Στίγμα

Γιατί είναι πρέπον, Πρόεδρε, να αποσυρθείτε...

Άλλη πολιτική υποσχεθήκατε στον λαό και εντελώς διαφορετική ακολουθήσατε.
Για όλα δεσμευθήκατε ενώπιον του λαού και σε πάμπολλα αποδεσμευθήκατε

Όταν ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε δηλώσεις περί δύο κρατών στην Κύπρο, η Τουρκοκυπρία «βουλευτής» Ντονούς Ντεριά τού απάντησε με την ακόλουθη αιχμηρή δήλωση: «Δεν σας ψηφίσαμε για να εδραιώσετε τη διχοτόμηση και τη δημιουργία χωριστών κρατών. Αν το θέλαμε αυτό, θα ψηφίζαμε τον Έρογλου. Αν δεν μπορείτε, το πρέπον είναι να παραιτηθείτε».


Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά ουδείς, πλην του υπογράφοντος, του υπενθύμισε:


«Δεν σας ψηφίσαμε, κύριε Αναστασιάδη, για να συνομολογήσετε εν κρυπτώ και παραβύστω αμφίσημο κοινό ανακοινωθέν με τον Έρογλου. Σας ψηφίσαμε, επειδή είχατε δεσμευθεί ότι θα υποβάλλατε στο τραπέζι των συνομιλιών σχέδιο λύσης, το οποίο θα ετοίμαζε συλλογικά το Εθνικό Συμβούλιο».


«Δεν σας ψηφίσαμε, κύριε Αναστασιάδη, για να απο-ενοχοποιήσετε την Τουρκία. Σας ψηφίσαμε γιατί είχατε δεσμευθεί ότι η πολιτική σας θα βασίζεται στο γεγονός ότι το Κυπριακό είναι κατ' εξοχήν πρόβλημα ξένης εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».


«Δεν σας ψηφίσαμε, κύριε Αναστασιάδη, για να αποδεχθείτε τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ. Σας ψηφίσαμε επειδή είχατε δεσμευθεί ότι θα απορρίπτατε αυτές τις συγκλίσεις (εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων, προτάσεις για περιουσιακό, πρόταση για τέσσερεις βασικές ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους), επειδή εκρίνατε ότι "βρίσκονται σε δυσαρμονία με το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και απορρίπτονται από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και της ηγεσίας τους". Πώς νομιμοποιείστε σήμερα να ομιλείτε για λύση στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και για λύση που θα εγκρίνει ο λαός, όταν αποδεχθήκατε αυτές τις συγκλίσεις;».


«Δεν σας ψηφίσαμε, κύριε Αναστασιάδη, για να αποδεχθείτε λύση που να κατοχυρώνει τα κατοχικά δεδομένα, να εμβαθύνει τη διαίρεση και να διαχωρίζει τους Κυπρίους στη βάση εθνικότητας και θρησκείας. Σας ψηφίσαμε επειδή υποσχόσασταν να ακυρώσετε τα κατοχικά δεδομένα, να ανατρέψετε τη διαίρεση και να δώσετε λύση, η οποία θα επιτρέπει στους Κυπρίους να συμβιώνουν χωρίς φυλετικούς και ρατσιστικούς διαχωρισμούς (Σαφέστατη απόρριψη της διζωνικής ομοσπονδίας)».


«Δεν σας ψηφίσαμε, κύριε Αναστασιάδη, για να αποδεχθείτε παραμονή εποίκων. Σας ψηφίσαμε επειδή διακηρύσσατε ότι "ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται"».


«Δεν σας ψηφίσαμε, κύριε Αναστασιάδη, για να επαναφέρετε το σχέδιο Ανάν ή παραπλήσιό του. Σας ψηφίσαμε επειδή είχατε δεσμευθεί ότι "η επαναφορά του σχεδίου, ή με φραστικές ή διακοσμητικές αλλαγές, ή η παραλλαγή του, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτή"».


«Δεν σας ψηφίσαμε, κύριε Αναστασιάδη, για να συνεχίσετε την ίδια μορφή ψευδοδιαλόγου. Σας ψηφίσαμε, επειδή είχατε δεχθεί ότι "η σημερινή μορφή των συνομιλιών έχει αποτύχει" και πρέπει να εξευρεθεί νέα διαδικασία».


«Δεν σας ψηφίσαμε, κύριε Αναστασιάδη, για να αποδεχθείτε πενταμερή διάσκεψη χωρίς τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και χωρίς μάλιστα να προηγηθεί συμφωνία επί όλων των εσωτερικών πτυχών του προβλήματος. Σας ψηφίσαμε επειδή είχατε δεσμευθεί ότι θα συγκροτείτο Διεθνής Διάσκεψη με συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων καθώς και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, "μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία επί όλων των εσωτερικών πτυχών του προβλήματος"».


«Δεν σας ψηφίσαμε, κύριε Αναστασιάδη, για να μην αξιοποιήσετε τις αποφάσεις της Ε.Ε. για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε για να επαινείτε τη "θετική ρητορική" της Τουρκίας. Σας ψηφίσαμε, επειδή μας υποσχεθήκατε ότι θα "δημιουργούσατε υψηλό πολιτικό κόστος για την Τουρκία" και θα αξιοποιούσατε τις αποφάσεις της Ε.Ε. για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».


«Δεν σας ψηφίσαμε, κύριε Αναστασιάδη, για να νομιμοποιήσετε το ψευδοκράτος σε "τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος". Σας ψηφίσαμε επειδή δεσμευόσαστε ότι θα άρετε τα κατοχικά δεδομένα».


«Δεν σας ψηφίσαμε, κύριε Αναστασιάδη, για να αποδεχθείτε πλειοψηφία πληθυσμού και γης στην τουρκοκυπριακή περιοχή. Σας ψηφίσαμε επειδή υποσχεθήκατε ότι θα μας οδηγούσατε σε ευρωπαϊκή λύση, σε πραγματική ομοσπονδία με κατοχυρωμένες τις τρεις βασικές ελευθερίες».


«Δεν σας ψηφίσαμε, κύριε Αναστασιάδη, για να καταστείτε Πρόεδρος ο οποίος θα είχε ως παθητικό την απώλεια της Αμμοχώστου, της Μόρφου και των Μαρωνίτικων χωριών. Σας ψηφίσαμε επειδή είχατε δεσμευθεί να εφαρμόσετε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, είχατε διακηρύξει ότι η επιστροφή της Μόρφου αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ελληνοκυπριακή πλευρά και πως θα διεκδικούσατε την επιστροφή των Μαρωνίτικων χωριών υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Εχάσατε και την Αμμόχωστο και τη Μόρφου και τα Μαρωνίτικα χωριά».


«Δεν σας ψηφίσαμε, κύριε Αναστασιάδη, για να καταστείτε Πρόεδρος-κομματάρχης. Σας ψηφίσαμε επειδή διαβεβαιώνατε ότι θα λειτουργήσετε ως "Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, είτε αριστερών, είτε δεξιών, είτε φιλελευθέρων..."».


Για όλα αυτά και για άλλα πολλά, που θα σας υπενθυμίσω στο μέλλον, αντί να προετοιμάζεστε για εξαγγελία νέας θητείας, πρέπον θα ήταν να παραιτηθείτε. Άλλα υπογράψατε στο συμβόλαιό σας με τον λαό, και άλλα επράξατε. Άλλα δεσμευθήκατε και σε πάμπολλα αποδεσμευθήκατε...