Αναλύσεις

Ασύμμετρη απειλή το μεταναστευτικό

Δημοσκόπηση «Σ»: Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι πολίτες για τη μεταναστευτική κρίση

Σφοδρή ανησυχία για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές εκφράζουν οι πολίτες, την ώρα που οι αρμόδιοι αναζητούν αλλά δεν βρίσκουν αποτελεσματικές λύσεις για διαχείριση του προβλήματος. Η είσοδος μεγάλου αριθμού μεταναστών από τα κατεχόμενα, αλλά και ο κίνδυνος για τρομοκρατικές ενέργειες συνθέτουν τον έκδηλο προβληματισμό της κοινής γνώμης, που θέτει στη βάση αυτών των παραμέτρων ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Αυστηρότερα μέτρα και επαρκέστεροι έλεγχοι περιλαμβάνονται στα αιτήματα που προτάσσουν οι ερωτηθέντες στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της «Σημερινής» της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ποσοστό 69% δηλώνουν ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές από χώρες της Μέσης Ανατολής στην Κύπρο, ενώ ένας στους τέσσερεις (24%) ζητά απαγόρευση εισόδου. Η συντριπτική πλειοψηφία (85%) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παράνομη είσοδο μέσω κατεχομένων, γεγονός που συνάδει και με τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών στα οποία καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ροών από τα... αφύλακτα σημεία της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Επιπλέον, το 59% θεωρούν ορατό τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ επί τάπητος θέτει η πλειοψηφία (53%) το ενδεχόμενο δημογραφικής αλλοίωσης.

Παράλληλα, οι πολίτες εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς την αποτελεσματικότητα που θα έχει η αλλαγή πλεύσης σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά την πολιτική που εφαρμόζεται, παρά την πολλάκις εκφρασθείσα κυβερνητική θέση για επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Πέραν τούτου, ένας στους δύο κρίνουν ως ανεπαρκή και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που λαμβάνει η Κύπρος για διαχείριση της κρίσης, ενώ πάνω από 70% των ερωτηθέντων θεωρούν αναποτελεσματική τη σχετική συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας. Αξιολογώντας την παρούσα μεταναστευτική πολιτική, η κοινή γνώμη στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι απαιτούνται αλλαγές.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής.

Διεξαγωγή: Μάρτιος 2019.

Κάλυψη: Παγκύπρια - αστικές και αγροτικές περιοχές.

Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18.

Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα.

Επιλογή δείγματος: τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία.

Συλλογή στοιχείων: τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

  1. Σε ποιο βαθμό σάς απασχολούν οι μεταναστευτικές ροές από χώρες της Μέσης Ανατολής στην Κύπρο;

ΠΟΛΥ 35%

ΑΡΚΕΤΑ 34%

ΛΙΓΟ 22%

ΚΑΘΟΛΟΥ 9%

Προβληματισμένη η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων για τις ροές, που, με βάση τα κατ’ αναλογίαν πληθυσμού ποσοστά, κατατάσσουν την Κύπρο πρώτη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  1. Ποια αισθήματα σάς δημιουργεί η άφιξη αριθμού προσφύγων από τη Μέση Ανατολή στην Κύπρο;

Ανησυχία 35%

Λύπη 27%

Ανασφάλεια 16%

Φόβο 13%

Θυμό 8%

Αλληλεγγύη / Συμπαράσταση 6%

Ελπίδα 3%

Αισιοδοξία 2%

Υπερισχύον το αίσθημα της ανησυχίας ανάμεσα στους Κύπριους πολίτες όσον αφορά την είσοδο μεταναστών από εμπόλεμες ζώνες, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις εκφράζει λύπη για τις προεκτάσεις του προσφυγικού που γέννησε η κατάσταση στη Συρία. Σε μικρότερα ποσοστά καταγράφεται ανασφάλεια και φόβος, ενώ ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό ατόμων που δηλώνουν ότι αισθάνονται αλληλεγγύη και συμπαράσταση

  1. Πόσο ικανοποιητική θεωρείτε την οικονομική βοήθεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο για τη διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης;

ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 7%

ΑΡΚΕΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 17%

ΛΙΓΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 36%

ΚΑΘΟΛΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 15%

ΔΓ/ΔΑ 25%

  1. Πόσο αποτελεσματική θεωρείτε τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης;

ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 3%

ΑΡΚΕΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 10%

ΛΙΓΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 31%

ΚΑΘΟΛΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 47%

ΔΓ/ΔΑ 9%

Ως... διάτρητη κρίνουν οι πολίτες τη συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ την άνοιξη του 2016 για διαχείριση του ζητήματος και την οποία η Α. Μέρκελ χαρακτήρισε ως «πρότυπο». Επιπλέον, πέραν του 50% των ερωτηθέντων θεωρούν ανεπαρκή την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ένας στους τέσσερεις, πάντως, δεν τοποθετείται επί του ζητήματος.

