Αναλύσεις

«Μπλόκο» Λοττίδου σε Οδυσσέα για προσλήψεις

Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως δημιουργεί προβλήματα στον Ελεγκτή

Το όλο ζήτημα προέκυψε μετά την απόφαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να προσλάβει 20 άτομα για κάλυψη κενών θέσεων, με διαδικασίες οι οποίες, σύμφωνα με την Επίτροπο, δεν βρίσκονται σε αρμονία με τη νομοθεσία και τη συνήθη πρακτική
Έμμεσο «μπλόκο» στην πρόσληψη 20 νέων υπαλλήλων ορισμένου χρόνου στην Ελεγκτική Υπηρεσία βάζει με έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδου.


Το Γραφείο της Επιτρόπου διερεύνησε σχετικό παράπονο του Κλαδικού Συμβουλίου Υπαλλήλων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και εισηγείται στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να επανεξετάσει την απόφασή του και να μην προχωρήσει σε καταρτισμό των εν λόγω συμβάσεων απασχόλησης, έως ότου ξεκαθαρίσουν όλα τα ζητήματα που εγείρονται, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Προσωπικού.
Πώς προέκυψε ζήτημα


Το όλο ζήτημα προέκυψε μετά την απόφαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να προσλάβει 20 άτομα για κάλυψη κενών θέσεων, με διαδικασίες, οι οποίες, σύμφωνα με την Επίτροπο, δεν βρίσκονται σε αρμονία με τη νομοθεσία και τη συνήθη πρακτική.


«Ο Γενικός Ελεγκτής, ως Αρμόδια Αρχή, όφειλε να αντλήσει καθοδήγηση από το Σχέδιο Υπηρεσίας που έπρεπε να προηγηθεί της προκήρυξης και όχι εκ των υστέρων να προκαταλάβει τη διαμόρφωση του Σχεδίου στα μέτρα των προσόντων και των όρων εργασίας που ο ίδιος μονομερώς διαμόρφωσε», τονίζει η Επίτροπος.


Παραθέτοντας τη σχετική νομοθεσία, κάνει λόγο για μονομερή απόφαση για καθορισμό προσόντων, όρων εργασίας και καθηκόντων χωρίς τη διεξαγωγή συλλογικής διαβούλευσης και καταρτισμού Σχεδίου Υπηρεσίας, σύμφωνα με τη νενομισμένη διαδικασία. Όπως επισημαίνει, η συγκεκριμένη απόφαση παραβιάζει τις πρόνοιες του νόμου και δεν καλύπτεται από αυτόν.


Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ η νομοθεσία δίνει την ευχέρεια στις Υπηρεσίες του Δημοσίου να προχωρούν σε τέτοιες πρόνοιες, εντούτοις αυτές πρέπει πάντα να βρίσκονται σε αρμονία με το Σχέδιο Υπηρεσίας, το οποίο περνάει από το Υπουργικό Συμβούλιο και εγκρίνεται από τη Βουλή, γεγονός που του δίνει αυξημένη ισχύ.
Η καταγγελία


Η διερεύνηση προέκυψε έπειτα από τη σχετική καταγγελία, σύμφωνα με την οποία η εν λόγω πρόσληψη ήταν παράνομη, καθώς δεν βασίζεται σε εγκεκριμένο Σχέδιο Υπηρεσίας των νέων θέσεων Ελεγκτών και Ελεγκτών Τεχνικού Ελέγχου. Παράλληλα, η καταγγελία αναφέρει ότι δεν έγιναν οποιεσδήποτε ρυθμίσεις προς αποφυγήν μη σύννομων και μη δεοντολογικών διαδικασιών, αλλά και προβληματικών καταστάσεων, την ώρα που επηρεάζονται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον ισχυρισμό του Συμβουλίου, το γραπτό παράπονο στην Επίτροπο αποτέλεσε αιτία εκδικητικής και δυσμενούς συμπεριφοράς.


Επιπλέον σύμφωνα πάντα με τον ισχυρισμό του Συμβουλίου, το γραπτό παράπονο στην Επίτροπο αποτέλεσε αιτία εκδικητικής και δυσμενούς συμπεριφοράς.
Αυτό, αναφέρει η Επίτροπος, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Άρθρου 11 των περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμων του 1991 μέχρι 2014, δεν επιτρέπεται και τιμωρείται ποινικά οποιαδήποτε τιμωρητική ενέργεια ή δυσμενής μεταχείριση προσώπου που απευθύνθηκε στον Επίτροπο.
Ωστόσο, προσθέτει, το εν λόγω ζήτημα ενώπιόν της, αφού είχε αποστείλει την επιστολή προς τον Γενικό Ελεγκτή, προκειμένου αυτός να τοποθετηθεί για τις προσλήψεις, δεν ασκήθηκε το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης κι έτσι η Επίτροπος δεν είχε την δυνατότητα να σχολιάσει.
Έντονη η απάντηση του Οδυσσέα


«Η Έκθεση της Επιτρόπου πάσχει εκ βάθρων», απαντάει σε έντονο ύφος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.


Σε ανακοίνωσή του, υπεραμύνεται των διαδικασιών που ακολούθησε και των επιλογών του, λέγοντας ότι οι προσλήψεις δεν αφορούν σε πρώτο διορισμό, αλλά για εργοδοτουμένους ορισμένου χρόνου, κάτι που διαφοροποιεί τα δεδομένα.


«Ομοίως αυθαίρετοι και ανυπόστατοι είναι οι ισχυρισμοί της Επιτρόπου ότι δήθεν τα προσόντα και τα καθήκοντα της θέσης καθορίζονται μετά από συλλογικές διαβουλεύσεις. Αυτό, στο οποίο κτίζει όλη την επιχειρηματολογία της, είναι αποκύημα φαντασίας και δεν στηρίζεται στον σχετικό νόμο, ουσιώδεις πρόνοιες του οποίου παραγνωρίζει. Οι δε όροι απασχόλησης (μισθός, ωράριο εργασίας, άδειες κ.λπ.), προφανώς είναι αυτοί που ισχύουν για όλους τους εκτάκτους, όλης της Δημόσιας Υπηρεσίας», τονίζει.
Συγχύζει την ιεραρχία με την αρχαιότητα


Παράλληλα, χαρακτηρίζει «εντελώς ανυπόστατες και ασύνδετες» τις αναφορές της έκθεσης για τη δήθεν ιεραρχική σχέση των εν λόγω 20 υπαλλήλων με τους μόνιμους υπαλλήλους, αναφέροντας ότι η Επίτροπος συγχέει τη σημασία της λέξης «ιεραρχία» με την «αρχαιότητα», καθώς αναφέρει πως σε μία Υπηρεσία όλοι έχουν μεταξύ τους σχέση ιεραρχίας.


«Είναι κρίμα, που, μέσα από μία επιδερμική προσέγγιση τόσο σοβαρών θεμάτων, η Επίτροπος οδηγεί σε απαξίωση τον τόσο μεγάλης σημασίας θεσμό που υπηρετεί», επισημαίνει.
Κανονικά στις θέσεις τους οι νέοι υπάλληλοι


Προσθέτει, δε, ότι την Πέμπτη, 2 Μαΐου 2019, «οι 20 νέοι συνάδελφοι θα ξεκινήσουν να εργάζονται στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Ήδη έχει καταρτιστεί πρόγραμμα εκπαίδευσής τους, ώστε να μπουν αμέσως στην παραγωγική διαδικασία. Είμαστε βέβαιοι ότι το υφιστάμενο προσωπικό θα αγκαλιάσει τους νέους συναδέλφους που θα συνδράμουν το έργο της Υπηρεσίας και θα επιτρέψουν την εύρυθμη λειτουργία της, η οποία σήμερα επηρεάζεται δυσμενώς από το γεγονός ότι περίπου 20% των θέσεων παραμένουν κενές».