Συνεντεύξεις

Μοναχός Εφραίμ, Αγίου Εφραίμ Λεμόνας: Δεν είμαι παλαιοημερολογίτης

«Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος με εξαπάτησε, δεν είναι ταπεινός.
Μνημονεύω το Ορθόδοξο Χριστιανικό Πατριαρχείο»

Τον πατέρα Εφραίμ τον είδα πρώτη φορά στη ζωή μου στο Μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου στην Τάλα, πριν από μερικά χρόνια, όταν είχα πάει ανήμερα την εορτή του να προσκυνήσω μαζί με την οικογένειά μου. Είχε στημένο έξω από το ξωπόρτι της αυλής της Ιεράς Μονής έναν πρόχειρο πάγκο, στον οποίο πωλούσε κομποσχοίνια και διάφορα άλλα εκκλησιαστικά είδη και, για να είμαι ειλικρινής, μου έκανε εντύπωση και διερωτήθηκα πώς γίνεται στο ίδιο Μοναστήρι να στηθεί ένας πάγκος που να πωλεί ό,τι πωλούσαν και μέσα οι υπάλληλοι του Αγίου Νεοφύτου;

Η ίδια εικόνα κάθε χρόνο και σε κάθε γιορτή. Στον Άγιο Νεόφυτο, στην Αγία Παρασκευή στη Γεροσκήπου, στο Όμοδος και γενικά όπου υπήρχε εκκλησιαστική γιορτή και πανηγύρι. Αλήθεια είναι ότι αν και μου προκάλεσε εντύπωση δεν έδωσα και μεγάλη σημασία, παρά το γεγονός ότι έβλεπα στον πάγκο την αναγραφή Ιερά Μονή Αγίου Εφραίμ.

Στο πλαίσιο της καθημερινής μας δουλειάς ως δημοσιογράφοι βλέπουμε και ακούμε πολλά. Πρόσφατα μια ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου, που έμοιαζε λίγο σαν απαγόρευση και αφορούσε μια μπλούζα του Αγίου Παϊσίου, μου έκανε εντύπωση. Η ανακοίνωση, την οποία υπέγραφε ο ίδιος ο Μητροπολίτης Πάφου, καλούσε το χριστεπώνυμο πλήρωμα να μην επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίου Εφραίμ στη Λεμόνα για να προσκυνήσει την "ιερή μπλούζα", γιατί δεν είχε δοθεί η σχετική άδεια για να έρθει στην Κύπρο και, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρόκειται για κάτι μη εγκεκριμένο έως και παράνομο (τα εισαγωγικά στο "ιερή μπλούζα" πιο πάνω δεν είναι καθαρά δικό μου, αφού αυτό ήταν το συμπέρασμα που προέκυπτε από το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος).

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Μητρόπολης, η οποία απευθυνόταν στον Κτήτορα Μοναχό Εφραίμ, έκανε λόγο για αμφιβόλου γνησιότητας αντικείμενο, το οποίο θα εκτεθεί στον κόσμο δίχως την απαιτούμενη άδεια πράξης για την οποία δεν έγιναν τα απαιτούμενα διαβήματα και δεν δόθηκε σχετική εξουσιοδότηση, ενέργειες οι οποίες προκαλούν ερωτηματικά τέτοια που κρίθηκε σκόπιμο η σχετική ανακοίνωση να κοινοποιηθεί και στην Αστυνομία για να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για πιθανή παραπλάνηση ή/και οικονομική εκμετάλλευση του κοινού.

Αυτό ήταν, μπήκαν ψύλλοι στ’ αφτιά μου. Το σκεφτόμουν συνεχώς και διερωτήθηκα από πού ν’ αρχίσω να κάνω μια έρευνα για το τι ακριβώς συμβαίνει εδώ, αν αυτός ο μοναχός είναι εγγεγγραμμένος στο μοναχολόγιο της Εκκλησίας της Κύπρου, αν νόμιμα δρα, αν είναι τέλος πάντων όλα αυτά που κρύβονταν πίσω από τις γραμμές των δυο ανακοινώσεων μεμπτά ή αν όντως αυτή ήταν η κορυφή του παγόβουνου.

Η αλήθεια είναι ότι το άφησα λίγο το θέμα αφού η δημόσια αντιπαράθεση προέκυψε τον Ιούνιο, μέχρι που προχθές κτύπησε το τηλέφωνό μου και ήταν ο πατήρ Εφραίμ από το μοναστήρι στη Λεμόνα. Ζήτησε να με συναντήσει και η αλήθεια είναι ότι δεν έχασα χρόνο, αφού ήθελα να λύσω κάποιες απορίες μου, οι οποίες προφανώς θα ήταν οι ίδιες με του κόσμου.

Ο πατήρ Εφραίμ της Ελληνικής Ιεράς Μονής Αγίου Εφραίμ, κατά κόσμον Παύλος Α. Κατσιάρης, άνοιξε την καρδιά του και μίλησε στη "Σ" για όλα, κάνοντας λόγο για συμπαιγνίες σε βάρος του, κατηγορώντας τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο για δολοπλοκίες.

Πώς βρεθήκατε εδώ πάτερ και πότε;

Ήρθα το 2000, κατόπιν μιας δωρεάς που μου έγινε για να φτιάξω μια εκκλησία του Αγίου Εφραίμ και μια της Παναγίας.

