Αναλύσεις

Γνωστές και άγνωστες υποθέσεις που βρήκαν τραγικό τέλος

Δεν ήταν ούτε μία, ούτε δύο και σίγουρα δεν είναι μόνο οι έξι που θυμόμαστε σήμερα, οι υποθέσεις των οικογενειών που κατέληξαν σε τραγωδία ενώ τα παιδιά ή οι γονείς ήταν υπό την επίβλεψη του Γραφείου Ευημερίας

Με αφορμή το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως, που αποδίδει ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες σε λειτουργούς των Υπηρεσιών Ευημερίας για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού, ανοίγουμε τον φάκελο των υποθέσεων οι οποίες αφορούσαν παιδιά και οικογένειες, που, ενώ ήταν υπό την επίβλεψη του Γραφείου Ευημερίας, δυστυχώς είχαν τραγική κατάληξη.

Τι λέει το πόρισμα

Υπενθυμίζεται πως το πόρισμα της Επιτρόπου αποδίδει ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες σε λειτουργούς των Υπηρεσιών Ευημερίας αλλά και στην Αστυνομία. Συγκεκριμένα, προκύπτουν αδικήματα για τέσσερεις λειτουργούς των Υπηρεσιών Ευημερίας, για αστυνομικούς πρώτης γραμμής και για τρίτο πρόσωπο, το οποίο δεν ανήκει στη Δημόσια Υπηρεσία. Στο πόρισμα η Επίτροπος, αναφερόμενη στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τονίζει πως «για τον επίμαχο χρόνο της απόπειρας αυτοκτονίας υπάρχει παντελής αδιαφορία και καμία εκτίμηση οποιουδήποτε κινδύνου με αποτέλεσμα καμία πράξη, καμία αξιολόγηση, καμία εξειδικευμένη στήριξη και κανένα ενδιαφέρον να μην υπάρξει για το ζήτημα του Στυλιανού». Σημειώνεται πως η έκθεση έχει σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα για να εξετάσει την πιθανότητα διάπραξης ποινικών αδικημάτων, ενώ την ίδια ώρα, τόσο η έκθεση της Επιτρόπου όσο και το πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού, που όρισε η Υπουργός Εργασίας για να διεξαγάγει την πειθαρχική έρευνα, θα σταλούν στην ΕΔΥ για να καταλήξει στην ποινή εάν υπάρχει πειθαρχικό αδίκημα.

Οι τραγικές υποθέσεις

Η υπόθεση του Στυλιανού, δυστυχώς, δεν ήταν η μόνη. Παρόμοια υπόθεση ήταν αυτή που συγκλόνισε την Κύπρο πέρσι, μετά την αυτοκτονία της 29χρονης Έλενας Φραντζή, την οποία βίαζε από 4 ετών ο ιερέας, θετός πατέρας της. Η Έλενα από μικρή ηλικία δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια, καθώς η μητέρα της, που βίωσε τη δολοφονία της δικής της μάνας, αντιμετώπιζε πρόβλημα με εξαρτήσεις. Ο θετός πατέρας της Έλενας την κακοποιούσε σεξουαλικά, ενώ σωματική βία ασκούσε σε βάρος της και η μητριά της. Σε ηλικία μόλις 10 ετών η Έλενα κατήγγειλε το περιστατικό στο Γραφείο Ευημερίας, ωστόσο κανείς δεν την πίστεψε. Ο φάκελός της δε, χάθηκε! Το μαρτύριο της νεαρής κοπέλας συνεχίστηκε για μερικά χρόνια ακόμη, όταν στην ηλικία των 20 ετών αποφάσισε να μιλήσει στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του θετού της πατέρα. Το δικαστήριο καταδίκασε τον ιερέα σε δύο χρόνια φυλάκιση, απόφαση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού, ενώ η θετή της μητέρα δεν κατηγορήθηκε. Πρόκειται γι’ ακόμα μια τραγική ιστορία, που αποδεικνύει πως θα πρέπει να γίνουν πολλά, ώστε η Πολιτεία να προστατέψει τα θύματα αυτά.

Μία άλλη υπόθεση, που και πάλι αφορούσε οικογένεια που παρακολουθείτο από το Γραφείο Ευημερίας, ήταν το πρωτοφανές περιστατικό αδελφοκτονίας, που εκτυλίχθηκε πριν από ένα χρόνο στη Λάρνακα. Θύμα του άγριου φονικού η 9χρονη Μαρία, Ρουμανικής υπηκοότητας με καταγωγή Ρομά, και θύτης ο 13χρονος αδελφός της, που της επέφερε τον θάνατο με αλλεπάλληλες μαχαιριές. Την ώρα του φονικού τα δύο παιδιά βρίσκονταν μόνα στο σπίτι, στο οποίο διέμεναν με τον πατέρα τους. Ο άντρας είχε την επιμέλεια των παιδιών καθώς ήταν διαζευγμένος από τη σύζυγό του και μητέρα της 9χρονης και του 13χρονου. Ελάμβανε, μάλιστα, οικονομική στήριξη από το κράτος, καθώς εργαζόταν περιστασιακά.

