Στίγμα

Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει τον λόγο

Υπό σοβαρές καταγγελίες Υπουργικό-Μ. Δημητριάδης

Όταν είχε δημιουργηθεί το μεγάλο μπάχαλο στο λιμάνι Λεμεσού, εξαιτίας βεβιασμένων, λανθασμένων και αμελέτητων αποφάσεων του Υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη, ο υπογράφων είχε καλέσει τον Υπουργό να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αν δεν το έπραττε, ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να τον υποχρέωνε σε παραίτηση.



Τι απαντούσε τότε με προκλητική αλαζονεία ο Μάριος Δημητριάδης, στην καθολική σχεδόν απαίτηση για παραίτησή του; «Το θέμα αφορά εμένα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κανένα άλλο». Το γεγονός ότι το λιμάνι περιήλθε σε κατάσταση χάους, το γεγονός ότι προκλήθηκαν ζημιές εκατομμυρίων στο Δημόσιο, δεν αφορούσε ούτε τους φορολογούμενους πολίτες, ούτε την οικονομία, ούτε την κακοδιοίκηση, αλλά ο Υπουργός το παρουσίαζε σαν προσωπικό θέμα του ιδίου και του Προέδρου. Τόση αλαζονεία και προκλητική αντίληψη επικρατεί στην Κυβέρνηση. Το συμφέρον του λαού και του κράτους και οι ευθύνες των Υπουργών διαγράφονται, και ανάγονται σε προσωπικό θέμα των ταγών.



Αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τι έπραξε; Ούτε καν αισθάνθηκε την ανάγκη να αποδώσει ευθύνες στον Υπουργό του. Τον κάλυψε πλήρως. Και ανέλαβε πρωτοβουλία για αποκατάσταση της ομαλότητας στο λιμάνι. Αλλά όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει να διορθώσει κάκιστες και αμελέτητες πράξεις και αποφάσεις των Υπουργών του, επειδή οι τελευταίοι είναι ενδεχομένως ανίκανοι να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους, τότε τι οφείλει να πράξει ο ανώτατος άρχοντας; Οφείλει να τους αποπέμψει. Τι χρειάζονται οι Υπουργοί, όταν αναλαμβάνει να λύσει τα προβλήματα της αρμοδιότητάς τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας...



Προχθές, με αδιάσειστα στοιχεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αλλά και της Γενικής Εισαγγελίας, τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή, ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Υπουργός Μεταφορών τέθηκαν κάτω από σοβαρές καταγγελίες, όσον αφορά πράξεις και παραλείψεις οι οποίες οδήγησαν σε σειρά εκνόμων ενεργειών. Μεταξύ άλλων, καταγγέλλεται το Υπουργικό Συμβούλιο, ότι η τελική απόφαση για την κατακύρωση της προσφοράς πάρθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο δεν θα πρέπει να αναμειγνύεται σε κατακυρώσεις προσφορών. Ακόμη, δεν υιοθέτησε τις απόψεις, σχόλια και εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας, που είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους.



Εξάλλου, ο Υπουργός Μεταφορών ενεπλάκη στον καταρτισμό των όρων της συμφωνίας για την εμπορικοποίηση του λιμανιού, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση οικονομικών και τεχνικών όρων της συμφωνίας, και αντί να συμβουλευθεί τη Νομική Υπηρεσία, κατέφυγε σε ιδιώτες συμβούλους. Εξάλλου ο Γενικός Εισαγγελέας, σε σχόλιό του, τονίζει ότι «κάποιες πρόνοιες της συμφωνίας παραχώρησης φαίνεται να ευνοούσαν τις αντισυμβαλλόμενες με το κράτος εταιρείες».

Μένουμε ώς εδώ.



Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο, παρά να καταδειχθεί από τα ευρήματα της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι ολόκληρο Υπουργικό Συμβούλιο, ολόκληρη Κυβέρνηση, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώς τον τελευταίο Υπουργό, φέρονται ως καταστρατηγήσαντες νόμους και κανονισμούς. Εν ολίγοις, φέρονται ως παρανομήσαντες με άγνωστα ελατήρια. Ένας Υπουργός προχώρησε σε κατά συρροήν επιλήψιμες ενέργειες, στη βάση δικών του κριτηρίων, συλλογισμών και σκοπιμοτήτων.



Και όλα αυτά προς τι; Ουδείς γνωρίζει, πέραν εκείνων που ενεπλάκησαν.



Ερωτούμε: Εάν σε όλες αυτές τις, ενδεχομένως, έκνομες ενέργειες ενεπλέκετο κάποιος ανώνυμος πολίτης, θα οδηγείτο στη δικαιοσύνη για να δώσει λόγο; Εάν ναι, τότε τι πρέπει να ισχύσει για ολόκληρο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αντί να διαφυλάττει νόμους, τους παραβιάζει και τους καταστρατηγεί;



Και ομιλούντες με πολιτικούς όρους, τι οφείλει να πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όντας και νομικός, και «κεφαλή» του Υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος αντί να καθοδηγήσει τους Υπουργούς σε λήψη νομικώς απρόσβλητων αποφάσεων, συμμετέχει σε λήψη αποφάσεων οι οποίες φέρονται να υπερβαίνουν αρμοδιότητες και να συνιστούν υπέρβαση εξουσίας; Δικαιούται να συνεχίσει να προβάλλει ως θεματοφύλακας του Συντάγματος;



Και όταν αυτός ο Πρόεδρος συγκαλύπτει Υπουργούς, οι οποίοι καταγγέλλονται από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή για σοβαρές περιπτώσεις καταστρατήγησης νόμων και κανονισμών, και εμπλοκή σε ενδεχόμενες παρατυπίες και συγκαλύψεις ενδεχομένων παραπτωμάτων υπαλλήλων τους, είναι, ναι ή όχι, συμμέτοχος στις ενέργειές τους;



Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει τον λόγο...

Αδικήσαμε τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο



Υ.Γ. Για λόγους δεοντολογίας και αποκατάστασης της τάξης, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι ενδεχομένως να αδικήσαμε τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο στο χθεσινό άρθρο μας. Πουθενά στη δήλωσή του ο κ. Παπαδόπουλος δεν φαίνεται να κατηγορεί τον Γενικό Ελεγκτή για «επιλεκτικές και στοχευμένες ενέργειες». Πιθανόν η σχετική αναφορά να παραπέμπει σε στήριξη των κατηγοριών του Υπουργού Οικονομικών κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ότι στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων ενήργησε στοχευμένα, αλλά δεν συνιστά καταγγελία του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Απολογούμεθα προς τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο.