Συνεντεύξεις

Έφτασε η Εβδομάδα Ενημέρωσης Υπεύθυνου Παιχνιδιού

Η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκκου, μιλά στη «Σ» για τους στόχους των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από τις 7 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2019

Την έναρξη της Εβδομάδας Ενημέρωσης Υπεύθυνου Παιχνιδιού σηματοδοτεί η αυριανή ημέρα, κατά την οποία θα διεξαχθεί το Συνέδριο Ενημέρωσης Υπεύθυνου Παιχνιδιού 2019, ενώ μέχρι και την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019, καθημερινά θα πραγματοποιούνται και άλλες σχετικές με το θέμα εκδηλώσεις. Σε συνέντευξή της στη «Σημερινή», η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκκου, μιλά για τους στόχους της Εβδομάδας Ενημέρωσης, που ήρθε για να γίνει θεσμός, ενώ εξηγεί σε ποιους απευθύνεται και τι ενέργειες περιλαμβάνει.

Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνεται η Εβδομάδα Ενημέρωσης Υπεύθυνου Παιχνιδιού. Ποιος είναι ο στόχος της;

Η Εβδομάδα Ενημέρωσης Υπεύθυνου Παιχνιδιού θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και την Εθνική Αρχή Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου. Η διοργάνωση στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το Υπεύθυνο Παιχνίδι, καθώς και στην εμπλοκή και κινητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας σε θέματα προώθησης του Υπεύθυνου Παιχνιδιού και προστασίας των παικτών από την προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια.

Σε ποιους απευθύνεται αυτή η Εβδομάδα και ποιο το μήνυμα που θέλει να περάσει;

Η Εβδομάδα αυτή απευθύνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, όπως συγκεκριμένα μαθητές λυκείου, φοιτητές/πανεπιστημιακή κοινότητα, στρατιώτες/εθνοφρουροί, οικογένεια/οικείο περιβάλλον παικτών, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργαζόμενοι στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών/ τομέας εξυπηρέτησης πελατών/μάρκετινγκ, εργοδότες και εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, άτομα τρίτης ηλικίας.

Η φιλοσοφία της Εβδομάδας κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: ενημέρωση, συζήτηση, αντιμετώπιση. Καθένας από τους τρεις άξονες προτρέπει το άτομο να λάβει δράση και να ενεργήσει με συγκεκριμένο τρόπο. Το άτομο θα έχει την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας να ενημερωθεί για το τυχερό παιχνίδι, για το πώς μπορεί να παραμείνει διασκέδαση, τρόπους υπεύθυνης συμμετοχής στο τυχερό παιχνίδι, κ.λπ. Επιπρόσθετα, η Εβδομάδα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενθαρρύνει τη συζήτηση σε διάφορα επίπεδα της κοινωνίας. Η ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζει όχι μόνο τον παίκτη, αλλά και την οικογένεια, φίλους, συνεργάτες, και την κοινωνία ως σύνολο. Γι’ αυτό η συζήτηση γύρω από τα τυχερά παιχνίδια θα πρέπει να πραγματοποιείται σε τρία επίπεδα: ατομικό, οικογενειακό/οικείο περιβάλλον, κοινωνικό περίγυρο/κοινότητα σχετικά με την προστασία των παικτών και του κοινού από τις αρνητικές επιπτώσεις της προβληματικής ενασχόλησης με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια και τη διασφάλιση της ασφάλειας των ατόμων που αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα τυχερά παιχνίδια. Τέλος, εάν ο παίκτης, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον βιώνουν οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια από την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια θα μπορέσουν, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, να μιλήσουν ανοικτά με επαγγελματίες και να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, καθώς επίσης πού μπορούν να αποταθούν για βοήθεια.

