Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

ΧΑΚ: Ποιοι μοιράστηκαν τα €126 εκατ.

Τα μερίδια αγοράς διαχειρίστηκαν 17 χρηματιστηριακά γραφεία, με τη CISCO να κατέχει τη μερίδα του λέοντος με συνολικό μερίδιο αγοράς 36,78%

Στα €126 εκατ. ανήλθε η αξία των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η «Σημερινή». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών ανήλθε στα €61 εκατ. και των υπολοίπων συναλλαγών στα €65 εκατ. Για ολόκληρο το 2018, η συνολική αθροιστική αξία συναλλαγών μετοχών ανήλθε σε €186.596.646, εκ των οποίων τα €93.351.118 αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές και τα €93.245.528 σε συναλλαγές εξαιρουμένων των προσυμφωνημένων.

Τις συναλλαγές διαχειρίστηκαν 17 χρηματιστηριακά γραφεία-μέλη του ΧΑΚ με την CISCO να κατέχει τη μερίδα του λέοντος με συνολικό μερίδιο αγοράς 36,78% και αθροιστική αξία συναλλαγών €46,3 εκατ. και μέση ημερήσια αξία συναλλαγών τις €218.000.

Στη δεύτερη θέση, ακολουθεί η Prochoice Χρηματιστηριακή με ποσοστό 14,45%, αθροιστική αξία συναλλαγών μετοχών ύψους €18,2 εκατ. και μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ύψους €86 χιλιάδων, ενώ τρίτη τερματίζει η MEGA Equity Financial Services LTD με μερίδιο αγοράς 11,57%, αθροιστική αξία συναλλαγών μετοχών στο επτάμηνο του έτους ύψους €14,6 εκατ. και μέση ημερήσια αξία €68.800.

Ποιοι δεν μπήκαν στα μετάλλια

Εκτός… μεταλλίων έμειναν η Eurobank EFG Equities AΕΠΕΥ με αθροιστική αξία συναλλαγών μετοχών ύψους €13,6 εκατ. και μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ύψους €64,051, η ATLANTIC SECURITIES LTD με αθροιστική αξία συναλλαγών μετοχών ύψους €10,53 εκατ. και μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ύψους €49,711, ενώ την πρώτη επτάδα συμπληρώνουν η GLOBAL CAP SEC & FIN SERVICES με αθροιστική αξία συναλλαγών μετοχών ύψους €10,15 εκατ. και μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ύψους €47,897και η Argus Stockbrockers LTD με αθροιστική αξία συναλλαγών μετοχών ύψους €6,1 εκατ. και μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ύψους €28,441.

Τζίροι πείνας

Συναλλαγές άνω του €1 εκατ. πραγματοποίησαν μόνο άλλα δύο εκ των υφιστάμενων χρηματιστηριακών γραφείων που λειτουργούν στην Κύπρο και συγκεκριμένα η Sharelink Securities Financial Services και η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος. Τα υπόλοιπα 9 χρηματιστηριακά γραφεία που λειτουργούν στην Κύπρο πραγματοποίησαν όλα μαζί συναλλαγές λιγότερες των €3 εκατ. απόρροια και των χαμηλών τζίρων που καταγράφει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σε σύγκριση πάντα με άλλα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Ενέργειες διοίκησης ΧΑΚ

Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου πάντως δρομολογεί ενέργειες για αύξηση του όγκου συναλλαγών και αισιοδοξεί για αναστροφή της αρνητικής εικόνας των τελευταίων χρόνων. Πάντως, το ΧΑΚ θα ήθελε να δει τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών να γίνουν μέσω αυτού, ώστε αφενός να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια και αφετέρου να αυξήσει τον τζίρο του.

Ποιοι πρωταγωνίστησαν

τον φετινό Ιούλιο

Σε ό,τι αφορά στον μήνα Ιούλιο του 2019 παρουσιάζονται μερικές διαφοροποιήσεις σχετικά με τους πρωταγωνιστές του τζίρου του ΧΑΚ, ο οποίος ανήλθε μόλις στα €17,4 εκατ. Στην πρώτη θέση τερμάτισε και πάλι η CISCO με μερίδιο αγοράς 25% και συνολικό τζίρο συναλλαγών τα €4,3 εκατ., ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν η Eurobank EFG Equities AΕΠΕΥ με μερίδιο αγοράς 21,63% και συνολικές συναλλαγές €3,75 εκατ. και η Prochoice Χρηματιστηριακή με μερίδιο αγοράς 15,87% και σύνολο συναλλαγών τα €2,76 εκατ. Σχετικά με τις υπόλοιπες εταιρείες, η Argus Stockbrockers κατάγραψε ποσοστό 14,77%, η Mega Equity κατέγραψε ποσοστό 13,60%, η Atlantic Securities 3,87% και η ONE PLUS Capital 1,81%.

Καλύτερος μήνας

μέχρι στιγμής ο Μάιος

Πάντως, με βάση τα στοιχεία του ΧΑΚ, ο Ιούλιος ήταν εκ των χειρότερων μηνών σε όγκο συναλλαγών από την αρχή του έτους, με καλύτερο μήνα μέχρι στιγμής τον Μάιο κυρίως λόγω των προσυμφωνημένων συναλλαγών που διενεργήθηκαν τον συγκεκριμένο μήνα.

Συναλλαγές €16 σε ένα μήνα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πάντως, της ανομβρίας που παρατηρείται στο Χρηματιστήριο Κύπρου υπήρξε χρηματιστηριακό γραφείο που τον προηγούμενο μήνα διενήργησε συναλλαγές ύψους μόλις €16.

Υποστηρίξτε τη