Αναλύσεις

Οι επενδύσεις να μείνουν εκτός κομματικής αντιπαράθεσης

Το ότι η συντριπτική πλειοψηφία (79%) των συμμετεχόντων στην έρευνα τάσσονται υπέρ των ξένων επενδύσεων, ενώ μόλις το 11% έχουν αρνητική στάση, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές

Τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Pulse Market Research, για την κυπριακή οικονομία και τους κλάδους που συνέβαλαν στην ανάκαμψη των τελευταίων χρόνων, δεν μπορούν παρά να αποτελούν νότα αισιοδοξίας. Κι αυτό διότι οι Κύπριοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλήρως τη σημασία των ξένων επενδύσεων στη σύγχρονη εποχή, για την ανάπτυξη της οικονομίας, την απασχόληση και την κοινωνική ευημερία.

Το ότι η συντριπτική πλειοψηφία (79%) των συμμετεχόντων στην έρευνα τάσσονται υπέρ των ξένων επενδύσεων, ενώ μόλις το 11% έχουν αρνητική στάση, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Ακόμη πιο ελπιδοφόρα είναι η συναντίληψη που φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στους ψηφοφόρους των κομμάτων. Μεταξύ των υποστηρικτών του ΔΗΣΥ, το 87% τάσσονται υπέρ των ξένων επενδύσεων, ενώ ακόμη και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, το ποσοστό που τοποθετείται θετικά αγγίζει το 78% και 85% αντίστοιχα.

Εύλογα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι το ηχηρό «ΝΑΙ» των πολιτών στις ξένες επενδύσεις καθιστά επιτακτική ανάγκη τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας μέσω της προώθησης μεταρρυθμίσεων, καθώς επίσης τη θωράκιση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που συγκεντρώνει η χώρα μας ως επενδυτικός προορισμός. Ως εκ τούτου, η ψήφιση του επενδυτικού νόμου και η καλλιέργεια κουλτούρας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών που καθυστερούν την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Την ίδια ώρα, πρέπει να σταματήσει το χαρακίρι με τη στοχοποίηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (Πρόγραμμα Πολιτογράφησης μέσω Επένδυσης). Ασφαλώς έγιναν λάθη και ορθώς έγιναν αλλαγές στο Πρόγραμμα και τις διαδικασίες που το διέπουν. Ωστόσο, όταν «διορθώνεται» ένα λάθος με ένα άλλο μεγαλύτερο -πυροβολώντας δηλαδή ένα πρόγραμμα που συνεισφέρει στην αγορά εργασίας, στη μείωση ΜΕΔ και την ώθηση σημαντικών κλάδων της οικονομίας- τότε δεν προσφέρεται καλή υπηρεσία στον τόπο. Επί τούτου, χρήζει σχολιασμού ένα δεύτερο εύρημα της έρευνας της Pulse, αναφορικά με τη συνέχιση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Το 52% των πολιτών απάντησαν πως επιθυμούν τη συνέχιση του Προγράμματος. Μόλις το 38% ζητούν την κατάργησή του, ενώ 10% δηλώνουν ότι δεν έχουν άποψη. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το ότι, ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, το 52% τάσσονται υπέρ της συνέχισης του Προγράμματος, ενώ από πλευράς ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, το ποσοστό που τοποθετείται υπέρ βρίσκεται στο 64% και 68% αντίστοιχα.

Εν κατακλείδι, οι πολίτες κατανοούν ότι ο τομέας των επενδύσεων είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και την ευημερία της χώρας. Ήρθε η ώρα να το αντιληφθούν και οι πολιτικοί, αφήνοντας έξω από τη σκοπιμότητα της κομματικής αντιπαράθεσης οτιδήποτε συνεισφέρει στην ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας. Είτε αυτό λέγεται «διαρθρωτικές αλλαγές» είτε «Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα».

Δυστυχώς, πολλές φορές, η κριτική που μας ασκείται απ’ έξω αναπτύσσεται με επιχειρήματα που προσφέρονται από μέσα. Και το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από την απώλεια σοβαρών επενδύσεων και την απομάκρυνση επενδυτών διεθνούς εμβέλειας, οι οποίοι καταλήγουν σε άλλους προορισμούς, συνήθως ανταγωνιστικούς. Είναι θετικό το ότι οι πολίτες διαχωρίζουν το καλό της χώρας από τον κομματικό καβγά και τις μικροπολιτικές ίντριγκες.

*Οικονομολόγος