Αναλύσεις

Ευαίσθητο «νεύρο» ο εταιρικός φόρος

Η πρόταση αιφνιδίασε και σόκαρε το παζάρι, το οποίο δεν ανέμενε ποτέ ότι ο Χάρης Γεωργιάδης θα έθετε, έστω υπό διαβούλευση, σενάριο αύξησης του εταιρικού φόρου, καθώς έρχεται κόντρα στα όσα πρεσβεύει η οικονομική πολιτική της Kυβέρνησης επί των ημερών του στο Υπουργείο Οικονομικών

Το ευαίσθητο νεύρο του επιχειρείν «πάτησε» περί τα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο Υπουργός Οικονομικών. Η «κατάθεση» και μόνο της σκέψης του αρμόδιου Υπουργείου για αύξηση του εταιρικού φόρου ήταν αρκετή για να «ξηλώσει» τις διακοπές όλων. Το μεσημέρι της Τετάρτης έσπευσαν άπαντες, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΛΚ, CIPA, CIFA, Δικηγορικός Σύλλογος και άλλοι στα γραφεία του ΚΕΒΕ στη Λευκωσία, όπου με συνοπτικές διαδικασίες άρθρωσαν τη σφοδρή αντίθεσή τους στην υλοποίηση της πρότασης του Υπουργείου. Λίγη ώρα αργότερα, μέσω του «Σίγμα», ο Υπουργός Οικονομικών απέσυρε την πρότασή του ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του επιχειρηματικού κόσμου και όχι μόνο, λέγοντας ότι χωρίς συναίνεση δεν προχωρεί.

Δεν το περίμεναν από τον Χάρη

Η πρόταση αιφνιδίασε και σόκαρε το παζάρι, το οποίο δεν ανέμενε ποτέ ότι ο Χάρης Γεωργιάδης θα έθετε, έστω υπό διαβούλευση, σενάριο αύξησης του εταιρικού φόρου. Ήταν μια πρόταση κόντρα στα όσα πρεσβεύει η οικονομική πολιτική της Kυβέρνησης επί των ημερών του στο Υπουργείο Οικονομικών. Η συνταγή του ως Υπουργού Οικονομικών έσπρωχνε στα χρόνια του μνημονίου την Τρόικα μακριά από την αύξηση φορολογικών συντελεστών. Η συνταγή αυτή ήταν που έβρισκε τον Χάρη Γεωργιάδη να αποκτά θαυμαστές ακόμη και στην Ελλάδα μετά από συνεντεύξεις του σε ελλαδικά ΜΜΕ. Καθόλου τυχαία, καθώς οι Ελλαδίτες είδαν το φορολογικό τους σύστημα να «κατακρεουργείται» στα μνημόνια. Συνεπεία τούτων και άλλων τόσων, αρχικά η ανησυχία εστιάστηκε στο ενδεχόμενο η κίνηση του Υπουργού Οικονομικών να ήταν προϊόν πρόληψης για κάτι, το οποίο έβλεπε να έρχεται σύντομα. Όσο περνούσε ο χρόνος, τα σενάρια και οι απόψεις για το τι αποτέλεσε εφαλτήριο της πρότασής του έδιναν και έπαιρναν.

Η επιχειρηματολογία

Δεδομένων των επιδόσεων της οικονομίας, η οποία «παράγει» πλεονάσματα, ο Υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει δημοσίως ότι η πρότασή του δεν είχε φοροεισπρακτική κατεύθυνση, αλλά:

- Σχετίζεται με τα προβλήματα που προκύπτουν, πλέον, στον τομέα των διεθνών υπηρεσιών από τη διατήρηση ενός υπέρμετρα χαμηλού εταιρικού φόρου.

- Προβλήματα, που σχετίζονται με τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας και με ένταξη της χώρας σε λεγόμενες «μαύρες λίστες».

- Αυξάνοντας τον εταιρικό φόρο στο 15%, θα περιορίζαμε δραστικά αυτά τα προβλήματα, χωρίς απώλεια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Στους οικονομικούς κύκλους, πέραν της επικριτικής στάσης, υπήρχαν και απόψεις που προσέγγιζαν με θετικότητα την πρόταση Χάρη Γεωργιάδη. «Εάν θεωρήσουμε ότι, κάποια στιγμή, εντός των επόμενων ετών, θα πρέπει να αυξηθεί ο συγκεκριμένος φορολογικός συντελεστής, τότε είναι καλύτερα να γίνει τώρα, που η οικονομία πάει καλά, παρά σε μια κακή στιγμή για την οικονομία στο μέλλον», σημείωναν στη «Σ».

Η απόσυρση

Ο Χάρης Γεωργιάδης δεν απέσυρε, όμως, μόνον την πρόταση στην οποία περιλαμβανόταν η αύξηση του εταιρικού φόρου από το 12,5% στο 15%, αλλά και τα συνοδευτικά της. Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στον εταιρικό πλαισιωνόταν από έξι φορο-ελαφρύνσεις. Από αυτές έχουν αποσυρθεί οι πέντε. Το Υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει ενώπιον των ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και ΣΕΛΚ τρόπους επιστροφής €200 εκατομμυρίων ετησίως με τα εξής μέτρα ή παραλλαγή τους:

- Μείωση φορολογίας επί των μερισμάτων από 17% στο 15%.

- Μείωση φορολογίας επί των τόκων από 30% στο 15%.

- Μείωση φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από 20% στο 15%.

- Πλήρης κατάργηση του τέλους εταιρειών των €350 ανά εταιρεία ανά έτος.

- Πλήρης κατάργηση τέλους χαρτοσήμου.

- Αύξηση έκπτωσης για συνεισφορές προσώπων σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία από 1/6 σε 1/5 του ετήσιου μισθού.

Η τελευταία, η οποία αφορά στην αύξηση της έκπτωσης για συνεισφορές σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία, είναι η μοναδική η οποία θα περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, τον τελευταίο που θα φέρει τη σφραγίδα του Χάρη Γεωργιάδη. Η σύσκεψη των εμπλεκομένων, βέβαια, έστειλε άλλο ένα μήνυμα προς τον Υπουργό Οικονομικών, αυτό της ετοιμότητάς τους και δη της θέλησής τους για φορολογική μεταρρύθμιση. Θέληση, η οποία έχει διαβιβαστεί γραπτώς και προφορικώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο παρελθόν. Η άποψη του Υπουργού Οικονομικών για μια ολιστική φορολογική μεταρρύθμιση ήταν αρνητική και την είχε αναπτύξει στο «Σίγμα» στις 14 Δεκεμβρίου του 2018. «Δεν εισηγούμαι πως πρέπει να προσεγγίζει κάποιος το φορολογικό σύστημα με τρόπο, έτσι, άτσαλο και με μεγάλες, απότομες αλλαγές. Η φορολογική σταθερότητα και η προβλεψιμότητα είναι βασικότατος παράγοντας, που επιζητούν και παρακολουθούν όσοι ξένοι, αλλά και ντόπιοι σκέφτονται να επενδύσουν. Δηλαδή, να υπάρχει σταθερότητα, από τη μια, του φορολογικού συστήματος, και συνεχείς επιμέρους αλλαγές και βελτιώσεις, από την άλλη», δήλωνε ερωτηθείς σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών.