Στίγμα

Ανίκητη η διαφθορά στην Αστυνομία

Εύλογα ερωτήματα από το πόρισμα,αλλά και καταθλιπτική ανικανότητα να διερευνηθούν διασυνδέσεις πέντε χρόνων!



Εύλογα ερωτήματα δημιουργούνται στον απλό πολίτη, από το πόρισμα των ποινικών ανακριτών που έχουν διοριστεί για να διεξαγάγουν ποινική ανάκριση αναφορικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων και την ενδεχόμενη εμπλοκή μελών της Αστυνομίας, στην υπόθεση δολοφονίας του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη και τριών άλλων προσώπων. Καθώς και από την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, να στοιχειοθετήσει ποινικό αδίκημα κατά του Υπαρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου για διαρροή απορρήτου εγγράφου.



Δεν κρίνουμε στη βάση νομικών γνώσεων, επειδή ακριβώς δεν κατέχουμε τη νομική επιστήμη. Απλώς κρίνουμε στη βάση της λογικής και διερωτόμαστε, κατά πόσο είναι εύλογο να διώκεται ποινικά κάποιος για διαρροή πληροφοριών και εγγράφων, αλλά να παραπέμπονται για απλά πειθαρχικά παραπτώματα άλλα μέλη της Αστυνομίας, τα οποία είχαν διασυνδέσεις με τον Φάνο Καλοψιδιώτη.



Σύμφωνα με το πόρισμα, «κάποια μέλη της Δύναμης φαίνεται να διατηρούσαν φιλικές και επαγγελματικής φύσεως σχέσεις με τον ίδιο επιχειρηματία, όπως είναι η παροχή προς αυτόν υπηρεσιών προσωπικής ασφάλειας και η διαχείριση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που του ανήκαν». Μάλιστα, αυτές οι σχέσεις και οι διασυνδέσεις των μελών της Δύναμης ήσαν σε γνώση της Αστυνομίας, από το 2011.



Βεβαίως δεν είναι δουλειά του Γενικού Εισαγγελέα να καθαρίσει τον στάβλο του Αυγείου, ούτε να παραπέμπει στη δικαιοσύνη υπόπτους, εν γνώσει του ότι ελλείψει στοιχείων θα είναι βεβαία η απαλλαγή τους. Δικαιούνται, όμως, οι πολίτες να διερωτηθούν, πώς είναι δυνατόν, επί πέντε έτη, δύο κυβερνήσεις, και όσοι διετέλεσαν Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Αρχηγοί Αστυνομίας, δεν επιλήφθηκαν αυτής της περίεργης σχέσης και δεν έλαβαν τα δέοντα μέτρα.

Ποία πολιτική ευθύνη πρέπει να καταλογισθει σε αυτούς;



Το πόρισμα διαπιστώνει πως ενώ ήταν γνωστές οι διασυνδέσεις, «πλην της επιβολής σε κάποια από αυτά τα μέλη της Δύναμης πειθαρχικών ποινών σε παρεμφερή ζητήματα και μεταθέσεων, προς τον σκοπό απομάκρυνσής τους από την εστία αυτής της σχέσης, διαπιστώνεται ότι δεν διενεργήθηκε ποτέ σοβαρή και επίσημη διερεύνηση διάπραξης από αυτούς αδικημάτων ποινικής ή πειθαρχικής φύσεως».



Το πόρισμα καταλογίζει ευθύνες στην Αστυνομία για τη μη έγκαιρη διερεύνηση, και την ελλιπή διερεύνηση «της απαράδεκτης αυτής κατάστασης πραγμάτων», με αποτέλεσμα να δυσκολέψει «η στοιχειοθέτηση συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων». Επισημαίνεται ακόμη «η διαχρονική απροθυμία άλλων μελών της Αστυνομίας, όπως δώσουν πληρέστερη μαρτυρία».



Πέραν των ευλόγων ερωτημάτων που δημιουργούνται, επικεντρωνόμαστε σε αυτό ακριβώς το σημείο, το οποίο ίσως να είναι και το σοβαρότερο και το πλέον αποδεικτικό, πως δεν είναι τυχαίο πως η διαφθορά στην Αστυνομία κατέστη ανίκητη. Παρά τις συχνά επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις των ηγεσιών της Αστυνομικής Δύναμης και των αρμοδίων Υπουργών, πως η διαφθορά θα παταχθεί και πως τα σάπια μήλα και η πέμπτη φάλαγγα θα τεθούν εκτός Αστυνομίας, τα λόγια δεν μεταφράζονται σε πράξεις.



Αντί εγρήγορης, παρατηρείται χαλάρωση. Αντί επικέντρωσης στον εντοπισμό της διαφθοράς, επικρατεί αδικαιολόγητη αδιαφορία, για να μην πούμε και ανοχή. Αντί κάθαρσης, επικρατεί ατιμωρησία. Και αντί μέλη της Αστυνομίας να συνεισφέρουν στην αποκάλυψη επιλήψιμων ενεργειών συναδέλφων τους, επιλέγουν τη σιωπή. Είτε λόγω φόβου, είτε λόγω κακώς νοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης, είτε επειδή κυριαρχούνται από την αντίληψη «σιωπάτε να περάσουμε».



Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως η διαχρονική διαφθορά στην Αστυνομία είναι δυνατόν να παταχθεί. Αντιθέτως, μπορούμε να υποστηρίζουμε βάσιμα πως όσο συνεχίζεται αυτή η χαλαρή, αδιάφορη, φοβιτσιάρικη και δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία στο Αστυνομικό Σώμα, στην ηγεσία και στο αρμόδιο Υπουργείο, τα σάπια μήλα θα αυξάνονται και η επιορκία θα προελαύνει.



Δεν αποδίδουμε στους προαναφερθέντες υστερόβουλες ή ύποπτες προθέσεις. Τους αποδίδουμε, όμως, πολιτικές ευθύνες.



Με το πνεύμα πρόθυμο και τη σάρκα ασθενή, δεν μπορεί να παταχθεί η διαφθορά στο Αστυνομικό Σώμα. Ούτε διαχρονικές αντιλήψεις μπορούν να ξεπερασθούν χωρίς νέο όραμα, ούτε το όλο σύστημα πάνω στο οποίο είναι δομημένη η Αστυνομία προσφέρεται ως υποβοηθητικός παράγοντας...