Στίγμα

Mother India και Μοther Cyprus...

Γη ποτισμένη με ιδρώτα και χώρα διαποτισμένη με διαφθορά...

Πριν από μερικές ημέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέφθηκε την Ινδία, τη χώρα την οποία είχε επισκεφθεί πριν από κάμποσα χρόνια και ο μ. Σπύρος Κυπριανού, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκεί αναφώνησε και το ιστορικό «στην Ινδία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το Κυπριακό».

Στην Ινδία, λοιπόν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και το «Βοllywood», το κέντρο της ινδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Έλαβε το όνομά της από τα αρχικά της Βομβάης και την τελική κατάληξη του Holly-wood. Aσφαλώς, εάν o Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν εγνώριζε, θα του μίλησαν οι Ινδοί συνοδοί του για την ινδική αριστουργηματική ταινία «Mother India-Bharat Mata», η οποία μεταφράζεται σε «Μητέρα Ινδία-Γη ποτισμένη με ιδρώτα».



Γυρίστηκε το 1957 και διεκδίκησε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, χάνοντας με μία μόνο ψήφο από ταινία του Φεντερίκο Φελίνι. Η ινδική ταινία είχε ενταχθεί στη λίστα των «Τάιμς», ως μια από τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Μάγευσε εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, τόσο για το κοινωνικό θέμα της αλλά και για τις φαντασμαγορικές χορογραφίες και τα τραγούδια της, μερικά των οποίων διασκευάσθηκαν και στην Ελληνική.



Πρωταγωνίστρια ήταν η εκθαμβωτική Ναργκίς, η οποία υποδύεται τη Ράντα, μία φτωχή αγρότισσα που αγωνίζεται να σώσει την περιουσία της, την οποία είχε υποθηκεύσει σε έναν αδίστακτο τοκογλύφο. Αργότερα γίνεται αρχηγός του χωριού, όμως ο λατρευτός της γιος παραβιάζει τους νόμους, και αποφασίζει να τον τιμωρήσει η ίδια.



Διαβάζουμε ότι το «Μother India», το οποίο παρεμπιπτόντως είχε προβληθεί και στην Κύπρο, ραγίζοντας πολλές καρδιές με τη συγκινητική ιστορία και τα πανέμορφα τραγούδια του, είχε χαρακτηρισθεί ως ένα αριστερό «Όσα παίρνει ο άνεμος».

Δεν γνωρίζουμε αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε να εγκαινιάσει συνεργασία με το Bollywood, οπότε θα ήταν μία θαυμάσια ευκαιρία να επιχειρηθεί το γύρισμα μίας ταινίας, η οποία θα μπορούσε να απαθανατίσει το... μεγαλείο της σημερινής Κύπρου. Θα μπορούσε να της δοθεί ο τίτλος «Mother Cyprus-Γη διαποτισμένη με διαφθορά». Θα σημείωνε, πιστεύουμε, ρεκόρ εισπράξεων, καθώς θα αποκάλυπτε το πραγματικό πρόσωπο της Κύπρου του 2017.



Αν μάλιστα επιχειρούσε και ένα flash back, στα προηγούμενα χρόνια, θα αποκτούσε ένα πολυσύνθετο σενάριο, με πολύ μυστήριο, αγωνία, τρόμο, αλλά και συγκίνηση αναπόλησης μίας διαφορετικής Κύπρου, γεμάτης τιμιότητας, ανθρωπιάς και ειλικρίνειας.

Κάποια πράγματα σε αυτόν τον τόπο δεν πρέπει να τα παίρνει κανείς και πολύ σοβαρά, όπως συχνά αποφαίνεται ο έμπειρος συνάδελφος Αλέκος Κωνσταντινίδης. Εν μέρει μπορεί να έχει δίκαιο, αλλά, όπως καταντήσαμε τον τόπο μας, δυστυχώς, ακόμη και το αστείο και η διακωμώδηση καταντούν τραγικότητες.

Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα λαό που κινδυνεύει με βιολογικό και εθνικό αφανισμό, αλλά στην πλάτη του έχουν στήσει τρελό χορό και μυστικά και φανερά πάρτι πολλοί μεγαλοσχήμονες. Κάθε μέρα που περνά, το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο, και μέχρι να παρέλθει ο συγκλονισμός του πρώτου, αναδύεται δεύτερο και τρίτο. Μερικά τιμωρούνται, τα περισσότερα παραμένουν ατιμώρητα, ή αποκρύβονται.



Την ώρα που πολλά νοικοκυριά αγωνίζονται να σώσουν την περιουσία τους από σύγχρονους τοκογλύφους, άλλοι τρώνε με χρυσά κουτάλια. Μία ιστορία τρόμου προβάλλεται σαν ιστορία επιτυχιών. Και μία επερχόμενη εθνική καταστροφή προβάλλεται σαν συνταγή εθνικής σωτηρίας.

Μεγαλείο η Ναργκίς, αλλά όχι λίγες Ναργκίς θα ανακαλύψουμε και στην Κύπρο, κρυμμένες στην αφάνεια, γιατί η αξιοπρέπειά τους δεν τους επιτρέπει να απλώσουν το χέρι για ελεημοσύνη. Και την ίδια στιγμή, κάποιοι έχουν τους τρόπους να τρέφονται από τη σάρκα άλλων, τη σάρκα των θυμάτων τους.

Η μιζέρια συμβαδίζει με τη διαφθορά. Αλλά φτώχια και διαφθορά εδώ θα κρατήσουν χρόνια. Η φτώχια αντέχεται, η διαφθορά είναι ανίκητη. Χρόνια διαρκεί και ως Λερναία Ύδρα, κάθε φορά που της κόβεται ένα κεφάλι, ξεφυτρώνουν άλλα είκοσι.

Ζητείται Ηρακλής και κάθε φορά που πιστεύουμε ότι τον βρήκαμε και μας υπόσχεται πως θα κόψει οριστικά τα κεφάλια του τέρατος, στο τέλος αποδεικνύεται ανίκανος να κόψει έστω και ένα...

Μητέρα Κύπρος: Χώρα διαποτισμένη με διαφθορά, τελικά...