Ισχύουν αυτά που ακούγονται για σας ότι είσαστε εξορισμένος και διωγμένος από την Ελλάδα;

Αυτά αποτελούν δυσφήμηση, συκοφαντίες και κακολογίες. Εγώ κατάγομαι από τα Κοκκινοχώρια. Ξεκίνησα τη μοναχική μου ζωή ως μοναχός του Αγίου Όρους για 10 χρόνια. Ακολούθως πήγα στα Ιεροσόλυμα, όπου κάθισα 3 χρόνια και γνώρισα και τον γέροντά μου Διονύσιο, ο οποίος με έκανε μοναχό το 1993 δίνοντάς μου το όνομα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Εφραίμ της Νέας Μάκρης.

Έκανε αίσθηση η ανακοίνωση της Μητρόπολης για την μπλούζα του Αγίου Παϊσίου, πως το σχολιάζετε εσείς αυτό;

Με τον Μητροπολίτη Πάφου έχουμε μεγάλες διαφορές για τον τρόπο που διοίκησε την εγγραφή της Μονής αλλά και τη δική μου εγγραφή, που δεν ήμουν γραμμένος στη Μητρόπολη Πάφου, ούτε σε μοναχολόγιο. Δεν έβαλε ούτε Καταστατικό ούτε τίποτα για τη νόμιμη εγγραφή της Μονής, με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να προσφύγω σε δικηγόρο για να καταγγείλω τις ενέργειές του. Ούτε δέχθηκε το καταστατικό που του εισηγηθήκαμε, ούτε δέχθηκε να γίνουν τα έργα που συμφωνήσαμε στην παρουσία τριών μαρτύρων αθετώντας τη συμφωνία μας. Για μένα θεωρήθηκε αναξιόπιστος και δεν μπορούσα να συνεχίσω να συνεργάζομαι μαζί του.

Η γη έγινε δωρεά σε μένα για να κτίσουμε μοναστήρι και εκκλησία και εγώ για να είμαι σωστός και νομότυπος παραχώρησα τη γη στη Μητρόπολη για να μπορούμε να προχωρήσουμε βάσει της Νομοθεσίας, αλλά ο Μητροπολίτης με ξεγέλασε. Ούτε έγινε σωστή εγγραφή της μονής ούτε μοναχολόγιο υπάρχει, ούτε νόμιμη είναι η παρουσία της. Με ξεγέλασε και του παραχώρησα τη γη και τώρα συμπεριφέρεται εγωιστικά, γιατί δεν έζησε σε μοναστήρι να ξέρει τι σημαίνει ταπείνωση.

Είναι βαρύς αυτός ο χαρακτηρισμός πάτερ. Πώς μπορεί ένας Μητροπολίτης να είναι εγωιστής;

Βεβαίως και μπορεί, ουδέν πρόβλημα, κάνει ό,τι θέλει.

Πώς μπορείτε να είσαστε μοναχός εδώ και να μην είσαστε πουθενά εγγεγραμμένος ως μοναχός στην Κύπρο; Ακούγεται μάλιστα ότι είσαστε παλαιοημερολογίτης, ισχύει κάτι τέτοιο;

Είμαι μοναχός εγγεγραμμένος στον Άγιο Γεώργιο Ζακύνθου και κανένας δεν έχει δικαίωμα πάνω μου εδώ στην Κύπρο. Αναφορικά με το θέμα των παλαιοημερολογιτών είναι και αυτό καλοφτιαγμένο σχέδιο, αφού εγώ μνημονεύω το Ορθόδοξο Πατριαρχείο και όχι τίποτα άλλο. Η εντύπωση αυτή υπάρχει γιατί το 2004, όταν πρωτολειτούργησε η Μονή, ήταν εδώ δυο ιερείς ενώ υπήρχε και ένας προσκυνητής του παλαιού ημερολογίου. Η λειτουργία ξεκίνησε με τον ιερέα του νέου ημερολογίου αφού αυτό με φώτισε ο Άγιος Εφραίμ να κάνω και αυτό έκανα και όλα τα άλλα που λέγονται είναι εκ του πονηρού.

Ο πατήρ Εφραίμ ζει στο μοναστήρι του δίχως νερό, αφού του το έκοψε, όπως καταγγέλλει, το Κ.Σ. Λεμόνας. Τοποθέτησα μόνος μου τη γραμμή πληρώνοντας €15.000 και σήμερα δεν έχω νερό ούτε για να πιω ούτε για να καθαρίσω τις τουαλέτες μου, αφού μου κάνουν διακοπές στην υδροδότηση, άσε που ήρθαν πριν από 2-3 χρόνια και με υπερχρέωσαν κιόλας με €600 δήθεν για βλάβη, τη στιγμή που ο υδρομετρητής μου ποτέ δεν έδειξε τέτοια κατανάλωση.

Τα έξοδα της Μονής είναι πολλά όπως αναφέρει και καλύπτονται από εργόχειρα που κατασκευάζει ο ίδιος μέχρι τις πρωϊνές ώρες κάνοντας προσευχή και τα οποία πωλεί κυρίως στα πανηγύρια. Τα έξοδα καλύπτονται επίσης από τις μικρές εισφορές του κόσμου αλλά και τον οβολό όσων ήρθαν και προσκύνησαν τη μυροβλύζουσα μπλούζα του Αγίου Παϊσίου, η οποία ήρθε στο μοναστήρι δυο φορές μέχρι στιγμής.

Ανεβαίνω τον δικό μου Γολγοθά, λέει ο πατήρ Εφραίμ, «αλλά ο θαυματουργός Άγιος Εφραίμ με τα θαύματά του προς τον κόσμο μού δίνει δύναμη και τα καταφέρνω και με τη βοήθεια των πιστών θα μπορέσουμε κάποια στιγμή, παρά τις δυσκολίες που μας βάζουν, να δημιουργήσουμε το Μοναστήρι και τον ναό της Παναγίας».