Αναλύσεις

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου

Αναβρασμός λόγω της απόφασης του δικαστηρίου για τις περικοπές στο δημόσιο

Κλειδώνουν, αύριο, παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, οι κινήσεις της Κυβέρνησης μετά τη δημοσιονομική βόμβα που έσκασε με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις περικοπές των μισθών που υπέστησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Στη σκιά των εξελίξεων, όμως, αναβρασμός επικρατεί στο σύνολο της οικονομίας μετά και την απόφαση της ΕΤΥΚ να ζητήσει αποκατάσταση των μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και τις διαμαρτυρίες των εργοδοτουμένων του ιδιωτικού τομέα. Οι ανησυχίες στρέφονται και προς την κατεύθυνση των επιπτώσεων σε περίπτωση ανάγκης νέου δανεισμού και πώς αυτό δυνατόν να εκληφθεί από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις


Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, το κόστος της απόφασης του δικαστηρίου, χωρίς αναδρομική εφαρμογή για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, υπολογίζεται στο 1,06 δις ευρώ.


Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, μιλώντας στη «Σ» και ερωτηθείς τι σημαίνει για τα δημόσια οικονομικά του κράτους αυτή η απόφαση, ανέφερε πως αν αυτό το ποσό πληρωθεί σταδιακά, με τα πλεονάσματα που έχουμε δεν θα μας καταστρέψει. Ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτό που θα συμβεί είναι να μας καθυστερήσει από την πληρωμή του δημόσιου χρέους και να μας καταστήσει ευάλωτους.


Το μεγάλο ζήτημα, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η μακροχρόνια επίπτωση που θα επιφέρει αυτή η απόφαση. Εξήγησε ότι, σε περίπτωση που χρειαστούμε και πάλι δάνειο, το ΔΝΤ θα κοιτάξει τη δυνατότητα αποπληρωμής ενός χρέους. Όπως έπραξε και το 2013 και τους δείξαμε ότι μπορούμε να λάβουμε μέτρα, αν χρειαστεί. Τώρα, με βάση το Σύνταγμα, η Κύπρος δεν είναι σε θέση πλέον να λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα. Οπότε, συνέχισε, αυτό θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης του Δημοσίου και της οικονομίας, αλλά το σημαντικό είναι ότι αν έρθει μία νέα κρίση σε 10 - 15 χρόνια, το ΔΝΤ θα λάβει υπόψη ότι η δυνατότητα λήψης μέτρων στην Κύπρο είναι περιορισμένη, άρα δεν θα μπορεί να παρέμβει για μία νέα διάσωση.


Περαιτέρω, κληθείς να εκτιμήσει εάν η Κύπρος μπορεί να αντέξει αυτήν την απόφαση, ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά ότι «αν έρθει ένας λογαριασμός ύψους πέντε δις -για παράδειγμα- δεν θα το αντέξουμε. Αν όμως έρθει μισό εκατομμύριο θα το χειριστούμε». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ήδη έχει προετοιμαστεί για το πώς θα αντιδράσει στις διάφορες εκβάσεις που μπορεί να έχει αυτή η υπόθεση.
Στο μικροσκόπιο διεθνών οίκων


Μία άλλη πτυχή αυτής της ιστορίας, είναι το κατά πόσον θα επηρεάσει η εν λόγω απόφαση τις επόμενες αξιολογήσεις της οικονομίας μας από τους διεθνούς οίκους. Υπενθυμίζεται πως οι οίκοι Moody’s και Standard and Poor’s εξακολουθούν να έχουν την οικονομία μας δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η αξιολόγηση του DBRS αναμένεται να εκδοθεί στις 17 Μαΐου.


Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Άρη Πετάση, «οι οίκοι βλέπουν αριθμούς και στατιστικά στοιχεία». Στην περίπτωση, συνέχισε, που η Κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα αποπληρώσει αυτό το ποσό σταδιακά με χρονικό ορίζοντα τα δέκα χρόνια, οι οίκοι δεν θα δώσουν σημασία. «Ο εν λόγω παράγοντας είναι ρίσκο γιατί δεν εφαρμόστηκε ακόμη. Δεν είναι πραγματικότητα», εξήγησε. Οι οίκοι, πρόσθεσε, εκτός των άλλων παραμέτρων, λαμβάνουν υπόψη και το ύψος του δημόσιου χρέους και αν γίνει πραγματικότητα και φορτωθούμε τελικά αυτό το ποσό, θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος και τότε είναι που θα μετρήσει στις αξιολογήσεις των οίκων.
Στον χορό και η ΕΤΥΚ


Μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, στον χορό των διεκδικήσεων μπήκε και η ΕΤΥΚ, η οποία με εγκυκλίους της προς τις τράπεζες ζητά να επιστραφούν στους τραπεζοϋπαλλήλους όσα τους περικόπηκαν. Συγκεκριμένα, οι εγκύκλιοι αφορούν στους υπαλλήλους της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, που είτε παρέμειναν στην ΚΕΔΙΠΕΣ, ή στην ALTAMIRA, είτε μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα, τους υπαλλήλους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και τους υπαλλήλους του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης.


Η ΕΤΥΚ ζητά όπως προχωρήσουν άμεσα στην αποκατάσταση των μισθών, στην παραχώρηση όλων των προσαυξήσεων και στον τερματισμό της υποχρεωτικής εισφοράς στο σχέδιο σύνταξης. Η συντεχνία απευθύνθηκε με το ίδιο αίτημα και στις υπόλοιπες τράπεζες, που δεν παραχώρησαν τις προσαυξήσεις με βάση τις συμβάσεις.


Βέβαια, πρόκειται για αιτήματα που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», οι τράπεζες απορρίπτουν άρδην. Όπως ανέφεραν τραπεζικοί κύκλοι, οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να επιστρέψουν πίσω στα παλιά δεδομένα, τα οποία αποτέλεσαν και έναν από τους λόγους που ορισμένα ιδρύματα έβαλαν λουκέτο. Παράλληλα θεωρούν οξύμωρο το γεγονός ότι, ενώ η ίδια η ΠΑΣΥΔΥ ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω απόφαση του δικαστηρίου αφορά μόνον όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, την ίδια ώρα έρχεται η ΕΤΥΚ και ζητά την υιοθέτηση της απόφασης και από τις τράπεζες.
Το επόμενο βήμα της Κυβέρνησης


Έντονες διεργασίες πραγματοποιούνται και από πλευράς Κυβέρνησης, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο επανάληψης μέτρων συνετής δημοσιονομικής πολιτικής με στόχο να εξουδετερωθούν οι όποιες επιπτώσεις από την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. Σχετική εξουσιοδότηση για την προετοιμασία μέτρων έλαβε από το Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.


Παράλληλα, αύριο Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό ευρεία σύσκεψη επί του θέματος, στην παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, όπου οι αρχηγοί των κομμάτων θα ενημερωθούν για τις νομικές πτυχές, όπως είναι το ενδεχόμενο της αναδρομικότητας και το ποιους τελικά θα αφορά η απόφαση. Στην ίδια σύσκεψη θα συζητηθεί επίσης το ενδεχόμενο τροποποίησης του Άρθρου 23 του Συντάγματος. Παράλληλα, υπενθυμίζουμε ότι θεωρείται βέβαιο πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έφεση εναντίον της απόφασης, ενώ θα ζητήσει και την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.