Συνεντεύξεις

«Η καλύτερη λύση για την πόλη μας»

Ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους για τη σύζευξη Στροβόλου - Λευκωσίας

Ως την καλύτερη λύση για τον Στρόβολο χαρακτηρίζει ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, τη συνένωση της πόλης του με τον Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε συνέντευξή του στη «Σημερινή», ο κ. Παπαχαραλάμπους αναλύει τη θέση του και εξηγεί γιατί τάσσεται υπέρ της νέας πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών. Περαιτέρω, μιλά για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Στροβόλου και καταγράφει τις προτεραιότητες που τέθηκαν για το 2020. Ανάμεσα στις προτεραιότητες του Δήμου είναι φυσικά ο επανασχεδιασμός της Λεωφόρου Τσερίου, ο οποίος αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία με το νέο έτος.

Δήμαρχος Στροβόλου: «Η δημιουργία του νέου μητροπολιτικού Δήμου αναμένεται να έχει ως επακόλουθο την εξοικονόμηση πέραν των 15 εκατομμυρίων, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες στους δημότες»

Δήμαρχε, έχετε εκφράσει δημόσια τη θέση σας για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι γνωστό, λοιπόν, ότι βλέπετε με θετικό μάτι τις αλλαγές που προωθούνται. Εύλογα μας γεννάται το ερώτημα, γιατί συμφωνείτε με τη σύζευξη του Στροβόλου με τον Δήμο Λευκωσίας;

Είναι η κατάλληλη λύση για την πόλη μας. Το νέο νομοσχέδιο μετατρέπει τους Δήμους μας σε πραγματικές τοπικές «κυβερνήσεις», με τη λιγότερη δυνατή εξάρτηση από το κράτος. Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακος που θα μας επιτρέπουν να δίνουμε στους δημότες τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και στην περίπτωση της συνένωσης του Δήμου Στροβόλου με τον Δήμο Λευκωσίας, αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη που υπάρχει, επιτυγχάνεται προς όφελος όλων. Είναι μία σύζευξη που έμεινε μακριά από κομματικά και τοπικιστικά συμφέροντα, που ευτυχώς στην πόλη μας δεν υπάρχουν, καθώς προωθήθηκε το καλό των δημοτών μας.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, χαιρετίζω την απόφαση για τη δημιουργία ενός νέου, μητροπολιτικού Δήμου, που θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου. Με δεδομένες τις αναπτυξιακές, κοινωνικές και δημογραφικές εξελίξεις, ο Στρόβολος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρωτεύουσας.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα οφέλη που θα προκύψουν για τον Στρόβολο μετά τη σύζευξή του με τον Δήμο Λευκωσίας;

Πολλά είναι τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν όχι μόνο για τον Στρόβολο, αλλά για το σύνολο της πόλης μας.

Μεταξύ άλλων, η νέα πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα θα μπορεί να έχει έναν ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό. Θα είναι πλέον εφικτή η άντληση περισσότερων ευρωπαϊκών κονδυλίων για υλοποίηση έργων, στα οποία κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ο Δήμος Στροβόλου δεν ήταν επιλέξιμος. Επιπρόσθετα, η δημιουργία του νέου μητροπολιτικού Δήμου αναμένεται να έχει ως επακόλουθο την εξοικονόμηση πέραν των 15 εκατομμυρίων, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες στους δημότες.

Και ποια τα αρνητικά που θα προκύψουν, αφού ο Στρόβολος ουσιαστικά θα χάσει την αυτονομία του;

Κατ’ αρχάς, εδώ θα πρέπει να καθησυχάσουμε τις όποιες ανησυχίες εύλογα μπορεί να υπάρχουν. Ο κάθε δημότης θα εξακολουθεί να απευθύνεται στο δημοτικό του διαμέρισμα, είτε είναι ο Στρόβολος, είτε η Αγλαντζιά, είτε η Έγκωμη, είτε ο Άγιος Δομέτιος. Επιπλέον, οι δημότες θα διατηρήσουν το δικαίωμα να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στον νέο μητροπολιτικό Δήμο.

Η αυτονομία δεν χάνεται, αλλά αντιθέτως προστίθενται νέες υπηρεσίες, νέες αρμοδιότητες και πολύ περισσότεροι πόροι για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση.

Θα εισηγηθείτε αλλαγές στην πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πολύ ικανοποιητική και ισορροπημένη. Ίσως να υπάρχουν μικρές αλλαγές που μπορεί να βοηθήσουν στην πιο εύρυθμη λειτουργία των νέων Δήμων, όπως για παράδειγμα στην κοινωνική πολιτική οι αρμοδιότητες θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο διευρυμένες για τους Δήμους, καθώς γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο, τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών, με το κεντρικό κράτος να διατηρεί τον εποπτικό του ρόλο.

Στο μεταξύ, μέχρι να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, συνεχίζετε κανονικά το έργο σας. Τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Στροβόλου για το 2020;

Οι σχεδιασμοί μας συνεχίζονται κανονικά για το 2020, με στόχο να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του δημότη σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα, προχωρούμε με τα πολεοδομικά έργα, που αφορούν την οδό Τσερίου, την οδό Αλεξανδρουπόλεως, που περιλαμβάνει και τη δρομολόγηση του έργου που αφορά την κατασκευή της γέφυρας παρά το Δημαρχείο Στροβόλου.

Επίσης, περιλαμβάνεται και η εκτεταμένη αναβάθμιση ενός μοναδικού πνεύμονα πρασίνου στον Στρόβολο, που δεν είναι άλλος από το Πάρκο Αγίου Δημητρίου, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου. Αναβάθμισης θα τύχει και η πρότυπος Λαϊκή Αγορά, η οποία λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία εδώ και ένα χρόνο περίπου.

Έχουμε εκπονήσει και έναν στρατηγικό σχεδιασμό στον Τομέα της Καθαριότητας, όπου δίνουμε καθημερινή μάχη με το προσωπικό του Δήμου μας, ευελπιστώντας να λύσουμε τα προβλήματα που παρουσιάζει η μετάβαση από τη γραμμική, στην κυκλική οικονομία.

Επιπλέον, ως ο πρώτος Πράσινος Δήμος της Κύπρου εργαζόμαστε συστηματικά για την προστασία του περιβάλλοντος και επενδύουμε σε σχετικές ενέργειες που έχουν θετικές επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, στη ζωή των δημοτών μας. Τέλος, στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη αυτές τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων με την ενίσχυση του θεσμού του Κοινωνικού Παντοπωλείου και την ανάληψη ακόμη περισσότερων δράσεων για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Τέλος, να αναφέρουμε και τις μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται για τη στήριξη των εθελοντικών πρωτοβουλιών και δράσεων στον Δήμο μας. Αποδεδειγμένα, τις τελευταίες δεκαετίες, η εθελοντική δράση των πολυάριθμων φορέων στον Δήμο μας είχε ευεργετικά οφέλη για το κοινωνικό σύνολο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο Στρόβολος πέτυχε να είναι ανάμεσα στους δύο υποψηφίους Δήμους για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Εθελοντισμού για το έτος 2021.

Τελικά πότε και πώς θα προχωρήσετε με τον νέο σχεδιασμό της Λεωφόρου Τσερίου;

Εμείς ως Δήμος έχουμε προχωρήσει και ολοκληρώσει την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάζει την ιδανική λύση για τους πολίτες, για την κυκλοφορία και για το περιβάλλον, με ήπια χρήση και με βάση τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, χωρίς να παραγνωρίζονται οι ανάγκες του εμπορικού κόσμου και του απλού δημότη. Αυτήν τη στιγμή έχει ενημερωθεί το Τμήμα Οδικών Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων και έχει παραδοθεί η μελέτη από τη δική μας πλευρά. Επομένως, ως Δήμος έχουμε προχωρήσει το θέμα και πλέον περιμένουμε να μπει στην τελική ευθεία για να επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι δημότες Στροβόλου, αλλά όλοι όσοι περνούν με τα οχήματά τους και όλοι οι πεζοί που διασχίζουν τον δρόμο καθημερινά.