Συνεντεύξεις

Θα κάνουμε την έκπληξη των Ευρωεκλογών

Μ. Κάρογιαν: Η Δημοκρατική Παράταξη ήρθε για να μείνει

Την πεποίθηση ότι η Δημοκρατική Παράταξη θα αναδειχθεί στη νέα ισχυρή πολιτική δύναμη του Κέντρου μετά τις Ευρωεκλογές εκφράζει ο Μάριος Καρογιάν, διαμηνύοντας ότι το αρτισύστατο κόμμα δεν θα είναι ένας ακόμη διάττοντας στο στερέωμα της κυπριακής πολιτικής ζωής, αλλά «ήρθε για να μείνει», ως η δύναμη που μπορεί να εκφράσει το «αυθεντικό κέντρο», αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ευρεία εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου.


Εξέφρασε, ταυτόχρονα, τη βεβαιότητα ότι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θα κάνει την έκπληξη στις προσεχείς Ευρωεκλογές, ανατρέποντας όλες τις δημοσκοπικές προβλέψεις και ενάντια στο δυσμενές γεγονός ότι, λόγω μη κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, είναι σήμερα «αποκλεισμένη από τα ΜΜΕ».
Ποιοι οι στόχοι της ΔΗΠΑ στις προσεχείς Ευρωεκλογές και πού τοποθετούνται οι προσδοκίες σας;


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ συμμετέχει στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου με στόχο να πάρει ένα ποσοστό που θα την καθιερώσει στην πολιτική σκηνή της Κύπρου. Το 3,6% είναι ένας ενδιάμεσος στόχος, που θα επιτρέψει στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ να έχει θέση και ρόλο στο Εθνικό Συμβούλιο, να ακούγεται η φωνή της, να μπορεί να εκθέτει τις θέσεις της στα ΜΜΕ, από τα οποία είναι σήμερα αποκλεισμένη, λόγω μη κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
Είστε ένα αρτισύστατο κόμμα, που διεκδικεί, για πρώτη φορά, την ψήφο του λαού, στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Θεωρείτε την ψήφο της 26ης Μαΐου ως ψήφο «δοκιμασίας» ή εμπιστοσύνης;


Η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται μέσα από σκληρή δοκιμασία και δουλειά. Δοκιμασία πολιτικών θέσεων, αλλά και από τη δοκιμασία πολιτικών συμπεριφορών και ηθικής.


Μπορεί να μην υπάρχουν οι μηχανισμοί και οι οικονομικές δυνατότητες που έχουν άλλα κόμματα, αλλά έχουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό. Έχουμε ΠΙΣΤΗ σε αυτό που κάνουμε. Έχουμε πίστη, γιατί αυτούς τους λίγους μήνες ζωής τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι μηνύματα αισιοδοξίας. O κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια, γιατί ένιωθε εγκλωβισμένος σε πολιτικές και κόμματα που δεν τους έκφραζαν πλέον, αλλά δεν είχαν άλλη επιλογή ή διέξοδο. Τώρα έχουν επιλογή. Τώρα έχουν τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.
«Θα σπάσουμε τα παραδοσιακά στεγανά»


Κατέρχεστε στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο σ’ ένα εξόχως πολωτικό και συγκρουσιακό πολιτικό σκηνικό, με τον χώρο του Κέντρου να βρίσκεται σε μια κατάσταση πολυκερματισμού και πολυδιάσπασης. Τι καινούργιο κομίζει η ΔΗΠΑ, σε σχέση με τις υφιστάμενες πολιτικές μορφοποιήσεις, και ποιο ρόλο θα μπορούσε, αντικειμενικά, να διαδραματίσει;


Έχετε εν μέρει απαντήσει το ερώτημα. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι συγκρούσεις και οι επικοινωνιακές ατάκες. Αυτού του είδους οι συγκρούσεις αποσκοπούν μόνο σε ένα πράμα: Να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών και να τους αποπροσανατολίσουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας.


