Αναλύσεις

Με θετικό μάτι βλέπουν τον Μητσοτάκη οι αγορές

Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Θετικά αποτίμησαν μέχρι στιγμής οι αγορές την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρωθυπουργικό θώκο της Ελλάδας. Η γαλάζια πλέον κυβέρνηση της μητέρας πατρίδας, μετά και την καθαρή εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό, στέλνει πλέον ξεκάθαρο μήνυμα για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και μείωση φορολογιών, καθώς και για την καλλιέργεια ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις, τόσο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος όσο και άλλων αξιωματούχων της Νέας Δημοκρατίας, στις άμεσες προτεραιότητες της θητείας τους περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

Οι άμεσες προτεραιότητες

- Έκδοση των δύο απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για να ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό, ένα τεράστιο έργο το οποίο θα δημιουργήσει 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε βάθος διετίας κατά 30% αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

- Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό επίσης θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 (θα αφορά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019).

- Εναρμόνιση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση με στόχο να επανέλθουν όλα τα προϊόντα στον συντελεστή του 13%.

- Επανεξέταση του πλαισίου των 120 δόσεων που υιοθέτησε πρώτη η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με στόχο να γίνει πιο απλό και να ενταχθούν σε αυτό περισσότερες επιχειρήσεις.

- Αντιμετώπιση του προβλήματος των μικρών οφειλών στο Δημόσιο για ποσά μικρότερα των €3.000

- Μείωση της φορολογίας στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι €10.000, χωρίς να μειώνεται το αφορολόγητο όριο.

- Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, ρύθμιση που αφορά πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες που πληρώνονται με αυτόν τον τρόπο.

- Αύξηση του κατώτατου μισθού σε διπλάσιο ποσοστό από τον ρυθμό ανάπτυξης, ώστε να φτάσει μέχρι το 2022 τα €730.

Μεσοπρόθεσμοι στόχοι

Σε ό,τι αφορά στους μεσοπρόθεσμους στόχους της νέας κυβέρνησης, αυτοί περιλαμβάνουν:

- Υποχώρηση του ΦΠΑ στο 11% από το 13% και στο 22% από το 24% (με διατήρηση του συντελεστή 6%).

- Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να φτάσει το €1 δισ.

- Μείωση των εισφορών του ασφαλιστικού για σύνταξη από 20% στο 15%.

Αλλαγές από το 2020

Οι όποιες αλλαγές οριοθετούνται από την επόμενη χρονιά, καθώς ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα, σε πρόσφατες δηλώσεις του, πως για το 2019 δεν υπάρχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια για τον απλούστατο λόγο ότι ο κ. Τσίπρας πήρε το επίδομα που δινόταν πάντα στο τέλος του χρόνου και το έδωσε τρεις μέρες πριν από τις εκλογές.

Δύσκολο το έργο του Μητσοτάκη

Η «Σ» ζήτησε από δύο γνωστούς οικονομολόγους, τους Ιωάννη Τελώνη και Μάριο Κληρίδη, να σχολιάσουν τα νέα δεδομένα στην Ελλάδα μετά και την αλλαγή σκυτάλης στον πρωθυπουργικό θώκο. Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, οι αγορές και οι μεγάλες ξένες εφημερίδες υποδέχθηκαν θετικά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο το έργο του κάθε άλλο παρά εύκολο μπορεί να χαρακτηριστεί. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρότερα προβλήματα από ό,τι η Κύπρος, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν και δομικά. Καταρχάς έχει μία υπερμεγέθη Δημόσια Υπηρεσία και έχει σοβαρά προβλήματα με την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Αν καταπολεμήσει τη γάγγραινα της γραφειοκρατίας, τότε μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης», υπέδειξε.

Φοροελαφρύνσεις με

έγκριση Ευρωπαίων εταίρων

Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση του κ. Μητσοτάκη για φοροελαφρύνσεις, ο κ. Τελώνης εξέφρασε την άποψη πως το στοίχημα είναι το να πείσει για τις προθέσεις του τους Ευρωπαίους εταίρους του. «Μπορεί θεωρητικά η Ελλάδα να βγήκε από τα μνημόνια, όμως θα βρίσκεται για πάρα πολλά χρόνια ακόμη σε διαδικασία επιτήρησης. Άρα, για να πάρει την ευελιξία που θέλει ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων του. Η αυτοδυναμία που εξασφάλισε σίγουρα του παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, καθώς δεν υπάρχουν δύσκολα νομοσχέδια στον ορίζοντα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλυδωνισμούς. Ακόμη και το ενδεχόμενο απολύσεων στον δημόσιο τομέα έχει αποκλειστεί από τον ίδιο. Σχετικά με το θέμα των επενδύσεων, εκτιμώ ότι το κλίμα θα είναι πιο φιλικό και θα μπορούν να γίνουν επενδύσεις όπως αυτή στο Ελληνικό, μια επένδυση τετραπλάσια σε μέγεθος από τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στην Κύπρο. Θα πρέπει όμως να ξεμπλοκάρει κάποια τεχνικά εμπόδια που θα βρει στον δρόμο του», ανέφερε.

Κυβέρνηση πιο φιλική

προς τις επιχειρήσεις

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα έχει μία κυβέρνηση πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις της χώρας, εξέφρασε από την πλευρά του ο Μάριος Κληρίδης. «Βέβαια τα θέλω από την πράξη θα εξαρτηθούν από την ευελιξία που θα δώσουν στον κ. Μητσοτάκη οι Ευρωπαίοι εταίροι του. Κατά την άποψή μου πάντως τα πράγματα στην οικονομία θα είναι λίγο καλύτερα σε σύγκριση με αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Επαναπατρισμός

ανθρώπινου δυναμικού

Καταλήγοντας, ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την άποψη πως στο θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων θα είναι πιο φιλικό το περιβάλλον και πως παράλληλα θα καταβληθεί και προσπάθεια για επαναπατρισμό Ελλαδιτών επιστημόνων που σήμερα διαπρέπουν στο εξωτερικό.