Αναλύσεις

Λειψυδρία τέλος (για δύο χρόνια)

Χαρά θεού τα φράγματα - Ρεκόρ εισροής νερού

Καδής: Δεν θα έχουμε περικοπές στον τομέα της γεωργίας όπως είχαμε πέρσι, αλλά δεν θα κάνουμε και σπατάλες
Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο καλύτερος μήνας των τελευταίων δέκα χρόνων


Τα αποθέματα αντέχουν για δύο χρόνια
Ευεργετικές αποδεικνύονται οι φετινές βροχοπτώσεις, αφού για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια το νησί μας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Η εισροή νερού τους πρώτους τρεις μήνες του έτους έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ, ενώ η πληρότητα φραγμάτων έχει φτάσει σε εντυπωσιακά ποσοστά. Αυτό το διάστημα από πλευράς Κυβέρνησης γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης στα φράγματα, όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε χρόνο, με τη διαφορά πως φέτος δεν αναμένεται να ληφθούν μέτρα που θα περιλαμβάνουν αποκοπές νερού είτε στην ύδρευση είτε στην άρδευση.
Υπερπλήρη τα φράγματα


Όπως φαίνεται από τις τελευταίες μετρήσεις του Τμήματος Υδάτων (13/3/2019), η πληρότητα φραγμάτων ξεπέρασε κατά πολύ την αντίστοιχη περσινή. Συγκεκριμένα, η συνολική πληρότητα στα φράγματα φτάνει το 80,4%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 233,948 ΕΚΜ νερού, ενώ η αντίστοιχη περσινή ανερχόταν μόλις στο 23,6% ή αλλιώς σε 68,494 ΕΚΜ νερού.


Όσον αφορά τα φράγματα του Νοτίου Αγωγού, η πληρότητα νερού σε αυτά φτάνει το 73,1%, δηλαδή τα 138,403 ΕΚΜ. Τα φράγματα Πολεμιδιών και Γερμασόγειας είναι υπερπλήρη, αφού το νερό που έχουν αποθηκευμένο ανήλθε στα 3,400 ΕΚΜ και 13,500 ΕΚΜ αντίστοιχα, ενώ σχεδόν υπερπλήρες είναι το φράγμα στην Καλαβασό, του οποίου η πληρότητα ανέρχεται στο 97,3%, δηλαδή 16,646 ΕΚΜ νερού. Την ίδια ώρα, το φράγμα του Διπόταμου έχει αποθηκευμένα 11,487 ΕΚΜ νερού, με την πληρότητά του να φτάνει στο 74,1%.


Η πληρότητα του μεγαλύτερου φράγματος της Κύπρου, δηλαδή του Κούρη -του οποίου η χωρητικότητα ανέρχεται στα 115,000 ΕΚΜ νερού- φτάνει το 71%, δηλαδή τα 81,700 ΕΚΜ νερού.


Η πληρότητα του φράγματος Λευκάρων φτάνει το 51,5%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 7,128 ΕΚΜ νερού, ενώ του φράγματος Αρμίνου φτάνει το 50,3%, αφού η αποθηκευμένη ποσότητα νερού σε αυτό ανέρχεται στα 2,161 ΕΚΜ. Πιο... άδειο από τα υπόλοιπα φράγματα του Νοτίου Αγωγού είναι το φράγμα της Άχνας, του οποίου η πληρότητα φτάνει μόλις το 35%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 2,381 ΕΚΜ νερού.


Η πληρότητα στα φράγματα της Πάφου φτάνει το 94,7%, αφού και τα τρία μαζί έχουν αποθηκευμένα συνολικά 67,900 ΕΚΜ νερού. Η πληρότητα στο φράγμα του Ασπρόκρεμμου, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου με χωρητικότητα 52.375 ΕΚΜ νερού, ανήλθε στο 100%, όπως επίσης στο 100% ανήλθε και στο φράγμα του Μαυροκόλυμπου, στο οποίο είναι αποθηκευμένα 2,180 ΕΚΜ νερού. Στο 77,7% ανέρχεται η πληρότητα στο φράγμα Κανναβιού, ποσοστό που μεταφράζεται σε 13,345 ΕΚΜ νερού.


Η πληρότητα στα τέσσερα φράγματα της Πόλης Χρυσοχούς ανέρχεται στο 92,4%, ή αλλιώς σε 24,162 ΕΚΜ νερού. Το τρίτο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, αυτό της Ευρέτου, που έχει χωρητικότητα 24,000 ΕΚΜ νερού, σήμερα είναι πλήρες κατά 91,7%, καθώς έχει αποθηκευμένη ποσότητα νερού που ανέρχεται στα 22,014 ΕΚΜ. Τα άλλα τρία φράγματα, δηλαδή της Αργάκας, του Πωμού και της Αγίας Μαρίνας, είναι υπερχειλισμένα.


