Στίγμα

Φορτώνουν στη νέα Κυβέρνηση την πιθανή κατάρρευση του ΓεΣΥ..

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και το Προεδρικό κρυφό καμάρι. Όλοι γνώριζαν εδώ και καιρό ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα υπέβαλλε εκ νέου υποψηφιότητα για επανεκλογή. Εδώ και μήνες εγκατέλειψε κάθε άλλη ασχολία και μεριμνά για την επανεκλογή του. Πραγματοποιεί μετά κουστωδίας υπουργών και συνεργατών περιοδείες στις επαρχίες, εξαγγέλλει έργα, ασχολείται με τοπικά προβλήματα, πραγματοποιεί συσκέψεις για τους χώρους όπου θα αποθηκευθούν τα λάστιχα, θα ασχοληθεί και με τη λεωφόρο Τσερίου, παρευρίσκεται σε φεστιβάλ χωριών και σε χορούς προς τιμήν διαφόρων φρούτων και προϊόντων.


Ακόμη και οι ομιλίες του για το εθνικό θέμα, αυτές είναι εξολοκλήρου επικεντρωμένες στην άγραν ψήφων και σε καμία περίπτωση στις ζοφερές συνθήκες που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές της Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος επεστράτευσε ακόμη και υπουργούς να του πλέκουν το εγκώμιο και να ενεργούν ως κοινοί ντελάληδες: «Εδώ ο καλός Πρόεδρος που όλα τα επιλαμβάνεται και όλα τα επιλύει. Ψηφίστε τον».


Πουθενά Πρόεδρος σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, δεν οργανώνει προεκλογικές εκστρατείες, τέτοιας κωμικής επίδειξης, όπως αυτές που διεξάγουν οι Πρόεδροί μας. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά σε όλους. Από συστάσεως Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι διεξάγονται οι προεκλογικές εκστρατείες. Απόδειξη πόσο τριτοκοσμικό κράτος είμαστε, και πόσο μακριά από τον σύγχρονο κόσμο βρίσκονται οι ηγέτες μας...


Για να επανέλθουμε στον σημερινό Πρόεδρο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το εκλογικό του επιτελείο δεν αφήνει ούτε ένα πρόβλημα του οποίου να μην επιληφθεί ο Πρόεδρος. Από την αποθήκευση των λαστίχων, μέχρι... το ΓεΣΥ. Πριν από μερικές ημέρες οργανώθηκε συνάντηση του Προέδρου με τα Δ.Σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για θέματα εφαρμογής του ΓεΣΥ. Εδώ τα κρατικά νοσηλευτήρια διαλύονται και καταρρέουν, χωρίς ούτε ο Πρόεδρος ούτε και οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας να ενδιαφέρονται να ανακόψουν την κατάρρευση και συζητούν εφαρμογή του ΓεΣΥ. Βάζουν το αμάξι μπροστά από το άλογο. Διότι πώς θα κάνουν ΓεΣΥ χωρίς κρατικά νοσηλευτήρια;


Βγαίνει ο Υπουργός Υγείας και δεν παραλείπει στη δήλωσή του να εξυμνήσει το ενδιαφέρον του Προέδρου Αναστασιάδη. «Η εμπλοκή του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτήν τη διαδικασία, δηλαδή στη φάση της υλοποίησης πλέον της μεταρρύθμισης της Υγείας, καταδεικνύει τη σημασία που ο ίδιος ο Πρόεδρος αποδίδει στην όσο το δυνατόν συντομότερη μεταρρύθμιση της Υγείας και την εφαρμογή του ΓεΣΥ», δηλώνει. Ε, γίνεται να μην πλέξουμε το εγκώμιο του Προέδρου, ενόψει μάλιστα και της εξαγγελίας της υποψηφιότητάς του; Δεν γίνεται. Ο Υπουργός Υγείας βρίσκεται στη σκιά αυτής της μεταρρύθμισης. Η εικόνα πρέπει να προβάλλει τον Πρόεδρο και την υποψηφιότητά του.


Τι μας λέγει στη συνέχεια ο Γιώργος Παμπορίδης; Εδώ είναι το «ψητό». «Τον Μάρτιο του 2019 θα αρχίσει η περικοπή των πρώτων συνεισφορών και η εφαρμογή της εξωνοσοκομειακής θα αρχίσει τον Ιούνιο του 2019», τονίζει.


Πέντε χρόνια αυτή η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έπραξε τίποτε για την προώθηση του ΓεΣΥ, αλλά αντίθετα διέλυσε τον τομέα της Δημόσιας Υγείας, οδήγησε στην κατάρρευση των κρατικών νοσηλευτηρίων, ώθησε σε μαζική φυγή ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί ασθενείς και θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους και στας δυσμάς της διακυβερνήσεώς της, αφού εν τω μεταξύ ανακάλυψε Ιούδες που δεν υπήρξαν (πάλι για προεκλογικούς λόγους), αποφάσισε να προωθήσει το ΓεΣΥ. Προσέξτε, όμως, τις ημερομηνίες. Το 2019 θα αρχίσει η περικοπή των πρώτων συνεισφορών και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου η εφαρμογή της εξωνοσοκομειακής. Εν ολίγοις, φορτώνει στη νέα Κυβέρνηση την εφαρμογή του ΓεΣΥ, και βεβαίως εάν το ΓεΣΥ καταρρεύσει με τους σχεδιασμούς που η παρούσα Κυβέρνηση ετοίμασε, η ευθύνη θα φορτωθεί στη νέα Κυβέρνηση.


Αλλά αυτή η Κυβέρνηση είχε πέντε χρόνια στη διάθεσή της να σχεδιάσει σοβαρά και κατά τρόπο στέρεο ΓεΣΥ και να το εφαρμόσει η ίδια, αφού αυτή το σχεδίασε. Αλλά η αργοπορία της και η ανικανότητά της να λύσει, έγκαιρα, σημαντικά για τους πολίτες προβλήματα, συν η ευθυνοφοβία της, παραπέμπουν για το 2019 έως το 2020 την εφαρμογή του. Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι. Και επειδή αυτή η Κυβέρνηση ελάχιστα διακρίθηκε για τους έγκαιρους και σωστούς σχεδιασμούς της, πιστεύουμε ότι το ΓεΣΥ που θα παραδώσει στους διαδόχους της θα είναι κτισμένο στην άμμο. Αλλά βεβαίως την ευθύνη της ενδεχόμενης κατάρρευσης δεν θα φέρουν οι σχεδιάσαντες, αλλά οι φορτωθέντες την προχειρότητα...