  1. Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές;

Περισσότερος έλεγχος 33%

Απαγόρευση εισόδου όλων των προσφύγων 24%

Δημιουργία περισσότερων χώρων υποδοχής προσφύγων 19%

Οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ

στις χώρες που αποτελούν είσοδο προσφύγων 15%

Αλλαγή πολιτικής ΕΕ για ίση

κατανομή προσφύγων στις χώρες 13%

Αυστηρότερες ποινές για τους διακινητές προσφύγων 11%

Ευαισθητοποίηση πολιτών 4%

Μεγιστοποίηση των ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιες Αρχές, αλλά και το λεγόμενο «push back» που εφαρμόζεται ήδη από την ιταλική κυβέρνηση, προκρίνει η κοινή γνώμη για αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Μικρότερο το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ως «απάντηση» όσα διαλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε εντοπίζει ελλείψεις και ανάγκες σε επίπεδο χώρων φιλοξενίας.

  1. Οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας πρέπει να ζουν συγκεντρωμένοι σε ειδικούς χώρους ή σε κανονικές κατοικίες μέσω επιδότησης ενοικίου;

ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

66%

ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕΣΩ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ

34%

  1. Πόσο ικανοποιητικές πιστεύετε ότι είναι οι παροχές που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στους μετανάστες;

ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ 38%

ΑΡΚΕΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ 33%

ΛΙΓΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ 16%

ΚΑΘΟΛΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ 7%

ΔΓ/ΔΑ 6%

Πλήρες το πακέτο κρατικών παροχών προς τους μετανάστες απαντούν 7 στους 10, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων κρίνει, παράλληλα, ως πλέον ορθή την παραμονή των μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας αντί σε οικίες με επιδοτούμενο ενοίκιο.

  1. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι οι μετανάστες που εισέρχονται στην Κύπρο συμβάλλουν...

Αρνητικά στην αύξηση της ανεργίας

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ 39%

ΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΒΑΘΜΟ 26%

ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΜΟ 24%

ΚΑΘΟΛΟΥ 11%

Αρνητικά στην αύξηση της εγκληματικότητας

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ 37%

ΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΒΑΘΜΟ 27%

ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΜΟ 26%

ΚΑΘΟΛΟΥ 10%

Αρνητικά στην αλλοίωση της εθνικής μας ταυτότητας

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ 29%

ΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΒΑΘΜΟ 24%

ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΜΟ 24%

ΚΑΘΟΛΟΥ 23%

Θετικά στην οικονομία της χώρας

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ 8%

ΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΒΑΘΜΟ 16%

ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΜΟ 23%

ΚΑΘΟΛΟΥ 53%

Πέραν του 60% είναι το ποσοστό της κοινής γνώμης που θεωρεί αρνητικές τις συνέπειες των μεταναστευτικών ροών ως προς την αύξηση της ανεργίας, αλλά και τις εγκληματικότητας. Ανάλογο και το ποσοστό που δηλώνει ανησυχία και για ενδεχόμενη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού.

  1. Σε ποιο βαθμό θα λέγατε ότι σας ανησυχεί η είσοδος μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα κατεχόμενα;

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ 63%

ΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΒΑΘΜΟ 22%

ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΜΟ 12%

ΚΑΘΟΛΟΥ 3%

Τις έντονες ανησυχίες που εκφράζονται κατά καιρούς και από επίσημα χείλη, συμμερίζεται με ξεκάθαρο τρόπο η κοινή γνώμη όσον αφορά την παράνομη είσοδο μέσω κατεχομένων.

  1. Θεωρείτε ότι οι έλεγχοι ασφαλείας που διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας κατά την είσοδο μεταναστών στη χώρα είναι επαρκείς ή όχι;

ΝΑΙ 27%

ΟΧΙ 73%

  1. Σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 10 πώς αξιολογείτε τη μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης;

1 22%

2 11%

3 8%

4 7%

5 21%

6 7%

7 8%

8 3%

9 2%

10 2%

ΔΓ/ΔΑ 9%

Βαθμιαία κλίμακα: 1= Καθόλου καλή και 10= Πολύ καλή

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ 3.60

Αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει επί της παρούσης η Κυβέρνηση, αλλά και αυστηρότερους ελέγχους από τις Αρχές Ασφαλείας ζητούν επιτακτικά οι ερωτηθέντες.

  1. Πιστεύετε ότι ελλοχεύει κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών στην Κύπρο από τις μεταναστευτικές ροές;

ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ 36%

ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ 23%

ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ 21%

ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ 20%

Για ανάλογα τραγικά κρούσματα με αυτά που βίωσαν το προηγούμενο διάστημα ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζουν ανησυχία οι πολίτες, που στην πλειοψηφία τους κρούουν κώδωνα κινδύνου για τρομοκρατικά κτυπήματα επί κυπριακού εδάφους.

  1. Πού πιστεύετε ότι θα καταλήξουν οι πρόσφυγες από τη Συρία;

Θα μείνουν στο νησί μας μόνιμα 49%

Θα φύγουν μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες στη χώρα τους 24%

Θα απορροφηθούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 17%

Θα επιστρέψουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής 6%

ΔΓ/ΔΑ 4%

«Ήρθαν για να μείνουν» είναι η επικρατούσα πεποίθηση σε σχέση με τους Σύρους πρόσφυγες, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό αυτών που εκτιμούν ότι θα επαναπατριστούν όταν πλέον αποκατασταθούν ειρηνικές συνθήκες στην πατρίδα τους.