Πληρότητα της τάξης του 100% έχουν και τα τρία φράγματα της Λευκωσίας, τα οποία συνολικά έχουν αποθηκευμένα 3,483 ΕΚΜ νερού. Πρόκειται για τα φράγματα Βυζακιάς, Ξυλιάτου και Καλοπαναγιώτη.
Ρεκόρ εισροής νερού


Από την 1η Οκτωβρίου του 2018 μέχρι και την ημέρα των μετρήσεων στα φράγματα μπήκαν 206,799 ΕΚΜ νερού. Μόνο τον Ιανουάριο του 2019 η εισροή νερού ανήλθε στα 118,110 ΕΚΜ, ενώ πέρσι την ίδια περίοδο η εισροή έφτασε μέχρι τα 20,661 ΕΚΜ. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, φαίνεται πως ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο καλύτερος μήνας σε εισροή νερού τα τελευταία δέκα χρόνια. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο δεύτερος καλύτερος μήνας σε εισροή νερού στα φράγματα την τελευταία δεκαετία ήταν ο Ιανουάριος του 2012 με 92,634 ΕΚΜ νερού, ενώ ο τρίτος καλύτερος μήνας ήταν ο φετινός Φεβρουάριος, αφού η εισροή νερού έφτασε τα 53,909 ΕΚΜ.


Μέχρι στιγμής, το εξάμηνο που υπολογίζεται η φετινή εισροή νερού στα φράγματα από το Τμήμα Υδάτων -δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και σήμερα- έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη συνολική εισροή νερού από κάθε άλλη χρονιά από το 2008/2009 και μετά. Όπως αναφέραμε και πριν, το τελευταίο 6μηνο που διανύουμε η εισροή νερού ανήλθε στα 206,799 ΕΚΜ, ενώ για παράδειγμα όλη την περίοδο 2011/2012 -δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου του 2012- η εισροή νερού είχε ανέλθει στα 191,8 ΕΚΜ. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η επόμενη καλή περίοδος σε εισροή νερού στα φράγματα ήταν το 2009-2010 (από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010), όταν εισήλθαν στα φράγματα συνολικά 140,2 ΕΚΜ νερού.
Δεν θα γίνουν αποκοπές νερού


Σχολιάζοντας τα πιο πάνω στοιχεία, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, δήλωσε στη «Σημερινή» πως γίνεται συνεχώς αξιολόγηση της κατάστασης στα φράγματα και σύντομα θα συνέλθει η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Υδάτων, για να εξετάσει τα αποθέματα και να αποφασίσει πώς θα τα διαχειριστεί. «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι, επειδή έχουμε νερό, δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε όλο. Πρέπει να κάνουμε μία πολύ συνετή διαχείριση», σημείωσε ο Υπουργός. «Προφανώς δεν θα έχουμε αποκοπές όπως είχαμε πέρσι, που είχαμε 30% στον τομέα της γεωργίας, σίγουρα όμως δεν θα κάνουμε και σπατάλες», πρόσθεσε. Ο κ. Καδής εξήγησε ότι δεν θα δοθούν περισσότερες ποσότητες από το κανονικό, καθώς στόχος είναι η σωστή διαχείριση των ποσοτήτων που έχουμε, ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα στη συνέχεια σε ενδεχόμενες περιόδους ανομβρίας. «Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό το θέμα θα το συζητήσουμε με τη Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Υδάτων», συνέχισε.
«Να μην παρασυρόμαστε»


Από πλευράς του ο Α' τεχνικός μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Φαίδρος Ρουσής, μιλώντας στη «Σ» ανέφερε πως φέτος σπάσαμε όλα τα ρεκόρ. «Ήταν η καλύτερη χρονιά σε βροχοπτώσεις και σε εισροή νερού, ενώ ήταν η τέταρτη καλύτερη χρονιά σε αποθέματα, μετά το 2004, το 2012 και το 2013», δήλωσε. Βέβαια, όπως είπε, υπάρχουν περιθώρια για να γίνει ακόμα καλύτερη η χρονιά όσον αφορά τα αποθέματα, αφού αναμένονται ακόμα κάποιες εισροές μέχρι και τον Απρίλιο.


Παρόλα αυτά, ο κ. Ρουσής εμφανίστηκε συγκρατημένος. «Να μην παρασυρόμαστε ότι έχουμε μεγάλα αποθέματα, διότι αυτά τα αποθέματα δύο χρόνια θα αντέξουν», τόνισε. Μετά, συνέχισε, αν έχουμε ανομβρία θα είμαστε στην ίδια κατάσταση. «Όση περισσότερη εξοικονόμηση κάνουμε, τόσο περισσότερο θα αντέξουν τα αποθέματα», είπε καταληκτικά.
Απλοί τρόποι εξοικονόμησης πόσιμου νερού


Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων συμβουλεύει τους καταναλωτές πώς να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση και της τελευταίας σταγόνας νερού:


Ελέγχουμε τακτικά την υδραυλική εγκατάσταση στο σπίτι για έγκαιρη διάγνωση τυχόν διαρροής.


Φροντίζουμε να διορθώνουμε αμέσως τις βρύσες που στάζουν.


Τοποθετούμε στο καζανάκι του αποχωρητηρίου πλαστική μπουκάλα με άμμο.


Χρησιμοποιούμε τα νέα συστήματα και εξαρτήματα οικονομικής χρήσης του νερού.


Ποτέ γεμάτη μπανιέρα.


Βουρτσίζουμε τα δόντια μας με τη βρύση κλειστή.


Όταν ξυριζόμαστε, δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει.


Χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτα, επιλέγοντας οικονομικό πρόγραμμα.


Πλένουμε τα φρούτα και λαχανικά σε λεκάνη, χρησιμοποιώντας αργότερα το ίδιο νερό και για το πότισμα των λουλουδιών.


Ποτίζουμε τα λουλούδια και τα φυτά μας με ραντιστήρι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που η εξάτμιση είναι περιορισμένη.


Χρησιμοποιούμε σφουγγάρι και κουβά για το πλύσιμο του αυτοκινήτου και όχι λάστιχο.


Αποφεύγουμε τη χρήση λαστίχου για καθάρισμα των εξωτερικών χώρων, που άλλωστε είναι παράνομη.


Τηλεφωνούμε αμέσως στις αρμόδιες Αρχές για οποιαδήποτε διαρροή και απώλεια νερού στους δρόμους.
Πιο φθηνά φθαρτά και μεγαλύτερη παραγωγή


Οι βροχοπτώσεις-ρεκόρ, που έφεραν πληρότητα σε υψηλά ποσοστά στα φράγματα, σε συνδυασμό και με την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην προχωρήσει φέτος σε αποκοπές νερού για την άρδευση, αναμένεται να επιφέρουν και μείωση στις τιμές των φθαρτών.


Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο ΓΓ του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, Τάσος Γιαπάνης, χαρακτήρισε τις φετινές βροχοπτώσεις ως ευλογία Κυρίου, ασχέτως αν σε ορισμένες περιπτώσεις επέφεραν και ζημιές. Σε γενικές γραμμές, όπως είπε, ο αγροτικός κόσμος είναι ευχαριστημένος, αφού για πρώτη φορά η Κύπρος είναι πράσινη και τα εδάφη μας εμπλουτίζονται από νερό. Ο κ. Γιαπάνης χαιρέτισε τη δήλωση του Υπουργού Γεωργίας ότι δεν θα γίνουν αποκοπές νερού φέτος, ωστόσο σημείωσε πως ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να ξεχάσει την ταλαιπωρία που έζησε τα τελευταία 14 χρόνια λόγω ανομβρίας. Κάλεσε το Υπουργείο Γεωργίας και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να διατηρήσουν τα ποσοστά διάθεσης των αποθεμάτων στο 60% για την άρδευση και στο 40% για ύδρευση, ενώ έθιξε επίσης την ανάγκη για νέα έργα υποδομών. Περαιτέρω, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γιαπάνης ανέφερε πως το κέρδος για τον καταναλωτή θα είναι πολλαπλάσιο, με τη μείωση στις τιμές των προϊόντων να θεωρείται σίγουρη.


Με τη σειρά του ο βοηθός ΓΓ της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ), Χρίστος Παπαπέτρου, είπε πως αν πάνε όλα καλά και δεν παρουσιαστούν άλλα προβλήματα με αντίξοες καιρικές συνθήκες, η παραγωγή θα είναι στα κανονικά επίπεδα, γεγονός το οποίο σίγουρα θα οδηγήσει στη μείωση της τιμής λόγω επάρκειας των προϊόντων. «Θα αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, από τους εμπόρους, που είχαν ως δικαιολογία τη μείωση της παραγωγής λόγω έλλειψης νερού», πρόσθεσε. Περαιτέρω, σημείωσε πως το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν αποκοπές νερού, θα βοηθήσει και τους παραγωγούς να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα γι' αυτούς και τις οικογένειές τους. Το νερό, συνέχισε, θα δώσει επίσης ζωή στις δενδρώδεις καλλιέργειες, οι ανάγκες των οποίων κατά την περσινή χρονιά καλύφθηκαν μόνο κατά 20%.


Κλείνοντας, ο κ. Παπαπέτρου αναφέρθηκε στο πρόβλημα που προκύπτει στις αγροτικές περιοχές που παίρνουν νερό από το φράγμα της Σολέας, καθώς το φράγμα έχει εγκαινιασθεί εδώ και 6-7 χρόνια, χωρίς όμως να γίνει το δίκτυο για την άρδευση. Αυτό, όπως είπε, έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να λαμβάνουν νερό με τα αρδευτικά, τα οποία λειτουργούν ακόμα με τον τρόπο που λειτουργούσαν πριν γίνει το φράγμα και κάλεσε το Τμήμα Υδάτων να θέσει το θέμα ως προτεραιότητα.