Αναλύσεις

Αναφερόμενοι οι νόμοι των εκποιήσεων

Αύριο στη Βουλή η σύγκρουση Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης για τις εκποιήσεις

Στην αναφορά καταφεύγει, όπως όλα δείχνουν, το Προεδρικό σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τις ορμές της Βουλής επί του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δη του νόμου των εκποιήσεων. Τα κόμματα κατέστησαν κοινωνοί αρχικά των κινδύνων, που βλέπουν κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα και τραπεζίτες, ενώ έχουν ενώπιόν τους και την οπτική του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών επί των κινδύνων αυτών. Στις αρχές της βδομάδας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στη Βουλή άλλες δύο επιστολές, με τις οποίες διαβιβάζει στο σώμα την αντίθεσή του, εμπλουτισμένη αυτή τη φορά από τη νομική άποψη του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Το τελευταίο μήνυμα Αναστασιάδη στη Βουλή είναι πέραν της άποψης Χάρη Γεωργιάδη να ακούσουν και αυτήν του Κώστα Κληρίδη. Αύριο τα φώτα θα στραφούν στη Βουλή, όπου οι αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας θα συζητηθούν στην Επιτροπή Οικονομικών και ακολούθως θα τεθούν στην κρίση της Ολομέλειας του Σώματος.

Ύστατη έκκληση

Κατά την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης για την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία, τράπεζες και Υπουργός Οικονομικών απηύθυναν έκκληση στη Βουλή να αποδεχτεί τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Υπουργός Οικονομικών έχει πολλές φορές αναπτύξει την αντίθεσή του στα όσα η Βουλή έχει αποφασίσει και έχει εξηγήσει τη θέση του ότι θα ήταν ορθότερο να «τρέξει» πρώτα το Εστία και μετά να επιχειρηθούν αλλαγές. Το νομοθετικό πλαίσιο, όπως είχε διαμορφωθεί το περασμένο καλοκαίρι, αποτέλεσε το διαβατήριο και για την έγκριση του Σχεδίου Εστία από τις ευρωπαϊκές Αρχές κατά τον Χάρη Γεωργιάδη. Η δήλωσή του, όμως, η οποία αντανακλά και τις ανησυχίες ολόκληρου του οικονομικού κόσμου τη δεδομένη χρονική στιγμή, ήταν ότι «ούτε κι αποτελεί ασφαλή διέξοδο η αναφορά των νομοθεσιών αυτών στο Ανώτατο Δικαστήριο, επειδή οι εποπτικές Αρχές, οι οίκοι αξιολόγησης, οι επενδυτές πιθανώς να αντιδράσουν ούτως ή άλλως και οι αρνητικές επιπτώσεις να επισυμβούν και σε αυτή την περίπτωση». Από το ίδιο βήμα και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών και Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Ιωάννης Μάτσης, έσπευσε να καλέσει τη Βουλή να αναθεωρήσει και να αποδεχτεί τις αναπομπές.

«Βράζει» η αντιπολίτευση

Κατά τη διάρκεια της βδομάδας, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην των ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης, ανέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνουν δεκτές τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κεντρικός άξονας της επιχειρηματολογίας τους προς υπεράσπιση των αλλαγών που έχουν ψηφίσει, είναι ότι αφενός οι εκποιήσεις δεν εμποδίζονται και αφετέρου ότι οι δανειολήπτες μπορούν να έχουν δικαιότερη μεταχείριση. Το ΑΚΕΛ, αν και δεν υπήρξε εισηγητής, υπερασπίστηκε τις αλλαγές που φέρουν και τη δική του ψήφο. Ανακοινώσεις είχαν εκδώσει επίσης οι ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Συμμαχία Πολιτών και Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο. Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, θα προτείνει να συνεχιστεί η συζήτηση για τη βελτίωση του νόμου των εκποιήσεων με τη συνδρομή της Κεντρικής Τράπεζας και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και εφόσον διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει θα ψηφίσει υπέρ των αναπομπών. Εάν όχι, τότε η Αλληλεγγύη θα ταχθεί κατά. Τα φώτα στρέφονται για άλλη μια φορά προς το ΔΗΚΟ, το οποίο μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ, βρισκόταν απέναντι από τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας και έβαινε προς καταψήφισή τους. Απόρριψη των αναπομπών ενεργοποιεί αυτόματα την αναφορά των νόμων στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αντισυνταγματικότητα

Παραβίαση πέντε Άρθρων του Συντάγματος εντοπίζει και εντάσσει στο αιτιολογικό της αναπομπής των αλλαγών στον νόμο των εκποιήσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως αναφέρει στα κείμενα των δύο επιστολών, που απέστειλε στη Βουλή την περασμένη Τρίτη, «αποτέλεσμα όλων των τροποποιήσεων και άλλων επιμέρους τροποποιήσεων είναι η αύξηση του συνολικού χρονικού διαστήματος εκτέλεσης των εξασφαλίσεων, που χορηγήθηκαν για σκοπούς εξασφάλισης του ενυπόθηκου χρέους και η επέμβαση εκ των υστέρων επί των όρων της σύμβασης δανείου, προστατεύοντας μόνο έναν εκ των συμβαλλομένων στη σύμβαση δανείου, ήτοι τον ενυπόθηκο οφειλέτη και αφήνοντας εκτεθειμένο τον ενυπόθηκο δανειστή». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε αντίθεση με την προηγούμενη επικοινωνία του με τη Βουλή μια εβδομάδα πριν, αυτή τη φορά επέλεξε καθαρά νομική γλώσσα. Οι πρώτες δύο επιστολές του προς τη Βουλή, επικεντρώνονταν στα επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις οι οποίες δύναται κατά το Προεδρικό να προκύψουν για τις τράπεζες, αλλά και την οικονομία γενικότερα. Και τότε, όπως και στη δεύτερη παρτίδα επιστολών, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σύμβαση. «Καταρχήν όλες ανεξαιρέτως οι τροποποιήσεις του αναπεμπόμενου νόμου επεμβαίνουν στους όρους της σύμβασης, θέτουν εκ των υστέρων προϋποθέσεις και ουσιαστικά παρεμποδίζουν την ενάσκηση των δικαιωμάτων που δημιουργούνται δυνάμει υφιστάμενης σύμβασης». Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι:

- «Παραβιάζεται το αγώγιμο δικαίωμα του ενυπόθηκου δανειστή έναντι του ενυπόθηκου οφειλέτη να διεκδικήσει το οφειλόμενο προς αυτόν χρέος και/ή τα συμβατικά αυτού δικαιώματα, τα οποία συνιστούν ιδιοκτησία, που προστατεύεται από το Άρθρο 23 του Συντάγματος».

- «Οι τροποποιήσεις κρίνονται ως ασύμβατες με τις διατάξεις του Άρθρου 28 του Συντάγματος, το οποίο καθιερώνει την αρχή της ισότητας και την επιβολή ίσης μεταχείρισης πάντων από τους νόμους, τη διοίκηση και τη δικαιοσύνη».

- «Βρίσκονται σε ασυμφωνία και/ή αντίθεση με το Άρθρο 30 του Συντάγματος εφόσον εξουδετερώνουν και/ή διαγράφουν το συνταγματικό δικαίωμα του ενυπόθηκου δανειστή να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του ενυπόθηκου οφειλέτη και οποιουδήποτε άλλου προσώπου δυνάμει της σύμβασης δανείου (…) για σκοπούς είσπραξης του ενυπόθηκου χρέους».

Κόντρα ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Άστοχα και αβάσιμα χαρακτηρίζει τα επιχειρήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αναπομπή των αλλαγών στον νόμο των εκποιήσεων ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών. Σε ανακοίνωσή του παραθέτει απαντήσεις σημείο προς σημείο σε κάθε επιχείρημα του Προέδρου της Δημοκρατίας και διερωτάται για τις προθέσεις «όσων προκάλεσαν και εξανάγκασαν», όπως αναφέρει, αυτή την αναπομπή. «Δυστυχώς όλη η αναπομπή είναι κατάσπαρτη από ανακριβή δεδομένα και υποθετικά σενάρια, πάνω στα οποία κατασκευάζονται επιχειρήματα, απλώς και μόνο για να προβληθεί αβάσιμη και αστήρικτη κινδυνολογία».