Συνεντεύξεις

Έρχεται ο μεγάλος Μαραθώνιος της Λευκωσίας

Ο εμπνευστής της ιδέας Χρίστος Γιανναράς μιλά στη "Σ"

Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗ «ΣΗΜΕΡΙΝΗ»
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 23 ΚΑΙ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Τον δικό της Μαραθώνιο αποκτά από φέτος η πρωτεύουσα. Πρόκειται για τον «Medochemie Nicosia Marathon», που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Φεβρουαρίου 2019, στον Στρόβολο. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Nicosia Marathon Series Ltd, Χρίστος Γιανναράς, σε συνέντευξή του στη «Σημερινή», εξηγεί πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα, η οποία, τελικά, μετά από κόπο, γίνεται πράξη και μας δίνει όλες τις πληροφορίες γι' αυτό το μεγάλο γεγονός.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα της διοργάνωσης του πρώτου Μαραθωνίου της πρωτεύουσας και ποιος είναι ο εμπνευστής της;


Ο Τόμας Έλιοτ Στερν είχε πει ότι, “μόνο αυτοί που είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν μακριά μπορούν να μάθουν μέχρι πού μπορούν να φτάσουν”. Προσωπικά αποφάσισα πριν από δύο χρόνια ότι θα έκανα ένα μεγάλο ταξίδι για να φτάσω μακριά και σήμερα, λίγες ημέρες πριν από τον αγώνα της πόλης μας, νιώθω ότι το ταξίδι ήταν πολύ μακρινό αλλά άξιζε τον κόπο.


Πριν από τέσσερα χρόνια, τερματίζοντας στον Μαραθώνιο του Παρισιού, είχα διερωτηθεί γιατί η δική μας πόλη να μην έχει τον δικό της αγώνα; Προστρέχοντας στη διαθέσιμη βιβλιογραφία και δευτερογενή έρευνα, επαναβεβαίωσα και επικαιροποίησα τις δικές μου επαγγελματικές εμπειρίες στον τομέα των αθλητικών διοργανώσεων -από προτεραία επαγγελματική ενασχόληση, στη διοργάνωση διεθνών καλαθοσφαιρικών τουρνουά- ότι η Λευκωσία χρειάζεται τον δικό της αγώνα.


Είναι διεθνώς παραδεκτό και διαπιστωμένο ότι κάθε μεγάλο αθλητικό γεγονός, και ειδικότερα ένας μαραθώνιος, αποτελεί μακράν, πέραν του αθλητικού του χαρακτήρα, μια οικονομική δραστηριότητα, που αφήνει σημαντικά έσοδα στη μικρο-οικονομία της κάθε πόλης. Ταυτόχρονα συμβάλλει στην εθνική οικονομία, ως μία μορφή θεματικού τουρισμού, γεγονός το οποίο ήδη αποτελεί και μέρος της στρατηγικής διαφοροποίησης μεγάλων tour operators.


Το γεγονός ότι η Λευκωσία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει τον δικό της μαραθώνιο, μία από τις ελάχιστες στον κόσμο αλλά και η μοναδική πόλη της Κύπρου, ήταν ακόμα ένας λόγος που με ωθούσε να αναλάβω το μεγάλο εγχείρημα.
Ποιοι στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια;


Πρέπει να αναφέρω ότι ο δρόμος μας δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά ούτε και ήταν εύκολος. Αρχικά είχαμε να αντιμετωπίσουμε έντονη αδιαφορία, άρνηση, δυσπιστία και αντίδραση από τους διάφορους κατά συνθήκην εμπλεκομένους και όχι στήριξη. Η επωδός γι' αυτά που “δεν γίνονται” ήταν σχεδόν μόνιμη αντί αυτά τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν. Η απουσία οράματος για την πόλη, αλλά και η επεξεργασία τέτοιων προτάσεων από λειτουργούς που δεν έχουν τη γνώση, την εμπειρία και κατ’ επέκτασιν την ικανότητα να αντιληφθούν και να αξιολογήσουν την πρόταση, δεν βοήθησε αλλά τουναντίον τελμάτωσε την όλη προσπάθεια για μήνες.


Ενδεικτικά να αναφέρω ότι, σε κάποια επιστολή που είχαμε λάβει από κάποιον οργανισμό -ως απάντηση σε αίτημά μας- υπήρχε γραπτή εισήγηση για διεξαγωγή του μαραθωνίου αγώνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εάν είναι δυνατόν να εισηγείται κάποιος νοήμων αυτό το πράγμα, σε μια Λευκωσία όπου οι συνθήκες διαβίωσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι, λόγω θερμοκρασίας, σχεδόν απάνθρωπες. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να καταδείξει την άγνοια ή την αρνητική διάθεση των φορέων για τη διοργάνωση του αγώνα.


Όλα τα πιο πάνω, υπήρξαν στιγμές που μας είχαν αποθαρρύνει αλλά και ταυτόχρονα πεισμώσει, γεγονός που ενισχύθηκε από τη θετική αντιμετώπιση του εγχειρήματος από τον ιδιωτικό τομέα.


Την προσπάθεια στηρίζουν μια πλειάδα από εταιρείες και οργανισμούς, τους οποίους δημόσια ευχαριστούμε για την οικονομική στήριξη και υπηρεσίες που μας παρέχουν. Σίγουρα ονομαστική μνεία θα πρέπει να κάνω και στο Συγκρότημα ΔΙΑΣ - Τηλεόραση ΣΙΓΜΑ -όπου ανήκει και η εφημερίδα σας- για την ουσιαστική στήριξη στον τομέα της επικοινωνίας και της προώθησης. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να ευχαριστήσω τον Μέγα Χορηγό, την εταιρεία Medochemie, ως και τους λοιπούς χορηγούς της διοργάνωσης Kronos Express, Bank of Cyprus, BetOnAlfa, Alter Life Boutique, The Mall of Cyprus, το Δικηγορικό Γραφείο Κ. Χρυσοστομίδης - Νομικοί Σύμβουλοι, American Medical Center αλλά και τους υποστηρικτές μας Οικοσυνθέσεις, Lanitis Bros, Gloria Jeans Coffees, Cablenet, AWOL, Food 4 U, Pizza Mine, Nicos Lazarides Optical Gallery, ΚΥΚΚΟΣ αλλά και Saucony, SUUNTO, SIS, Adidas Eyeware, Powerade και Tymvios Medical & Sports Lab BHS Diagnostics.


Ιδιαίτερη μνεία και αναφορά θα πρέπει να γίνει για τον φιλοξενούντα τη διοργάνωση δήμο, που δεν είναι άλλος από τον Δήμο Στροβόλου, του οποίου τον Δήμαρχο κ. Παπαχαραλάμπους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να ευχαριστήσουμε δημόσια για τη φιλοξενία. Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος Στροβόλου έχει επωμιστεί το βάρος της φιλοξενίας του αγώνα, παρότι ο αγώνας αφορά όλη την πόλη της Λευκωσίας και όχι κάποιο δήμο συγκεκριμένα. Το βάρος της προσπάθειας εντός του δήμου έχει επωμιστεί μια ομάδα άξιων, ικανών αλλά και φιλότιμων λειτουργών -πραγματικά στολίδια και υποδείγματα προς μίμηση- που χωρίς τυμπανοκρουσίες προσφέρουν σημαντική βοήθεια στον διοργανωτικό τομέα.


Ευχαριστίες στη μουσική διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη στήριξη αλλά και συμμετοχή των σχολείων και μαθητών στον Μουσικό Μαραθώνιο, στο Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά, στον Επίτροπο Εθελοντισμού κ. Γιαννάκη, στην Πολιτική Άμυνα, την Αστυνομία, το Τμήμα Δημοσιών Έργων, τον Δήμο Λευκωσίας, το Σώμα Προσκόπων και Οδηγών.


