Συνεντεύξεις

Υπήρξαν πιέσεις για Μαρωνίτες στην Ελβετία

Ν. Χριστοδουλίδης: Η εξαγγελία για επιστροφή τους σχετίζεται με τις θέσεις της τουρκικής πλευράς στο εδαφικό

«Κάποιοι ξένοι προέτρεψαν πρόσφατα τον Προέδρο να μην επιμένει στην επιστροφή των μαρωνιτικών χωριών υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, για να πάρουν από τον Πρόεδρο την κατάλληλη απάντηση, όπως και την επισήμανση της ανάγκης σεβασμού της επιθυμίας αυτών των συμπατριωτών μας»
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε να μεταβούμε στο Κρανς Μοντανά, γιατί πέτυχε, στις 4 Ιουνίου, στο δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού από το 1976, την ουσιαστική συζήτηση του Κεφαλαίου της Ασφαλείας και των Εγγυήσεων. Και, μάλιστα, ο ΓΓ ξεκαθάρισε δημόσια ότι η πρόοδος στο εν λόγω Κεφάλαιο ήταν εκείνο που θα έκρινε το κατά πόσο η διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη θα είχε θετικό αποτέλεσμα. Η εν λόγω εξέλιξη και δημόσια διαπίστωση του ΓΓ ικανοποιούσε μια πάγια επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς από το 1976 και, ως εκ τούτου, ήταν απόλυτα δικαιολογημένη η απόφασή μας για μετάβαση στο Κρανς Μοντανά», αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.


Ερωτηθείς αναφορικά με το blame game, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογραμμίζει πως, όσον αφορά τη διαπίστωση περί των ευθυνών του ναυαγίου, «δεν θεωρώ ότι ο όποιος καλόπιστος παρατηρητής, έπειτα και από τις δημόσιες δηλώσεις είτε του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών είτε του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι δεν υπήρξε θετική κατάληξη στην Ελβετία, λόγω της τουρκικής εμμονής για εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο και μόνιμη τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί». Δυστυχώς, προσθέτει, κάποιοι, για εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων, επιχείρησαν με δηλώσεις τους να επιρρίψουν την ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Το ερώτημα προς όσους ισχυρίζονται κάτι τέτοιο είναι απλό: Δέχονται λύση που να προνοεί παρεμβατικά και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο; Δέχονται λύση μέσα στο πλαίσιο της οποίας θα προνοείται μόνιμη τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί; Δεν θεωρώ ότι ο οποιοσδήποτε θα επιθυμούσε μια λύση που να περιλάμβανε τέτοιες πρόνοιες», τονίζει.


Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...