Παρόμοιο περιστατικό είχαμε και το 2012, όταν 25χρονος ύστερα από λογομαχία σκότωσε την αδελφή του χτυπώντας την μέχρι θανάτου με ηλεκτρονικό υπολογιστή στο κεφάλι. Θύμα αυτήν τη φορά ήταν η 28χρονη Ζαχαρούλα Κυπριανού. Την ώρα του φόνου, σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού βρισκόταν και η τετραπληγική μητέρα τους, η οποία λόγω της κατάστασής της δεν μπορούσε να παρέμβει. Κοινή συνισταμένη με τις υπόλοιπες περιπτώσεις, ήταν το γεγονός ότι κι αυτή η οικογένεια ήταν υπό την επίβλεψη του Γραφείου Ευημερίας, με τους λειτουργούς του μάλιστα να επισκέπτονται μία φορά το μήνα το σπίτι τους. Στο μεταξύ, τραγικό τέλος είχε και ο αδελφοκτόνος, ο οποίος τον Αύγουστο του 2013 έθεσε τέρμα στη ζωή του μέσα στις φυλακές.

Άλλα παιδιά των στεγών που αφέθηκαν στη μοίρα τους και βρήκαν τραγικό τέλος, ήταν η Άντρη και ο Φίλιππος. Η Άντρη βγήκε από τις Στέγες και επέστρεψε στο σπίτι της. Μετά από λίγο καιρό βρήκε τραγικό θάνατο όταν την παρέσυρε όχημα στον αυτοκινητόδρομο, ενώ η ίδια επέστρεφε με τα πόδια από την Αγία Νάπα στη Λευκωσία με τη συνοδεία μίας άλλη κοπέλας, που επίσης διέμενε στις Στέγες. Ο Φίλιππος, που μεγάλωσε στις Στέγες γιατί δεχόταν κακοποίηση από τη μητέρα του, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι στο οποίο μεταφέρθηκε μετά την ενηλικίωσή του με τη βοήθεια λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας.

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι, αφού υπήρξαν και στο παρελθόν παρόμοιες ιστορίες, γιατί δεν έγιναν έρευνες και τότε; Και αν έγιναν έρευνες, γιατί δεν έγινε κάτι πέρα από αυτό; Γιατί δεν διορθώθηκε το σύστημα; Ποιοι έχουν ευθύνες γι’ αυτά τα παιδιά – θύματα και πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν όλες αυτές οι τραγωδίες; Άλλοι λένε πως για όλα φταίει η υποστελέχωση των αρμόδιων Υπηρεσιών και άλλοι πως δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή από κάποιους λειτουργούς. Εμείς δεν απορρίπτουμε καμία εξήγηση. Λέμε μόνο πως, ό,τι κι αν έφταιξε, έπρεπε μέχρι σήμερα να διορθωθεί.

Αύριο η 24ωρη

απεργία των

λειτουργών

Σε εικοσιτετράωρη απεργία κατέρχονται, αύριο Δευτέρα, οι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ως μέτρο αντίδρασης στο πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως για τον τραγικό θάνατο του 14χρονου Στυλιανού. Οι λειτουργοί πραγματοποίησαν αρχικά μία αυθόρμητη μονόωρη στάση εργασίας, ενώ ακολούθως, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν όπως κατέλθουν σε εικοσιτετράωρη απεργία αύριο. Οι λειτουργοί, που αντιδρούν στο πόρισμα, αλλά και στην απόφαση της Υπουργού να θέσει σε διαθεσιμότητα λειτουργούς, θέτουν εκ νέου το θέμα της υποστελέχωσης του τμήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της κλαδικής κοινωνικών λειτουργών της ΠΑΣΥΔΥ, Κωνσταντίνο Καμπουράκο, τα μέτρα θα κλιμακώνονται αναλόγως των εξελίξεων. Κατά τη γενική τους συνέλευση έλαβαν, επίσης, την απόφαση οι υποθέσεις ανηλίκων που χειρίζεται κάθε λειτουργός να μην ξεπερνούν τις τριάντα, σε αντίθεση με ογδόντα έως εκατόν είκοσι, που αναλογούσαν μέχρι τώρα στον καθένα. Επίσης αποφασίστηκε, ο μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων που αφορούν ενήλικες να είναι σαράντα και για αιτητές πολιτικού ασύλου τριάντα. Ο κ. Καμπουράκος ανέφερε ότι τα μέτρα δεν είναι τιμωρητικά, αλλά προληπτικά, για να μην υπάρξουν νέα περιστατικά, ενώ χαρακτήρισε αναπόφευκτα τα λάθη, λόγω του τρόπου λειτουργίας της υπηρεσίας και του φόρτου εργασίας που αναλογεί στον κάθε λειτουργό. Οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, επεσήμανε, πρέπει να στελεχωθούν και να αναδιοργανωθούν το συντομότερο, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Από πλευράς της η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των λειτουργών των ΥΚΕ, είπε ότι είναι συνδικαλιστικό δικαίωμα η αυθόρμητη στάση εργασίας. «Όμως, είναι διαφορετικό ένας λειτουργός ή ένας κλάδος να διαμαρτύρεται επειδή πραγματικά έχει πάρα πολλή εργασία, έχει υπερβολικό φόρτο και έχει πάρα πολλές ευθύνες διότι αντιμετωπίζουν όλοι οι λειτουργοί τα κοινωνικά προβλήματα των ανθρώπων. Και είναι λειτούργημα που επιτελούν. Και είναι διαφορετικό να περιμένουμε να βγει ένα πόρισμα, το οποίο καταλογίζει εκ πρώτης όψεως ευθύνες για αμέλεια, και έχει προβεί και σε χαρακτηρισμούς η Επίτροπος γι’ αυτήν την αμέλεια, και να διαμαρτυρόμαστε γιατί κάποιοι λειτουργοί τίθενται σε διαθεσιμότητα ή κάποιοι λειτουργοί υπόκεινται σε έρευνα», πρόσθεσε. Σε ερώτηση αν υπάρχει υποστελέχωση στο Τμήμα Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «ανεξαρτήτως οποιουδήποτε πορίσματος, ναι, πιστεύω ότι σε αυτές τις Υπηρεσίες – και οι 176 λειτουργοί που στην πλειονότητα εκτελούν τα καθήκοντά τους με εξαίρετο τρόπο, αγωνιούν για τα προβλήματα που έχουν οι συνάνθρωποί μας – υπάρχουν προβλήματα, γι’ αυτό εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε μελετήσει όλα τα θέματα που αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση και στην περαιτέρω ενίσχυσή τους». Όπως είπε, ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του Υπουργού Οικονομικών έχει ξεπαγώσει αρκετές από τις θέσεις που ήταν κενές στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Ξέσπασε πολιτική κρίση

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα πήρε και πολιτικές προεκτάσεις, με το ΔΗΚΟ να ζητά την παραίτηση της Υπουργού Εργασίας και το ΑΚΕΛ να διερωτάται πώς γίνεται από τη μία να εντοπίζονται τόσο συστημικές αδυναμίες, όσο και προσωπικές ευθύνες για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, και από την άλλη να μην υπάρχει ούτε μία αναφορά για τυχόν ευθύνες του πολιτικού προϊσταμένου.

Πάντως, η ίδια η Υπουργός, ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε πως πολιτικές ευθύνες υπάρχουν από τη στιγμή που σε μια συγκεκριμένη περίπτωση το θέμα ήταν εν γνώση του πολιτικού προϊσταμένου και παρέλειψε να πράξει κάτι. Όταν μιλούμε για πιθανή παράλειψη καθηκόντων λειτουργών υπάρχουν, είπε, ρητά εγχειρίδια. «Το 2015 είχαμε τροποποιήσει τη νομοθεσία ώστε να μπορούν οι κοινωνικοί λειτουργοί χωρίς συγκατάθεση γονέα ή κηδεμόνα, με ενημέρωση του Γενικού Εισαγγελέα, να απομακρύνουν τα παιδιά από αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε. «Πάνω απ’ όλα πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά. Στην προκειμένη περίπτωση, εκ πρώτης όψεως η Επίτροπος έχει καταλήξει ότι δεν υπήρξε ορθή εκτίμηση κινδύνου, ότι δεν υπήρξαν οι αναγκαίες ενέργειες με βάση τον νόμο. Εδώ υπάρχει ένα πόρισμα που καταλήγει σε συμπεράσματα. Θα ακολουθήσει η πειθαρχική έρευνα και, αν προκύψουν ποινικά αδικήματα, θα αποφασίσει για ποινική δίωξη ο Γενικός Εισαγγελέας», κατέληξε η Υπουργός.