Στίγμα

Τι θα ζητούσε ο κ. Ιωνάς, εάν συνέβαιναν επί άλλου Υπουργού;

Πρωτοφανής αδυναμία και ανεπάρκεια της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού

Είχαμε, προχθές, αναφερθεί σε άρθρο μας για τον σκοτεινό κόσμο του κυπριακού ποδοσφαίρου και τις κωμικές προσπάθειες του Προέδρου της ΚΟΠ να τον μετατρέψει στον πιο... φωτεινό και ανταγωνιστικό της Ευρώπης.



Την επαύριον προκλήθηκαν εκείνα τα σοβαρά επεισόδια στον Εναέριο Λεμεσού, για να αποδειχθεί ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν είναι μονάχα το πιο ανταγωνιστικό στους κόκκινους φακέλους, αλλά και από τα πιο ανταγωνιστικά σε βία και χουλιγκανισμό.



Για να ακολουθήσουν τα γνωστά επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου και οι επιθέσεις εναντίον οικημάτων οπαδών άλλων σωματείων, τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με τις ομάδες που αγωνίστηκαν στον τελικό.

Θα μας πουν και πάλιν πως το πρόβλημα δεν είναι ποδοσφαιρικό, αλλά κοινωνικό. Και λέγεται, προκειμένου να ξεφορτωθούν οι ευθύνες από τις κυβερνήσεις, από την Αστυνομία, από την ΚΟΠ, από τα σωματεία και να φορτωθούν όλες οι ευθύνες στην κοινωνία.



Η κοινωνία δεν δημιουργείται από μόνη της και δεν γεννιέται προβληματική. Την κακή κοινωνία τη δημιουργούν οι αδικίες, οι πολιτικοί, οι κυβερνήσεις, η ανυπαρξία τιμωρίας, η συγκάλυψη των παρανομούντων, η κοινωνική ανισότητα και πολλά άλλα.



Όλα αυτά, η απουσία οράματος, η εγκατάλειψη των νέων, ο φανατισμός που προκάλεσε το οπαδικό και διεφθαρμένο ποδόσφαιρο, η απουσία πραγματικής παιδείας με επίκεντρο τον άνθρωπο, η αδιαφορία των γονιών, έχουν προκαλέσει ηφαίστεια οργής μέσα στους νέους, οργή που εκδηλώνεται, συχνά, με βίαιες και πολλές φορές κτηνώδεις ενέργειες.

Δεν δικαιολογούμε τους χουλιγκανισμούς και τις βιαιότητες που εκτυλίσσονται μέσα και έξω από τα γήπεδα. Όλοι όσοι συμμετέχουν σε τέτοιες βιαιότητες πρέπει να παταχθούν και να υποστούν τις συνέπειες του νόμου.



Αλλά, περισσότερη ευθύνη από τους λεγόμενους ανεγκέφαλους έχουν όσοι μεγαλόσχημοι δημιουργούν χούλιγκαν, όσες Αρχές με αποφάσεις και συμπεριφορές γεννούν την οργή και το μίσος μέσα στους νέους, όσοι γονιοί εμπεδώνουν το οπαδικό μίσος στα παιδιά τους από την κούνια, και όσα εκπαιδευτικά συστήματα, αντί να δημιουργούν ανθρώπους, δημιουργούν μηχανές.

Θα σταθούμε ιδιαίτερα στους χουλιγκανισμούς που εκδηλώνονται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, για να τονίσουμε την ευθύνη και την ανεπάρκεια της Αστυνομίας, για την άνευ προηγουμένου απουσία σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης εκτρόπων και βιαιοτήτων, οι οποίες είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε απώλεια ζωών. Η Αστυνομία είναι δέκα βήματα πίσω από τους χούλιγκαν και παρουσιάζεται ανίκανη να αντιμετωπίσει ριζικά το θέμα του χουλιγκανισμού.

Μέλος της Αστυνομίας μού είχε αποκαλύψει, κάποτε, ότι οι χούλιγκαν είναι τόσο προχωρημένοι σε ετοιμασία σχεδίων και σε σχεδιασμό μεθόδων παραπλάνησης της Αστυνομίας, που δεν μπορεί να φανταστεί νους ανθρώπου. Εφευρίσκουν τόσους τρόπους παραπλάνησης, ώστε η Αστυνομία να ευρίσκεται υπό το κράτος αμηχανίας και να ενεργεί εκ των υστέρων.



