Αναλύσεις

Θερίζουν τα θανατηφόρα

Μέχρι στιγμής, το 2019, χάθηκαν στην άσφαλτο 17 ζωές, ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο είχαμε 21 νεκρούς

Συνεχίζει να θερίζει ο Μολώχ της ασφάλτου, αφού φέτος πήρε τη ζωή 17 ανθρώπων. Μπορεί κατά τη φετινή χρονιά να παρουσιάστηκε ελαφρά μείωση στα θανατηφόρα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών δεν παύει να προβληματίζει τους αρμοδίους, που ψάχνουν τρόπους για να τα εξαλείψουν. Το πακέτο νομοσχεδίων που ετοιμάστηκε από την Κυβέρνηση και κατατέθηκε στη Βουλή, το οποίο στόχο έχει τη μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων με την ταυτόχρονη αύξηση των ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις, παίρνει σιγά σιγά τον δρόμο του για ψήφιση. Παράλληλα, φαίνεται ότι το θέμα της εγκατάστασης καμερών στους δρόμους ξεκόλλησε από τη στασιμότητα, αφού εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές για να μπορέσει να προχωρήσει κι αυτό το ζήτημα.

Το νέο κακό ρεκόρ

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ένα νέο στοιχείο, που ήρθε να προστεθεί στα κακά ρεκόρ της κυπριακής κοινωνίας, προέκυψε από την 37η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, η οποία κατατάσσει την Κύπρο στην 4η χειρότερη θέση στην ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό αστικών οδικών θανάτων σε αναλογία του αστικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η θνησιμότητα στους αστικούς δρόμους είναι η υψηλότερη στη Ρουμανία με 105 χρήστες ανά εκατομμύριο αστικών κατοίκων, τετραπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ και ακολουθούν η Κροατία με 88 θανάτους ανά εκατομμύριο, η Σερβία με 74, η Κύπρος με 60, η Ελλάδα με 58 και η Πολωνία με 57. Την ίδια ώρα, η Κύπρος είναι η δεύτερη σε θανάτους μοτοσικλετιστών σε όλη την ΕΕ, με ποσοστό που φτάνει το 31%.

Οι αριθμοί προβληματίζουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε από την Αστυνομία, από την 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι και τις 10 Ιουνίου του ίδιου έτους σημειώθηκαν 17 θανατηφόρα δυστυχήματα, με ισάριθμα θύματα, ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο είχαμε 19 θανατηφόρα με 21 νεκρούς.

Σύμφωνα με τα συνολικά στατιστικά στοιχεία του 2018, πέρσι είχαν σημειωθεί συνολικά 741 δυστυχήματα στον δρόμο, εκ των οποίων τα 44 ήταν θανατηφόρα, τα 292 χαρακτηρίστηκαν ως σοβαρά, τα 163 ως ελαφρά και τα 242 είχαν απλώς ζημιές. Το ίδιο έτος 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, 348 τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι 393 την γλίτωσαν με ελαφρούς τραυματισμούς.

Το 2018, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, τα θανατηφόρα δυστυχήματα παρουσίασαν ελαφρά μείωση. Συγκεκριμένα, το 2014 σημειώθηκαν 44 δυστυχήματα με 45 νεκρούς, ένα χρόνο αργότερα τα δυστυχήματα αυξήθηκαν στα 56 με 57 νεκρούς, ενώ το 2016 σημειώθηκαν 45 θανατηφόρα με 46 νεκρούς και το 2017 49 δυστυχήματα με 53 νεκρούς.

Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση των θανατηφόρων δυστυχημάτων από το 2014 μέχρι και το τέλος του 2018, το 30,80% των θυμάτων ήταν οδηγοί οχημάτων, το 25,20% ήταν πεζοί, το 22,80% ήταν μοτοσικλετιστές, το 11,60% επιβάτες οχήματος, το 4,40% ήταν μοτοποδηλάτες, το 2,80% ποδηλάτες και το 2,40% επιβάτες μοτοσικλέτας και μοτοποδηλάτου.

Οι κύριες αιτίες

Οι κύριες αιτίες των θανατηφόρων δυστυχημάτων που σημειώθηκαν τα τελευταία πέντε έτη (2014 – 2018), ήταν με ποσοστό της τάξης του 24,37% η απρόσεκτη και αμελής οδήγηση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης με ποσοστό 22,27%, η μη τήρηση αριστερής πλευράς με 11,34% και η υπερβολική ταχύτητα με 10,50%. Άλλες αιτίες θανατηφόρων δυστυχημάτων ήταν η απρόσεκτη διακίνηση πεζών (7,98%), η απρόσεκτη στροφή δεξιά (5,46%), η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών (4,62%), η μη παροχή προτεραιότητας σε οχήματα (2,52%), σε πεζό (1,68%) και στα σήματα τροχαίας (1,26%).

Τα στοιχεία της ίδιας ανάλυσης δείχνουν ότι το 61,68% των θυμάτων που επέβαιναν σε όχημα δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας, όπως επίσης και το 52,05% των θυμάτων που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, δεν έφεραν κράνος.

Αρχίζει η συζήτηση

των νομοσχεδίων

Με στόχο τη μείωση της ραγδαίας αύξησης των τροχαίων συγκρούσεων, το πακέτο νομοσχεδίων που ετοιμάστηκε από την Κυβέρνηση που αυξάνει τις ποινές σε περιπτώσεις παραβιάσεων στους δρόμους, παίρνει τον δρόμο της ψήφισης. Όπως δήλωσε στη «Σ» ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Γιώργος Προκοπίου, η πρώτη συζήτηση επί των νομοσχεδίων θα γίνει στις 21 του μήνα που διανύουμε. Ερωτηθείς για το πότε υπολογίζεται να τεθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση, απάντησε πως είναι νωρίς ακόμη, καθώς πρόκειται για επτά νομοσχέδια που συνοδεύονται από τροποποιητικούς κανονισμούς. «Θα αρχίσουμε τη συζήτηση πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές και θα δούμε πώς θα πάει», σημείωσε.

Οι νέες αυστηρές ποινές

Υπενθυμίζεται ότι, τα επτά τροποποιητικά νομοσχέδια και το Σχέδιο Κανονισμών που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αύξηση του εξώδικου προστίμου από €85 σε €300 σε περίπτωση οδήγησης με χρήση κινητού τηλεφώνου αλλά και για οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας ή κράνος, ενώ το ίδιο ισχύει και για την παραβίαση φωτεινού σηματοδότη. Για τη στάθμευση σε διάβαση πεζών προβλέπεται αύξηση προστίμου από €85 σε €150, ενώ για τη στάθμευση σε χώρους αναπήρων, το εξώδικο ανεβαίνει στα €200.

Τα νομοθετήματα προνοούν επίσης αύξηση στις ποινές που αφορούν την παραβίαση του ανώτατου ή κατώτατου ορίου ταχύτητας από €1 ανά χλμ σε €5 ευρώ ανά χλμ παραβίασης του ορίου ταχύτητας. Παράλληλα, το εξώδικο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης με αναλογία από 22-35μg/100 ml αυξάνεται από €100 σε €125, ενώ σταδιακά αυξάνεται μέχρι και €500 για 56-70μg/100ml, από €300 που είναι σήμερα. Για αναλογία αλκοόλης από 71μg/100ml και άνω δεν εκδίδεται εξώδικο και η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστήριο. Σε αυτήν την περίπτωση, η ποινή που προβλέπεται από το δικαστήριο αυξάνεται σε €10.000 ή/και 2 έτη φυλάκισης και στέρηση της άδειας μέχρι 2 έτη, από €5.000 ή/και 2 έτη φυλάκισης ή/και στέρηση άδειας για 1 χρόνο που είναι σήμερα. Σε περίπτωση οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών, αυξάνεται η χρηματική ποινή από €3.500 σε €10.000 και απαγορεύεται η οδήγηση κατόπιν έκδοσης διατάγματος δικαστηρίου.

Η ποινή για οδήγηση χωρίς ασφαλιστήριο που αφορά κινδύνους έναντι τρίτων προβλέπεται στα €200, ενώ το πρόστιμο για οδήγηση χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας καθορίζεται στα €300 για λεωφορεία ή φορτηγά και στα €150 για άλλα οχήματα.

Στα νομοσχέδια περιλαμβάνονται επίσης πρόνοιες για κατακράτηση ή και μετακίνηση οχήματος όταν δεν υπάρχει ασφαλιστήριο έγγραφο ή ο οδηγός είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή αρνείται να παράσχει δείγμα. Το ίδιο ισχύει αν το όχημα είναι σταθμευμένο ή εγκαταλελειμμένο παράνομα ή/και σε επικίνδυνο σημείο, αλλά και στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του αρνείται να το μετακινήσει ή δεν μπορεί να ανευρεθεί.

Θεσμοθετούνται παράλληλα νέα αδικήματα τα οποία αποτελούνται από τον συνδυασμό της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης, χρήσης ναρκωτικών, της υπέρβασης του ανωτάτου ορίου ταχύτητας και της αλόγιστης οδήγησης. Τα αδικήματα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι 4 χρόνια ή και πρόστιμο €15.000 και στέρηση της άδειας τουλάχιστον 2 μήνες. Η προτεινόμενη ποινή για εγκατάλειψη του τόπου του ατυχήματος όπου προκαλείται θάνατος είναι 10 έτη ή/και €30.000 και στέρηση του δικαιώματος κατοχής άδειας οδηγού για περίοδο που δεν είναι μικρότερη του ενός έτους.

Το επόμενο βήμα

για τις κάμερες

Τέλος, ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που έχει άμεση σχέση με τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, αυτό των καμερών, φαίνεται ότι παίρνει τον δρόμο του. Όπως ανέφερε στη «Σ» ο Υπεύθυνος της Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου, αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα προκηρυχθούν οι προσφορές από τη Μηχανολογική Υπηρεσία για την εγκατάσταση των καμερών, ωστόσο η όλη διαδικασία παίρνει χρόνο. Όπως εξήγησε, μιλάμε για 90 σταθερές κάμερες και 20 κινητές, οι οποίες θα καταγράφουν 24 ώρες το 24ωρο. Οι κινητές, όπως είπε, θα ελέγχουν κυρίως την ταχύτητα και οι σταθερές θα έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν την παραβίαση των φώτων τροχαίας και τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους.