Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Χαρισματικότητα και υγιεινή διατροφή στο Κολέγιο Ανατόλια

Τι καθορίζει ποια φαγητά μάς αρέσουν και ποια όχι; Τι πρέπει να φάμε για να γράψουμε καλά σ' ένα τεστ; Τι πρέπει να τρώμε συχνά για να μην αρρωσταίνουμε; Μου αρέσει όταν τρώω να χαζεύω στο tablet ή το κινητό. Μήπως δεν κάνει; Υπάρχουν στα αλήθεια «υπερτροφές»;

Στην περιοχή της Πυλαίας, κοντά στο Πανόραμα και στα «Κωνσταντινουπολίτικα», περιτριγυρισμένο από τις μυρόεσσες πλαγιές του δάσους του Σέιχ Σου, ευρίσκεται το Κολέγιο Ανατόλια, ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον ελληνικό χώρο, με δεσπόζουσα θέση στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας.

Με μια μακρά ιστορία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την τραγική ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής, αφού ιδρύθηκε το 1886 στο Ιεροδιδασκαλείο της Μερζιφούντας του Πόντου (Ηλιούπολις) και αναγκάστηκε να τερματίσει τη λειτουργία του το 1921, έπειτα από απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, παρέχει, από το 1923, όταν, με βοήθεια του Ελευθέριου Βενιζέλου, ξανάνοιξε τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη, εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, και στις τρεις ακαδημαϊκές βαθμίδες, «εμποτισμένο με τα υψηλότερα ιδεώδη της ελληνικής και της αμερικανικής εκπαίδευσης».

Από τις εκπαιδευτικές του αίθουσες πέρασαν σημαίνουσες προσωπικότητες της πνευματικής, ακαδημαϊκής, επιστημονικής και πολιτικής ζωής, ενώ ιδιαίτερους δεσμούς έχει και με την Κύπρο, αφού το 1974 φιλοξένησε, λόγω της τουρκικής εισβολής, ως οικότροφους, αρκετά προσφυγόπουλα, προσφέροντάς τους δωρεάν εκπαίδευση και διαμονή.

Σήμερα το Ανατόλια περιλαμβάνει τρεις ακαδημαϊκές βαθμίδες και παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε νέους και νέες, καθώς και σε ενήλικες, από την Ελλάδα, την Αμερική και τα Βαλκάνια: To Anatolia Elementary School (Προνήπια – 6η Δημοτικού), το Anatolia High School (Γυμνάσιο-Λύκειο-ΙΒDP) και το ACT - American College of Thessaloniki που προσφέρει πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Tαυτόχρονα, σε συνεργασία με το Johns Hopkins και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Κολέγιο λειτουργεί από το 2014 και το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά, CTY Greece.

Προώθηση της υγιεινής διατροφής

Την περασμένη βδομάδα, παρουσιάστηκε το νέο μάθημα του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά / Center for Talented Youth (CTY) Greece του Κολεγίου, που έχει ως στόχο την προώθηση της υγιεινής διατροφής.

Τι καθορίζει ποια φαγητά μάς αρέσουν και ποια όχι; Τι πρέπει να φάμε για να γράψουμε καλά σ' ένα τεστ; Τι πρέπει να τρώμε συχνά για να μην αρρωσταίνουμε; Μου αρέσει όταν τρώω να χαζεύω στο tablet ή το κινητό. Μήπως δεν κάνει; Υπάρχουν στα αλήθεια «υπερτροφές»;

Στα ερωτήματα αυτά απαντά το νέο μάθημα «Nutrition: Highway to Health» που από φέτος προσφέρεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στα θερινά προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά / Center for Talented Youth (CTY), με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς και Lidl Κύπρου. Το μάθημα παρουσιάστηκε με την ευκαιρία των θερινών προγραμμάτων του CTY Greece.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 1.300 καθηγητές και δάσκαλοι από 150 διαφορετικά σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν λάβει μέρος στα δωρεάν επιμορφωτικά εργαστήρια που προσφέρει το CTY Greece με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το μάθημα «Nutrition: Highway to Health» αφορά τόσο τη χημεία των τροφίμων όσο και τις αρχές της υγιεινής διατροφής. Μέσα από εργαστηριακά πειράματα και συζητήσεις οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν βαθύτερα τη διατροφική αξία και τις βασικές αρχές της χημείας, της μικροβιολογίας και της τεχνολογίας παρασκευής των τροφίμων, όπως και τον ρόλο της υγιεινής διατροφής στην πρόληψη ασθενειών και την καλή υγεία. Επίσης, μπορούν να διερευνήσουν τους βασικούς κανόνες διατροφής, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα, για τη σωστή ανάπτυξη, τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών, να μελετήσουν τη χημική σύνθεση, τη θρεπτική αξία και τη μικροβιολογία διαφόρων τροφίμων, να γνωρίσουν μερικές από τις βασικές τεχνολογίες συντήρησης, να ανακαλύψουν με τη βοήθεια της νευροεπιστήμης τις παραμέτρους που επηρεάζουν τις διατροφικές μας επιλογές (περιβάλλον, ψυχολογική διάθεση, κουλτούρα, διαφήμιση) και να ερμηνεύουν διατροφικές ετικέτες με σκοπό να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές στην επιλογή των κατάλληλων τροφίμων για τον σχεδιασμό μιας υγιεινής διατροφής.

Η εκπαίδευση πυλώνας ανάπτυξης

Την αξία της εκπαίδευσης ως πυλώνα ανάπτυξης και τα οφέλη αυτού του ξεχωριστού προγράμματος για την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κολεγίου Ανατόλια δρ Πάνος Βλάχος, ενώ οι ειδικοί στόχοι και η φιλοσοφία του CTY Greece παρουσιάστηκαν από τη διευθύντριά του, δρα Γεωργία Τσουλφά. Η δρ Γεωργία Τσουλφά αναφέρθηκε και στην πολύτιμη στήριξη που προσφέρουν οργανισμοί, ιδρύματα και εταιρείες όπως οι Lidl Ελλάς και Lidl Κύπρου, ευχαριστώντας τη Βασιλική Αδαμίδου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς, που ήταν παρούσα στην εκδήλωση. Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι φόρεσαν εργαστηριακές ποδιές, και μαζί με τους μαθητές συμμετείχαν στο νέο μάθημα κάνοντας πειράματα στο εργαστήριο υπό τις οδηγίες της καθηγήτριας του μαθήματος δρος Μαίρης Καλαμάκη, συζητώντας για μύθους και αλήθειες της διατροφής μέσα από το πρίσμα της επιστήμης. Με βάση τις «χημικές συγγένειες» και τα κοινά τους στοιχεία, φαινομενικά, αταίριαστα υλικά συνδυάστηκαν απρόσμενα και προσφέρθηκαν ως μια διαφορετική εμπειρία γευσιγνωσίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον food blogger Δημήτρη Κοπαράνη και τη social media blogger και influencer Ηρώ Καλέμη, που συζήτησαν με τα παιδιά για την αποφυγή της σπατάλης των τροφίμων –ένα παγκόσμιο φαινόμενο με ανησυχητικές διαστάσεις– και για έξυπνες και γρήγορες ιδέες σωστής καθημερινής διατροφής.

Τα θερινά προγράμματα του Κέντρου ξεκίνησαν στις 24 Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν στις 12 Ιουλίου σε Θεσσαλονίκη (Κολέγιο Ανατόλια) και Αθήνα (OTE Academy), με τη συμμετοχή 400 μαθητών και μαθητριών από Γ' Δημοτικού έως και Β' Λυκείου απ' όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Τα παιδιά παρακολούθησαν 23 διαφορετικά μαθήματα θετικών και θεωρητικών επιστημών, ειδικά σχεδιασμένα για τις ιδιαίτερες ακαδημαϊκές δυνατότητές τους, μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες απόκτησης γνώσης μαθητών που χαρακτηρίζονται από ταχύτητα και βάθος σκέψης, καθώς και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση.

Δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος

Το Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, και είναι μέλος του European Council for High Ability (ECHA). Σύμβουλος του CTY Greece είναι το Center for Talented Youth του διεθνούς φήμης πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Οι μαθητές έχουν επιλεγεί από εξετάσεις ανάδειξης ταλέντου που διεξήχθησαν την περασμένη χρονιά σε 18 πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο. Συνολικά στις εξετάσεις έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 10.000 μαθητές και μαθήτριες. Περισσότεροι από 5.000 μαθητές και μαθήτριες από Γ' Δημοτικού έως Β' Λυκείου έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα τα προγράμματα του CTY Greece (ημερήσια, Σαββατοκύριακου, online και θερινά) και περισσότερα από 890 παιδιά έχουν λάβει υποτροφία με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα για τα θερινά προγράμματα, ποσοστό μεγαλύτερο του 47%. Το 50% των μαθητών προέρχεται από δημόσια σχολεία, ενώ το 50% των μαθητών προέρχεται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ιδρυτικός δωρητής του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μεγάλοι δωρητές είναι ο Όμιλος Eurobank και η εταιρεία Lidl Ελλάς. Δωρητές είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η Intrasoft International και η Star Bulk Carriers Corp. Χορηγός αερομεταφορών είναι η Aegean Airlines. Το CTY Greece υποστηρίζεται στην Κύπρο από τη Lidl Κύπρου.

Υποστηρίξτε τη