Συνεντεύξεις

NRC: Το πρωτοποριακό Κέντρο Αποκατάστασης της Κύπρου

Ο Γενικός Διευθυντής του NRC, Κυριάκος Σπανογιάννης μας μιλα΄για το Κέντρο Αποκατάστασης και μας παρουσιάζει τις υπηρεσίες που προσφέρει

«Κύριος στόχος του NRC είναι η επανάκτηση των ικανοτήτων και η ποιότητα ζωής στους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία»
«Το NRC επιβλέπεται επιστημονικά από το Sheba-Tel Hashomer, που είναι το μεγαλύτερο κέντρο αποκατάστασης στη Μέση Ανατολή και βρίσκεται στο Τελ Αβίβ»
O Κυριάκος Σπανογιάννης είναι Γενικός Διευθυντής του Nicosia Rehabilitation Center. Είναι κάτοχος BSc in Information Systems Management and Business Management από το University of Missouri, St. Louis, ΗΠΑ. Εργάστηκε σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς ως Logistics Manager, Operations Manager, Business Development Manager, Γενικός Διευθυντής και ως Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων σε κυπριακές, ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες.
Με στόχο την επανάκτηση των ικανοτήτων και της ποιότητας ζωής των Κυπρίων ασθενών που χρήζουν θεραπείας, το πρωτοποριακό Κέντρο Αποκατάστασης Nicosia Rehabilitation Center λειτουργεί στη Λευκωσία κάτω από την εποπτεία του μεγαλύτερου Νοσοκομείου και Κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης της Μέσης Ανατολής, του Sheba-Tel HaShomer Hospital στο Τελ Αβίβ. Το πρότυπο Κέντρο Αποκατάστασης NRC είναι μοναδικό στη φιλοσοφία λειτουργίας του στην Κύπρο και σε αυτό συμμετέχουν Κύπριοι, Έλληνες και Ισραηλινοί επενδυτές.


Αποτελεί μιαν από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγιναν στη Λευκωσία και γενικά στην Κύπρο στον τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια. Το Nicosia Rehabilitation Center είναι ένα πολυεθνικό κέντρο, νοσοκομειακού επιπέδου, που επιτυγχάνει τον τέλειο συνδυασμό γνώσης, υπηρεσιών προηγμένης τεχνολογίας και υποδομών.


Ο Γενικός Διευθυντής του NRC, Κυριάκος Σπανογιάννης, μας μιλά για το Κέντρο Αποκατάστασης και μας παρουσιάζει τις υπηρεσίες που αυτό προσφέρει, αλλά και τον μοναδικό και υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει. Αναφέρεται επίσης στο προσωπικό του όραμα όσον αφορά το μέλλον του πρωτοποριακού αυτού Κέντρου, που δεν είναι άλλο από το να γίνει σημείο αναφοράς στην Κυπριακή Ιατρική Κοινότητα όσον αφορά τη δυνατότητά του να δίνει υψηλού επιπέδου και επιτυχημένες υπηρεσίες αποκατάστασης στους ασθενείς του.
1. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του Nicosia Rehabilitation Center;
Το Nicosia Rehabilitation Center δημιουργήθηκε στη Λευκωσία από Κύπριους, Έλληνες και Ισραηλινούς επενδυτές. Η ιδέα για τη δημιουργία του ωρίμασε μετά τη διαπίστωση από τους ιδιοκτήτες ότι δεν υπάρχει ένα άλλο ανάλογο Κέντρο στην Κύπρο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι Κύπριοι ασθενείς να χρειάζεται να μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να τύχουν της ανάλογης θεραπείας, ή απλώς να μη λαμβάνουν την κατάλληλη και ολοκληρωμένη θεραπεία στην Κύπρο. Πρόκειται για μιαν από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγιναν στη Λευκωσία και γενικά στην Κύπρο στον τομέα της Υγείας τα τελευταία χρόνια. Το Nicosia Rehabilitation Center είναι ένα πολυεθνικό κέντρο, νοσοκομειακού επιπέδου, που επιτυγχάνει τον τέλειο συνδυασμό γνώσης, υπηρεσιών προηγμένης τεχνολογίας και υποδομών. Κύριος στόχος του NRC είναι η επανάκτηση των ικανοτήτων και η ποιότητα ζωής στους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία. Το NRC προσφέρει θεραπεία σε ασθενείς άνω των 15 ετών.
2. Πού υπερτερεί το NRC σε σχέση με άλλα, παρόμοιου τύπου κέντρα αποκατάστασης;
Στην Ολιστική προσέγγισή του προς τους ασθενείς όσον αφορά την όσο πιο σύντομη δυνατή επανάκτηση των ικανοτήτων τους και την καλύτερη ποιότητα ζωής τους πάντα σε στενή συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό. Αναλυτικά έχουμε Επιστημονικό Διευθυντή Φυσίατρο (Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης), Κλινικό Παθολόγο, μπορούμε και έχουμε ήδη νοσηλεύσει περίπλοκα περιστατικά αποκατάστασης, έχουμε θαλάμους νοσηλείας Νοσοκομειακού Επιπέδου, αίθουσα αποκατάστασης με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και με θεραπευτική πισίνα, ενώ όλοι οι χώροι που διαθέτουμε στο κέντρο είναι προσεκτικά σχεδιασμένοι μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ώστε να δίνουν τόσο στους ασθενείς όσο και στους οικείους τους ένα περιβάλλον μοντέρνο, ανθρώπινο, φιλόξενο και ευχάριστο, που να συμβάλλει και αυτό προς την επίτευξη του στόχου της βραχύχρονης νοσηλείας και της επιθυμητής αποκατάστασης. Τέλος, το NRC επιβλέπεται επιστημονικά από το Sheba-Tel Hashomer, που είναι το μεγαλύτερο κέντρο αποκατάστασης στη Μέση Ανατολή και βρίσκεται στο Τελ Αβίβ και εξυπακούεται ότι το NRC λειτουργεί κάτω από τα standards τους.
3. Ποιες υπηρεσίες προσφέρει το NRC και ποιες μεθόδους χρησιμοποιεί για θεραπεία των ασθενών;
Το NRC καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε νευρολογικές, νευρομυϊκές, μυοσκελετικές και καρδιοαναπνευστικές παθήσεις, καθώς και σε προβλήματα που δημιουργούνται μετά από σοβαρούς τραυματισμούς και σύνθετες μετεγχειρητικές καταστάσεις, με σύγχρονες μεθόδους όπως η φυσιοθεραπεία, η υδροθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία και με την ταυτόχρονη χρήση εξοπλισμού πρωτοποριακού για τα κυπριακά δεδομένα. Στόχος του NRC είναι, μέσω της θεραπείας της οποίας τυγχάνουν οι ασθενείς, οι όποιες επιπτώσεις στη ζωή τους να ελαχιστοποιούνται και, αν είναι εφικτό, να εκμηδενίζονται. Μπορούμε να δεχθούμε και εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς σε ένα ασυνήθιστα φιλικό περιβάλλον, ειδικά και αρμονικά σχεδιασμένο ώστε να βοηθάει ακόμα πιο πολύ στην αποκατάστασή τους.
4. Μιλήστε μας λίγο και για τα άτομα που απαρτίζουν το NRC...
Το NRC απαρτίζεται από άριστους επαγγελματίες υγείας (κυρίως από Κύπρο αλλά και από την Ελλάδα), οι οποίοι σε μεγάλη πλειοψηφία έχουν επαρκή κλινική εμπειρία είτε στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, στη Νοσηλεία και την Φροντίδα, στη Φυσιοθεραπεία, Υδροθεραπεία, Λογοθεραπεία, Κλινική Διαιτολογία & Διατροφολογία και στη Λογοθεραπεία, μεταξύ άλλων. Το διοικητικό προσωπικό με την εμπειρία του επίσης συνδράμει στη λειτουργία του κέντρου διατηρώντας απρόσκοπτες και απλές διαδικασίες λειτουργίας και εξυπηρέτησης των ασθενών και των οικείων τους.
5. Αποτελείτε επιλογή και για ασθενείς από το εξωτερικό ή μόνο από την Κύπρο;
Αν και πρωταρχικά απευθυνόμαστε στους ασθενείς στην Κύπρο, η θέση της χώρας και το υψηλό επίπεδο υποδομής και τεχνογνωσίας που έχουμε μας επιτρέπει να προσελκύσουμε και το εξωτερικό, ειδικά τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και τη Σκανδιναβία, Γερμανία και Αγγλία, όσον αφορά το κομμάτι του Ιατρικού Τουρισμού.
6. Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον;
Το προσωπικό μου όραμα είναι το NRC γίνει το σημείο αναφοράς στην Κυπριακή Ιατρική Κοινότητα όσον αφορά τη δυνατότητά μας να δίνουμε υψηλού επιπέδου και επιτυχημένες υπηρεσίες Αποκατάστασης για τους ασθενείς του. Για τους δε συμπατριώτες μας να ενημερωθούν ότι υπάρχει πλέον στη χώρα μας μία λύση πρώτης επιλογής ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις όσον αφορά την επανάκτηση των ικανοτήτων και την ποιότητα ζωής.
ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ NRC
- Διαθέτει 120 κλίνες (ηλεκτρικού/ιατρικού τύπου με ειδικά ορθοπεδικά στρώματα) σε μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια.


Τα ευρύχωρα δωμάτιά του ανταποκρίνονται στις κλινικές απαιτήσεις και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κεντρικά δίκτυα οξυγόνου και αναρρόφησης.


Ο εσωτερικός χώρος του NRC είναι ειδικά σχεδιασμένος -μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια- ώστε να εξυπηρετεί άτομα με ειδικές ανάγκες αποκατάστασης.


Όλα τα δωμάτια νοσηλείας είναι εξοπλισμένα με συστήματα ήχου και φωτισμού, ώστε να ενισχύουν την αίσθηση ηρεμίας των ασθενών.


Σύστημα εσωτερικής επικοινωνίας, απλό στη χρήση, είναι επίσης διαθέσιμο για ασθενείς και προσωπικό.
ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
- ZEBRIS, REHAWALK®
: Η ανάλυση της βάδισης σε διάδρομο επιτρέπει την παρατήρηση της ανθρώπινης βάδισης με διαφορετικές ταχύτητες με μεγάλο αριθμό επαναλήψεων βημάτων. Ο βοηθητικός διάδρομος της Zebris, Rehawalk®, είναι ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για την ανάλυση και τη θεραπεία των διαταραχών βάδισης σε νευρολογικά και ορθοπεδικά περιστατικά, αλλά και για τη γηριατρική αποκατάσταση. Οι τεχνολογικές δυνατότητες του Rehawalk® προσφέρουν μια πλήρη προσαρμογή στις ανάγκες του ασθενούς: από ασθενείς σε αναπηρικές καρέκλες, από εκείνους με μειωμένη κινητικότητα, μέχρι και αυτούς που είναι ικανοί να περπατήσουν. Το σύστημα είναι πλήρως προσαρμόσιμο σε οποιαδήποτε εφαρμογή επιθυμεί ο θεραπευτής. Το Rehawalk® έτσι είναι τοποθετημένο μεταξύ της ρομποτικά υποβοηθούμενης θεραπείας και της χειροκίνητης θεραπείας βάδισης.
- «BALORI® E-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ»: Το «balori® e-εκπαιδευτικός συντονισμός» διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία ειδικών ασκήσεων με διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας και έτσι προσφέρει σημαντική βοήθεια τόσο σε νέους ανθρώπους, που αθλούνται, όσο και σε μεγαλύτερης ηλικίας ενεργά άτομα. Μεταξύ άλλων, τα οφέλη του είναι: λειτουργικός εκπαιδευτικός συντονισμός για τη βελτίωση του χρόνου αντίδρασης και αποδοτική αντιμετώπιση της καθημερινής ζωής, ισορροπία για την πρόληψη των πτώσεων και τη βελτίωση της προσαρμοστικότητας στο περιβάλλον, προσανατολισμός για καλό χρονισμό και ασφαλή μετακίνηση, εκπαίδευση στη δύναμη για μια υγιή πλάτη και σταθερές αρθρώσεις, διαισθητικό λογισμικό με αντικειμενικές εκπαιδευτικές παραμέτρους και εύκολη, εικονική 3D διδασκαλία μέσω εικονικής μορφής (ανθρώπου).