Αναλύσεις

«Όχι» Μητσοτάκη σε πολιτογραφήσεις τύπου Κύπρου

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μετά το σκάνδαλο στην Κύπρο με τον καταζητούμενο Μαλαισιανό Τζο Λο, ο οποίος κατηγορείται για απάτη και έχει εμπλακεί σε ένα διεθνές κύκλωμα παράνομων χρηματοπιστωτικών συνδιαλλαγών, έχει αποκλείσει η χώρα να πράξει το ίδιο με παρόμοιο σχέδιο πολιτογραφήσεων

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να δίνει ελληνικά διαβατήρια σε μη Ευρωπαίους πολίτες μέσα από παρόμοιο επενδυτικό σχέδιο όπως της Κύπρου, μετά το σκάνδαλο με τον Τζο Λο.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί νέο νομοσχέδιο, μέσα από το οποίο θα προσφέρονται οικονομικά κίνητρα σε άτομα τρίτων χωρών που επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα τουλάχιστον έξι μήνες τον χρόνο. Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ, που τονίζουν πως οι δανειστές -ΔΝΤ και ΕΕ- δεν έχουν αντιρρήσεις με το νέο σχέδιο και ότι τηρεί τις διεθνείς προϋποθέσεις για την αποφυγή φοροδιαφυγής.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μετά το σκάνδαλο στην Κύπρο με τον καταζητούμενο Μαλαισιανό Τζο Λο, ο οποίος κατηγορείται για απάτη και έχει εμπλακεί σε ένα διεθνές κύκλωμα παράνομων χρηματοπιστωτικών συνδιαλλαγών, έχει αποκλείσει η χώρα να πράξει το ίδιο με παρόμοιο σχέδιο πολιτογραφήσεων όπως της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται πως τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη για εφαρμογή ενός παρόμοιου επενδυτικού σχεδίου στα πρότυπα της Κύπρου τα αποκάλυψε ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο σε Κύπριους αξιωματούχους, τον περασμένο Ιούλιο.

Από τότε, τα δημοσιεύματα στον ελλαδικό Τύπο γι’ αυτό το θέμα αυξήθηκαν, παρουσιάζοντας πτυχές του ελληνικού προγράμματος πολιτογραφήσεων, το οποίο θα πρόσφερε ισχυρά κίνητρα σε νομικά και φυσικά πρόσωπα για να επιλέξουν την Ελλάδα ως φορολογική κατοικία.

Flat tax ύψους €100.000 ετησίως

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η Ελλάδα προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε πλούσιους αλλοδαπούς που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα για τουλάχιστον έξι μήνες τον χρόνο με βάση το πρόγραμμα αλλαγής της φορολογικής έδρας που στοχεύει στην προσέλκυση εφοπλιστών, επιχειρηματιών και συνταξιούχων.

Το σχέδιο νόμου εισάγει ένα flat tax ύψους €100.000 ετησίως επί των παγκόσμιων εισοδημάτων των ανθρώπων που πληρούν τα σχετικά κριτήρια, για μια περίοδο 15 ετών.

«Δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα δουλέψει το σύστημα. Περιμένουμε δισταγμό στην αρχή… Ίσως καταλήξουμε με μόλις κάποιες εκατοντάδες αιτήσεις τα πρώτα χρόνια», σχολίασε σχετικά σύμβουλος του Μαξίμου.

Στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν εκφράσει αντίρρηση στο σχέδιο, ενώ ευθυγραμμίζεται και με τις οδηγίες του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής, χάρη στο κριτήριο της κατοικίας.

Οι αλλοδαποί που θα χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα θα πρέπει να επενδύσουν €500.000 σε μετοχές, ομόλογα ή ακίνητα εντός τριών ετών.

Η «Χρυσή Βίζα» που εφαρμόζεται σήμερα

Η Ελλάδα «τρέχει» ήδη ένα πρόγραμμα «Χρυσής Βίζας», που χορηγεί άδεια παραμονής 5 ετών σε μη Ευρωπαίους πολίτες, έναντι επενδύσεων €250.000 σε ακίνητα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν χορηγηθεί ήδη 5.000 βίζες, κυρίως σε Κινέζους και Ρώσους. Ωστόσο, η συμβολή στην οικονομία είναι μηδαμινή σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Το νέο πρόγραμμα αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην προσέλκυση εφοπλιστών που ζουν στη Βρετανία, το Μονακό και την Ελβετία.

«Είδαμε εφοπλιστές που ζούσαν στην Αθήνα να τα μαζεύουν και να φεύγουν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τώρα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και ένα φορολογικό κίνητρο: Δυο καλοί λόγοι για να επιστρέψουν», δηλώνει ναυτιλιακός ασφαλιστής που ζει στον Πειραιά.

Μέλη της λεγόμενης ελληνικής διασποράς, που έρχονται σχεδόν κάθε καλοκαίρι στη χώρα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πλειοψηφία των χρηστών του νέου πλαισίου, σύμφωνα με τον Φίλιππο Στεφανίδη, σύμβουλο real estate.

«Έχουμε ήδη ενδιαφέρον από επιτυχημένους ανθρώπους κοντά στη σύνταξη που θέλουν να περάσουν χρόνο κοντά στις ελληνικές τους ρίζες. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού», δήλωσε ο κ. Στεφανίδης.