Η αναγέννηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ είναι ακριβώς να αναδείξει το Κέντρο σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων και όχι σε κράχτη διαμαρτυρίας.


Εμείς επιδιώκουμε τα σπάσουμε τα παραδοσιακά στεγανά. Θέλουμε η σχέση μας με τους πολίτες να στηρίζεται σε μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ δίνει βήμα έκφρασης στους νέους, χώρο στις μετριοπαθείς, νούσιμες και συναινετικές δυνάμεις της κοινωνίας μας, διέξοδο στον κουρασμένο και απογοητευμένο από τις άγονες αντιπαραθέσεις κυπριακό λαό. Ανταποκρίνεται στην ανάγκη να ξαναγίνει το Κέντρο Επίκεντρο των εξελίξεων και πρωταγωνίστρια δύναμη εθνικής συνεννόησης και κοινωνικής συναίνεσης.
«Εκφράζουμε το αυθεντικό Κέντρο»


Η ΔΗΠΑ εμφανίζεται ως ένα ακόμη κόμμα του Κέντρου, διεκδικώντας να εκφράσει, όπως υποστηρίζει, το αυθεντικό Κέντρο. Μοιάζει, ωστόσο, ως ένα μικρότερο κομμάτι του ΔΗΚΟ, ή ένα μικρότερο «ΔΗΚΟ», που θέλει να διαδραματίσει τον ρόλο του ΔΗΚΟ, στη θέση του ΔΗΚΟ. Υπό αυτούς τους όρους, πώς σταθμίζετε το εύρος της απεύθυνσής σας προς την κοινωνία; Και ποια, εν τέλει, η σχέση σας με το Δημοκρατικό Κόμμα;


Στρατηγική μας επιδίωξη είναι να εκφράσουμε το αυθεντικό Κέντρο. Αν κομματικές ηγεσίες με τις επιλογές και τις πολιτικές τους συμπεριφορές επέλεξαν να μετασχηματιστούν και μεταμορφωθούν σε κόμματα των άκρων και των ακροτήτων, δεν μας απασχολεί.


Τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ δεν την απασχολούν προσωποπαγείς λογικές, δογματικές ιδεοληψίες ή παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ εκφράζει τον διεκδικητικό ρεαλισμό για τη λύση του Κυπριακού. Πιστεύει σε ένα μεικτό οικονομικό σύστημα, μακριά από νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις ή κρατικιστικές εμμονές. Στα σύνθετα προβλήματα της εποχής απαντά με συνθετικές προτάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Με ευθύνη και ενότητα. Με τόλμη και φαντασία.
Με την παρέμβασή της στις ευρωπαϊκές εκλογές η Δημοκρατική Παράταξη δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα μιας επιλογής που θα κάνει τη διαφορά. Που θα προκαλέσει στα πολιτικά μας πράγματα την ανατροπή που χρειάζεται για να ξαναγεννηθούν οι ελπίδες όλων όσοι είναι σήμερα απογοητευμένοι, αποστασιοποιημένοι και θυμωμένοι με την πολιτική κατάσταση.
Επίκεντρο των εξελίξεων


Πολλοί σάς κατηγορούν πως λειτουργείτε ως η «Πέμπτη φάλαγγα» ή ως ο «Δούρειος Ίππος» του Προεδρικού, όσον αφορά τον χώρο του Κέντρου και ότι έχετε, απλώς, μια επικαιρική πολιτική λειτουργία, η οποία θα εκπνεύσει, όταν εκλείψουν οι περιστάσεις που την κατέστησαν αναγκαία. Τι απαντάτε;


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ήρθε για να μείνει. Τα όσα διαδίδουν κάποιοι είναι οι γνωστές τακτικές που χρησιμοποιούσαν πάντα. Είναι οι ίδιοι που μετέτρεψαν τη λασπολογία και τη δολοφονία χαρακτήρων σε επάγγελμα.


Θέλω να σας θυμίσω κάτι που κάποιοι αγνοούν. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ δεν ιδρύθηκε, όπως συμβαίνει στις πλείστες των περιπτώσεων, από μια ομάδα διαφωνούντων. Ιδρύθηκε από εκατοντάδες πολιτικά συνειδητοποιημένους πολίτες και στελέχη, οι οποίοι με κριτική σκέψη και πολιτικό αισθητήριο έκριναν πως κόμματα που αυτοπροσδιορίζονταν στον χώρο του κέντρου, έχουν πλέον εξοκείλει από την κουλτούρα ευθύνης, συνέπειας και ρεαλιστικής διεκδίκησης που πάντα διέκρινε την πολιτική σκέψη και την πολιτική συμπεριφορά του Κέντρου.


Η απάντησή μου, λοιπόν, είναι πως, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ την επομένη των Ευρωεκλογών θα είναι το Κέντρο, αλλά και το Επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων.
«Ανοξείδωτα» στελέχη


Προφανώς, όπως είπατε, στόχος σας είναι κατάκτηση ενός ποσοστού γύρω στο 3,6%, που θα σας ανοίξει την πόρτα για συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο. Αν, παρ’ ελπίδα, δεν το πετύχετε, σκέφτεστε κάποια άλλη φόρμουλα, ενδεχομένως, συμμετοχής στο ΕΣ, πέρα από την ιδιότητα του κανονικού μέλους;


Έχουμε πίστη σε αυτό που κάνουμε. Έχουμε πίστη στους 6 εκλεκτούς υποψήφιους ευρωβουλευτές μας, ο καθένας από τους οποίους ξεχωρίζει στον τομέα του, ξεχωρίζει για το ήθος του και τις γνώσεις του. Πιστεύουμε στον κόσμο μας, στις πολιτικές μας θέσεις, στις αρχές και τα ιδανικά μας. Γι’ αυτό και είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουμε την έκπληξη των Ευρωεκλογών. Έκπληξη, που καμία δημοσκόπηση δεν μπορεί να προβλέψει.


Μπορεί να μην έχουμε την προβολή των μέσων. Ξέρουμε, όμως, ότι έχουμε κερδίσει τη θέση μας στην καρδιά και τον νου των ανθρώπων. Γνωρίζουμε τους περιορισμούς, αλλά και τους αποκλεισμούς. Αντισταθμίζουμε αυτήν την αδυναμία με την καθημερινή μας επαφή με τους συμπολίτες μας. Όπως, εξάλλου, πολλοί από εμάς το κάνουμε για χρόνια πολλά. Είναι το οξυγόνο μας. Είναι η δύναμή μας. Μέσα από την επαφή μας με την κοινωνία, μας δίνεται η δυνατότητα να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες τους, να μοιραστούμε τους προβληματισμούς και τις έγνοιες τους και μαζί συνδιαμορφώνουμε εκείνες τις πολιτικές που αφορούν το μέλλον τους, το μέλλον της πατρίδας μας.


H ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, ανεξαρτήτως των ιδεολογικών ή πολιτικών καταβολών και διαδρομών των συναποτελουσών την, έχει ρίζες στην κυπριακή κοινωνία. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, όχι μόνο θα είναι η έκπληξη των εκλογών, αλλά θα αποδειχθεί, πιστέψτε με, σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Μέσα στο νέο κομματικό σύστημα, που θα δημιουργηθεί αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, με τη συνέργεια και τις γνώσεις των νέων ανθρώπων της, αλλά και τη σοφία και τις εμπειρίες των μεγαλύτερων σε ηλικία κομματικών στελεχών της, τους οποίους αποκαλώ ανοξείδωτους, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θα είναι η νέα ισχυρή Κεντρώα παράταξη της Κύπρου. Προσδοκούμε να είναι ο ρυθμιστής του πολιτικού και κομματικού συστήματος του τόπου μας.