικού και πέραν της σύγκρουσης Παμπορίδη-Γεωργιάδη, ακούγονται και αιχμηρά σχόλια του Υπουργού Υγείας κατά του Αβέρωφ Νεοφύτου όσον αφορά το θέμα.



Έχουμε λοιπόν μία διχασμένη Κυβέρνηση, μία σύγκρουση δύο Υπουργών και μία διαφορετική φιλοσοφία στο κυβερνών κόμμα, όσον αφορά το ΓεΣΥ. Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρουσιάζονται να θέτουν στο περιθώριο τις όποιες διαφωνίες τους και να στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, η Κυβέρνηση παρουσιάζεται διχασμένη ως προς το ποιας μορφής ΓεΣΥ θα παρουσιάσει.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δικαιούται, πιστεύω, να διερωτάται: Ποιος κυβερνά τη χώρα; Εγώ ή ο Χάρης;



Ο Υπουργός Υγείας μπορεί επίσης να διερωτάται: Ποιος αποφασίζει για θέματα υγείας; Εγώ ή ο Χάρης;



Και ο Αβέρωφ Νεοφύτου δικαιούται να ερωτά: Τι είναι ο ΔΗΣΥ; Κυβερνώσα παράταξη, ή παρείσακτος του κομματικού συστήματος;



Κατόπιν τούτου, είναι φανερό πως αν το ΓεΣΥ σκοντάφτει και δεν προωθείται προς την εφαρμογή, υπεύθυνοι δεν είναι ούτε η αντιπολίτευση ούτε οι ιατροί, οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι κοινωνικοί εταίροι. Είναι η ίδια η Κυβέρνηση και τα διαπλεκόμενα εντός του κόλπου της κυκλώματα, τα οποία επηρεάζουν τις αποφάσεις της.



Υπάρχει ένας Πρόεδρος, ο οποίος είτε δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, είτε οι αποφάσεις του υπονομεύονται εκ των έσω. Υπάρχει ένας Υπουργός ο οποίος ενεργεί ως τσάρος για όλα τα θέματα, και παρουσιάζεται να ελέγχει όλα τα υπουργεία και όλους τους Υπουργούς, στις αποφάσεις που λαμβάνουν. Υπάρχει και μία κυβερνητική παράταξη η οποία είτε διαφωνεί χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν, είτε υποχρεούται να επιδοκιμάζει πολιτικές και αποφάσεις με τις οποίες ενδεχομένως να διαφωνεί, είτε πληρώνει το κόστος των δικών της φιλοσοφιών αλλά και το κόστος των λανθασμένων αποφάσεων της Κυβέρνησης.



Τελικά, κάτω από αυτό το μπάχαλο που δημιουργείται, το κόστος το πληρώνει ο πολίτης και η υγεία.



Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βλέπει την Κυβέρνησή του να λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή και στα πέντε χρόνια ζωής της δεν θυσίασε κανέναν Υπουργό της. Ο μόνος ανασχηματισμός που έκαμε είχε ως κίνητρο το βόλεμα αποστατών του ΔΗΚΟ...