Δεν θα παραλείψω να πω ότι το ίδιο μέλος της Αστυνομίας μού είχε αποκαλύψει ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι αντιεξουσιαστικά στοιχεία, ακροδεξιά και ακροαριστερά, είχαν διεισδύσει σε οργανωμένα σύνολα οπαδών και πρωταγωνιστούσαν σε πρόκληση σοβαρών επεισοδίων. Οι χούλιγκαν βρίσκονται δέκα βήματα πιο μπροστά από την Αστυνομία.

Δεν μπορώ να φανταστώ πώς οι οπαδοί του Απόλλωνα κατάφεραν να φθάσουν έξω από το οίκημα των οπαδών της ΑΕΛ, ακολουθώντας διαδρομές που η Αστυνομία δεν έλαβε πρόνοια να αποκλείσει. Δεν μπορώ να φανταστώ, πώς κουκουλοφόροι οπαδοί της ΑΕΛ πήραν θέση μάχης έξω από το οίκημά τους και η Αστυνομία δεν μπόρεσε να τους εντοπίσει.



Και δεν μπορώ να φανταστώ, πώς είναι δυνατόν η Αστυνομία να αγνοούσε ότι, στη διάρκεια των επεισοδίων, οδηγός αυτοκινήτου οδήγησε, κατ' απομίμησιν των ενεργειών τζιχαντιστών, το αυτοκίνητό του κατά του πλήθους των οπαδών, τραυματίζοντας ένα πρόσωπο. Πού ήταν η Αστυνομία την ώρα των επεισοδίων και πώς θα εδικαιολογείτο σήμερα ο Ιωνάς Νικολάου, εάν θρηνούσαμε μακελλειό;



Πώς είναι δυνατόν, τη νύκτα των πανηγυρισμών για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΑΠΟΕΛ, η Αστυνομία να μην έχει λάβει μέτρα προστασίας του οικήματος της Ομόνοιας, το οποίο υπέστη βανδαλισμούς; Και πώς μπορεί η Αστυνομία να αδυνατούσε να σκεφτεί ότι, στον προχθεσινό Τελικό Κυπέλλου, ήταν δυνατόν να υποστούν επιθέσεις οικήματα οπαδών άλλων ομάδων, ώστε να λάβει προληπτικά μέτρα;

Ερωτούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης: Πόσους αξιωματικούς και άνδρες της Αστυνομίας ζήτησε να περάσουν από πειθαρχική επιτροπή για την αμέλεια που επέδειξαν;



Πόσα βαθμολογεί τον εαυτό του, και τι θα απαιτούσε από κάποιον Υπουργό Δικαιοσύνης άλλης κυβέρνησης, εάν επί υπουργίας του διαδραματίζονταν όλα αυτά, συν το γεγονός ότι επί τέσσερα χρόνια, και ενώ οι διασυνδέσεις μελών της Αστυνομίας με τον επιχειρηματία Φάνο Καλοψιδιώτη ήταν γνωστές στην Αστυνομία, και κατ' επέκτασιν στον Υπουργό, δεν υπήρξε καμία διερεύνηση;

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος είχε δηλώσει πως μετά τα επεισόδια στον Εναέριο, «κάποια στελέχη της Αστυνομίας πρέπει να πάνε σπίτι τους». Αλλά τι του απαντά ο Υπουργός; «Δεν είναι θέμα για το οποίο ο κ. Δίπλαρος έπρεπε να προβεί σε σχόλια»!



Πρωτοφανής αντιμετώπιση μίας κριτικής από ένα βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, από τον Υπουργό. Όταν διαδραματίζονται αυτές οι βιαιότητες και αθλιότητες, με κινδύνους απώλειας ζωών, και ο Υπουργός «απαγορεύει» στην ουσία την κριτική, τότε πλέον καμία προσπάθεια των κακώς εχόντων δεν πρέπει να αναμένεται.

Πλέον η ανεπάρκεια, η αλαζονεία και η έπαρση προσλαμβάνουν πρωτοφανείς διαστάσεις για τον τόπο...