Θα ήταν δεν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ σε μία μεγάλη ομάδα επιστημόνων και άλλων εθελοντών που περιελάμβανε αθλητικούς ψυχολόγους, αθλητικούς διατροφολόγους, προπονητές, φυσιοθεραπευτές, γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και άλλους που βοήθησαν αφιλοκερδώς τα προγράμματα Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης του αγώνα για παιδιά και ενήλικες.


Εξίσου σημαντικό ρόλο και σημασία για τη διεξαγωγή του αγώνα διαδραματίζουν οι αφανείς εθελοντές της ημέρας του αγώνα με τα λογής λογής καθήκοντα για την ασφαλή διεξαγωγή και εξυπηρέτηση των αθλητών.


Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα του RuNicosia για τη στήριξη καθ’ όλη την πορεία μας μέχρι σήμερα.
Πότε και πού θα γίνει;


Ο αγώνας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, 23 - 24 Φεβρουαρίου, με επίκεντρο τον χώρο του Δημαρχείου Στροβόλου. Το Σάββατο, 23η Φεβρουάριου, μεταξύ 10:00-12:00, θα διεξαχθούν οι παιδικοί αγώνες στο αθλητικό κέντρο Δήμου Στροβόλου παρά το Μακάρειο Νοσοκομείο. Ενώ την επομένη, δηλαδή Κυριακή, 24η Φεβρουαρίου, θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα του Μαραθωνίου, Ημιμαραθωνίου, Δέκα και Πέντε Χιλιομέτρων και ο ομαδικός αγώνας RunCorporate.
Ποιες διαδρομές υπάρχουν στο πρόγραμμα;


Η διαδρομή του αγώνα διέρχεται των κυριότερων οδών της πόλης με χώρο εκκίνησης και τερματισμού το Δημαρχείο Στροβόλου, επί της Λεωφόρου Στροβόλου. Συγκεκριμένα, θα διέλθει των λεωφόρων Στροβόλου, Προεδρικού Μεγάρου, Δημοσθένη Σεβέρη, οδών Κρατίνου, Γλαύκου, Αρσινόης, Αρμενίας, Ιφιγενείας, Στασίνου, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Αντωνίου, Λεωφόρου Λεμεσού, Έβρου, Σαν Σουσί και Λεωφόρων Κυριάκου Μάτση, Αθαλάσσης και Ιωσήφ Χατζηιωσήφ.
Ποια διαδικασία ακολουθείται για τις εγγραφές των συμμετεχόντων και ποιο το κόστος συμμετοχής;


Οι εγγραφές γίνονται μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.nicosiamarathonrun.com και λήγουν την Τετάρτη, 20ή Φεβρουαρίου, ενώ τα κόστη συμμετοχής καθιστούν τον αγώνα μας ως τον κατά πολύ φθηνότερο άλλων αντίστοιχων αγώνων. Με κόστος συμμετοχής στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων €17,50, 10 χιλιομέτρων €22,50, ημιμαραθωνίου €35,00 και μαραθωνίου €50,00
Ποιες άλλες εκδηλώσεις διοργανώνονται παράλληλα;


Ο αγώνας μας είναι ξεχωριστός διότι διεξάγεται εκ παραλλήλου με τον Μουσικό Μαραθώνιο. Η διαδρομή είναι επενδυμένη μουσικά με αριθμό μουσικών συνόλων που εμψυχώνουν τους δρομείς με τη μουσική τους. Ταυτόχρονα επιχειρείται μια αλληγορική προσέγγιση με μουσικό χρώμα, όπου μουσικά σύνολα θα εκκινήσουν -ταυτόχρονα με τους αθλητές- από χώρους στη Λευκωσία. Τα μουσικά αυτά σύνολα θα πορευτούν μέσα στους δρόμους της πόλης διασκεδάζοντας του διερχομένους, με τερματισμό τον χώρο τερματισμού του αγώνα. Εκεί, μαζί με άλλα μουσικά σύνολα, θα εκτελέσουν από κοινού μουσικό πρόγραμμα.