Τι ενέργειες περιλαμβάνει η Εβδομάδα Ενημέρωσης Υπεύθυνου Παιχνιδιού;

Η έναρξη της Εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί με το 2ο Συνέδριο Υπεύθυνου Παιχνιδιού. Ακολούθως, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια από τον οργανισμό GAMCARE Ηνωμένου Βασιλείου, εξειδικευμένο σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια. Τα σεμινάρια θα απευθύνονται σε αθλητικούς παράγοντες, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αστυνομικό σώμα και το ευρύ κοινό. Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια για τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους υποστατικών παροχής υπηρεσιών στοιχήματος και τους εργαζομένους στα καζίνα. Μια επιπλέον δράση της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων είναι η εισαγωγή του επιτυχημένου παιχνιδιού GAME BRAiN σε όλα τα σχολεία μέσης εκπαίδευσης στην Κύπρο. Το GAME BRAiN είναι ένα διαδραστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα διάρκειας 45 λεπτών, όπου μαθητές ηλικίας 15 με 18 ετών ενημερώνονται για τους κινδύνους της ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από τον οργανισμό Responsible Gambling Council, ο οποίος εδρεύει στον Καναδά, και έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε περισσότερες από 130 παραστάσεις με ακροατήριο πέραν των 40.000 μαθητών στο Οντάριο του Καναδά. Όλες οι δράσεις της εβδομάδας βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.responsiblegamingweek.gov.cy.

Σχετικά με το 2ο Συνέδριο Υπεύθυνου Παιχνιδιού, σε ποιους απευθύνεται και τι περιλαμβάνει;

Το 2ο Συνέδριο Υπεύθυνου Παιχνιδιού θα διεξαχθεί αύριο Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019, στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, από τις 9:00-14:30. Η κύρια θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στη διαφήμιση και κοινωνικά δίκτυα, τεχνητή νοημοσύνη, πρακτικές υπεύθυνου παιχνιδιού που εφαρμόζονται στην Κύπρο, εξελίξεις στην ακαδημαϊκή έρευνα, πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου, και πολλά άλλα. Ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους και την έρευνά τους για το υπεύθυνο παιχνίδι. Το συνέδριο είναι δωρεάν και ανοικτό προς το κοινό. Το Συνέδριο απευθύνεται σε επαγγελματίες του κλάδου τυχερών παιχνιδιών, σε ακαδημαϊκούς, σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, σε συμβούλους επιχειρήσεων, λειτουργούς νεολαίας και στο ευρύ κοινό.

Ποιος είναι ο στόχος του Συνεδρίου και ποιοι οι κύριοι ομιλητές του;

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει τις τάσεις που διαμορφώνουν το σύγχρονο περιβάλλον του τομέα των τυχερών παιχνιδιών, τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου, την κατανόηση της συμπεριφοράς των παικτών μέσα από τις ακαδημαϊκές έρευνες, την παρουσίαση τεχνολογικών εφαρμογών για ενίσχυση της προστασίας των παικτών, καθώς επίσης τη συζήτηση βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές επίπεδο για το υπεύθυνο παιχνίδι.

Το συνέδριο θα πλαισιώσουν καταξιωμένοι ομιλητές:
- Marc N. Potenza, MD, PhD, Professor of Psychiatry, Neuroscience and Child Study, Yale University School of Medicine, USA
- Dr. Alan Littler, Gaming Lawyer, Kalff Katz & Franssen Attorneys at Law, Netherlands
- Dr. Gerhard Bühringer, Technische Universität Dresden, Germany
- Dr. Michael Auer, Founder, Neccton, Austria
- Dr. Kim Mouridsen, Professor Head Neuroinformatics Research, CFIN, Head Neuroimaging Methods, MINDLab, Aarhus University, Founder and Managing Director Cercare Medical ApS, Founder Mindway AI ApS, Denmark
- Δρ. Σπύρος Μακρυδάκης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Κύπρος
- Keith Whyte, Executive Director, National Council on Problem Gambling, USA
- Petra Forsström, Founder, Sustainable Gambling Academy, Sweden.

Πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για συμβουλές ή καθοδήγηση γύρω από τον εθισμό στο τυχερό παιχνίδι;

Οι πολίτες μπορούν να αποταθούν στην ιστοσελίδα www.responsiblegaming.gov.cy για περισσότερη πληροφόρηση γύρω από το υπεύθυνο παιχνίδι, αλλά και για τρόπους αντιμετώπισης προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια.