Αναλύσεις

Τέλος στο «φέσωμα» των φορολογουμένων

Ακύρωση συμβολαίων για τις ΑΠΕ, μέσω της Κομισιόν, μελετούν οι αρχές - Συλλέγουν στοιχεία για να αποδείξουν αθέμιτη κρατική ενίσχυση

Τερματισμό των «αμαρτωλών» κρατικών επιδοτήσεων σε ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εκ νέου τροποποίηση του σχετικού σχεδίου, είναι ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται αρμόδιοι φορείς, προκειμένου να σταματήσει το “φέσωμα” των φορολογούμενων πολιτών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της “Σημερινής”, μελετάται το ενδεχόμενο ν’ αποταθεί η Δημοκρατία στην Κομισιόν και να ζητήσει την ακύρωση συμβολαίων, εφόσον καταφέρει ν’ αποδείξει αθέμιτη κρατική ενίσχυση.

Ένα από τα επιχειρήματα είναι η διαπίστωση πως το κείμενο των προνοιών που έχει εγκρίνει η Κομισιόν είναι διαφορετικό απ’ αυτό που εφαρμόστηκε στην πράξη. Μετά την έγκριση του κειμένου, διαγράφηκε συγκεκριμένη πρόνοια που διαφοροποίησε αισθητά τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να φουσκώσουν οι λογαριασμοί ρεύματος των πολιτών. Για τις παρατυπίες αυτές, υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας της Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, η υπηρεσία του έχει ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία από τη ΡΑΕΚ, που αφορούν τα πραγματικά σημερινά δεδομένα κερδοφορίας των αιολικών πάρκων, για να διαφανεί κατά πόσον οι παράμετροί τους είναι εντός των ορίων κρατικής ενίσχυσης που θέτει η Κομισιόν.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ο φορολογούμενος πολίτης έχει επιβαρυνθεί, βάσει εκτιμήσεων, με ποσά που φτάνουν τα 20 εκατομμύρια περίπου, με το «φέσωμα» να δύναται να φτάσει συνολικά τα 40 εκατομμύρια, επειδή τα «αμαρτωλά» συμβόλαια έχουν ισχύ για άλλα δέκα χρόνια

Στον πιο μακρινό ορίζοντα βρίσκεται και το ενδεχόμενο άσκησης αγωγών για επιστροφή χρημάτων στα δημόσια ταμεία στις περιπτώσεις που θα τεκμηριωθούν παρατυπίες.

Παράλληλα, υπάρχει ξεκάθαρη πρόθεση για παραπομπή της υπόθεσης στον Γενικό Εισαγγελέα, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων από δημόσιους λειτουργούς και αξιωματούχους και άλλα πρόσωπα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ο φορολογούμενος πολίτης έχει επιβαρυνθεί, βάσει εκτιμήσεων, με ποσά που φτάνουν τα 20 εκατομμύρια περίπου. Το φέσι δεν σταματά εδώ, καθώς τα συμβόλαια έχουν ισχύ για άλλα 10 χρόνια, με την επιβάρυνση στους ώμους των φορολογουμένων να δύναται να φτάσει συνολικά στα 40 εκατομμύρια.

Άφαντα έγγραφα
Για ν’ ανοίξει ο δρόμος για τα προαναφερθέντα, θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται η Ελεγκτική Υπηρεσία σε συνεργασία με το γραφείο του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, ο οποίος έκανε λόγο για “καραμπινάτο σκάνδαλο” στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, την Παρασκευή.

Τις έρευνες δυσχεραίνουν, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, οι σοβαρές αδυναμίες και παραλείψεις στην τήρηση του αρχείου της Υπηρεσίας Ενέργειας, αφού διάφορα έγγραφα δεν έχουν εντοπιστεί στους φακέλους.

Πολιτική και κομματική διαπλοκή
Από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία είχε δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο του 2016, διαπιστώνεται μία ασύγγνωστη διαπλοκή στις κρατικές επιδοτήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όπως μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ, το βράδυ της Παρασκευής, είναι πολιτικά, κομματικά και επιχειρηματικά πλοκάμια που αφαίρεσαν πρόνοιες από κρατικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα το "φέσωμα" των φορολογούμενων πολιτών με δεκάδες εκατομμύρια.

Πρώην υπουργός φέρεται να διαδραμάτισε κομβικό -αν όχι και τον καθοριστικότερο ρόλο- στο υπό διερεύνηση σκάνδαλο των συμβολαίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Σεπτέμβριο του 2016, κατά το 2008, ο τότε Υπουργός Ενέργειας (Αντώνης Πασχαλίδης) φέρεται να αφαίρεσε πρόνοια, η οποία προέβλεπε μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά μισό σεντ ανά κιλοβατώρα. Οι μειώσεις θα επέρχονταν ανά τετραετία.

Στους υπηρεσιακούς φακέλους, σύμφωνα με την έκθεση, δεν έχει εντοπιστεί έγγραφο που να αιτιολογεί ή να δικαιολογεί την απάλειψη της πρόνοιας, η οποία, παρεμπιπτόντως, αποτελούσε εισήγηση της τεχνοκρατικής επιτροπής, που κάθε άλλο παρά “φάντασμα” ήταν.

Δεν υπάρχουν “φαντάσματα”

Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή "φάντασμα", αυτή ήταν ουσιαστικά μια τεχνοκρατική ομάδα, που ενεργούσε κατά το 2008 και απαρτιζόταν -σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση- από αξιωματούχους της Υπηρεσίας Ενέργειας, της ΡΑΕΚ, της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και του Γραφείου Προγραμματισμού.

Συστάθηκε με απόφαση υπουργικής Επιτροπής, η οποία απαρτιζόταν από τους τότε υπουργούς, Ενέργειας Αντώνη Πασχαλίδη, Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη και Γεωργίας, Μιχάλη Πολυνείκη. Σε μετέπειτα στάδιο, εντάχθηκε και ο τότε Υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης.

Υπό διερεύνηση, όμως, βρίσκεται και μία δεύτερη απόφαση, η οποία λήφθηκε αφότου εγκρίθηκε η κρατική επιδότηση.

Αφαιρέθηκε ακόμη μια πρόνοια, που αποτελούσε μάλιστα και ασφαλιστική δικλίδα, καθώς έθετε οροφή τις 1,750 κιλοβατώρες για κρατική επιδότηση, η οποία έδιδε τη δυνατότητα για αναθεώρηση της οροφής κάθε τέσσερα χρόνια. Η αφαίρεση της εν λόγω πρόνοιας, η οποία είχε εγκριθεί και από το Υπουργικό Συμβούλιο, είχε σταλεί και στην Κομισιόν προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκρισή της για κρατική επιδότηση των ΑΠΕ. Εκείνο που προξενεί αίσθηση είναι πως ουδείς ενημέρωσε την Κομισιόν για την αφαίρεσή της.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΣΙΓΜΑ, τους κρατικούς αξιωματούχους και τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες συνδέουν κοινοί κομματικοί χώροι.

Στην υπό διερεύνηση λίστα των Αρχών εμπλέκονται τουλάχιστον δέκα εταιρείες, που λειτουργούσαν αιολικά πάρκα. Στελέχη αυτών των εταιρειών, κατά την επίμαχη περίοδο, κατείχαν θέσεις δημοτικών συμβούλων και ήταν μέλη πολιτικών κομμάτων.

Ερωτηθείς για τους λόγους που πέρασαν τρία χρόνια από την έκθεσή της για να παραπεμφθεί η υπόθεση στον Γενικό Εισαγγελέα, ο λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, ανέφερε πως τότε είχε κριθεί ότι δεν προέκυπτε θέμα ενδεχόμενης διάπραξης ποινικών αδικημάτων και πως κανείς αρμόδιος φορείς δεν έθεσε τέτοιο θέμα. Επίσης, η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής κάλεσε την Ελεγκτική Υπηρεσία να παρουσιάσει την έκθεσή της, την Παρασκευή, τρία χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Η απάντηση Πασχαλίδη

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο πρώην Υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, απορρίπτει τις καταγγελίες εναντίον του και δηλώνει πως ο ίδιος ουδέποτε άλλαξε οποιαδήποτε πρόνοια, πριν ή μετά την έγκριση της πρότασης για τις ΑΠΕ από το υπουργικό Συμβούλιο και την Κομισιόν. «Αν έγινε οποιαδήποτε αλλαγή, αυτή ήταν από την τεχνοκρατική ομάδα», πρόσθεσε. Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές περί σκανδάλου, που ακούστηκαν από αρμόδιους φορείς στη Βουλή, την Παρασκευή, ο πρώην Υπουργός ανέφερε πως όλες οι ενέργειες που έγιναν τότε ήταν «καθαρές», με την έγκριση όλων των αρμοδίων και προς όφελος του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και γενικότερα του κράτους.