Αναλύσεις

Εξόρμηση 18 χιλιάδων κυνηγών για την φάσσα και το τρυγόνι

Η κάρπωση του εν λόγω θηράματος είναι αρκετά δύσκολη και απαιτείται από τους κυνηγούς επίδειξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ψυχραιμίας

Από νωρίς το πρωί περίπου 18 χιλιάδες κυνηγοί, μετά από μερικούς μήνες ανάπαυλας, πήραν τα βουνά και τα λαγκάδια για το κυνήγι της καχύποπτης, έξυπνης αλλά και… πονηρής φάσσας! Η φετινή θερινή περίοδος κυνηγίου, που αρχίζει σήμερα, θα συνεχιστεί για άλλες τέσσερεις εξορμήσεις, όλες Κυριακή. Στις 25 Αυγούστου και στις 1, 8 και 15 Σεπτεμβρίου. Με αφορμή την πρεμιέρα της νέας κυνηγετικής περιόδου, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, Πέτρος Αναγιωτός, καλεί τους κυνηγούς να τηρούν όλους τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου και να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στους συναδέλφους τους και στις ξένες περιουσίες που τους φιλοξενούν. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως η Υπηρεσία θα εντείνει τους ελέγχους της και θα τηρήσει με αυστηρότητα τις πρόνοιες του νόμου, διαμηνύοντας πως δεν θα επιδειχθεί ούτε η ελάχιστη ανοχή.

Τι να προσέξουν

Ερωτηθείς τι πρέπει να προσέξουν οι κυνηγοί κατά τις εξορμήσεις τους, ο κ. Αναγιωτός υπενθύμισε πως το άναμμα φωτιάς σε μη καθορισμένους χώρους απαγορεύεται, αφού, με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, είναι πολύ επικίνδυνο να προκληθεί πυρκαγιά. Παράλληλα κάλεσε τους κυνηγούς όπως, προτού εξορμήσουν, μελετούν καλά τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου και καταγγέλλουν αμέσως οποιαδήποτε παρανομία διαπιστώσουν στα πιο κάτω κινητά τηλέφωνα της Υπηρεσίας ή στην Αστυνομία στο 1414. Επίσης, οι κυνηγοί μπορούν να αποτείνονται και ανά επαρχία στα εξής τηλέφωνα, είτε για να αναφέρουν οτιδήποτε είτε για να ζητήσουν οποιεσδήποτε πληροφορίες. Για την επαρχία Λευκωσίας μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 99445697, από τη Λεμεσό με το τηλέφωνο 99445728, από Λάρνακα-Αμμόχωστο στο 99634325 και από Πάφο στο 99445679.

Κίνδυνος θερμοπληξίας

Πέραν των πιο πάνω, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας προέτρεψε τους κυνηγούς όπως τηρούν τα πιο κάτω με σκοπό να αποφευχθούν φαινόμενα θερμοπληξίας:

  1. Να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  2. Να ντυθούν με ελαφρύ ρουχισμό.
  3. Να χρησιμοποιούν καπέλο και γυαλιά που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ηλίου.
  4. Να πίνουν άφθονα υγρά (νερό και xυμούς φρούτων).
  5. Να αποφύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των κυνηγών που αναμένεται να εξορμήσουν για το θερινό κυνήγι, ο κ. Αναγιωτός είπε πως μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι είχαν ανανεώσει την άδεια κυνηγίου τους περί τους 15 χιλιάδες κυνηγούς, ενώ μέχρι σήμερα αναμενόταν ο αριθμός αυτός να φθάσει τους 18 χιλιάδες. «Η ανανέωση αδειών κυνηγίου συνεχίζεται απ' όλες τις εμπορικές τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα, καθώς και από το Διαδίκτυο καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου», πρόσθεσε, επισημαίνοντας τις πρόνοιες της νομοθεσίας. «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το εξώδικο πρόστιμο για κυνηγό που θα εντοπιστεί να κυνηγά χωρίς να είναι κάτοχος ανανεωμένης άδειας κυνηγίου είναι €2000, συν το τέλος των αδειών κυνηγίου που δεν έχει ανανεώσει τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή, εάν ένας κυνηγός δεν έχει ανανεώσει άδεια κυνηγίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τότε το εξώδικο πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι €2000 + 4Χ€77 = €2308», εξήγησε. Κληθείς να πει εάν με τις αυστηρότερες ποινές έχει μειωθεί η λαθροθηρία, ο κ. Αναγιωτός απάντησε καταφατικά, ενώ καταληκτικά ευχήθηκε σε όλους τους κυνηγούς καλό και ασφαλές κυνήγι.

Συμβουλές κι από το Τμήμα Δασών

Ενόψει της πρεμιέρας του κυνηγιού της φάσσας και του τρυγονιού, το Τμήμα Δασών απευθύνει θερμότατη έκκληση προς τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εξορμήσεις τους, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, δηλαδή να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς και τη ρίψη αποτσίγαρων και αναμμένων σπίρτων. «Τονίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια μέσα ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις παρυφές των κρατικών δασών, καθώς και στις περιοχές της υπαίθρου, και ότι συνιστά αδίκημα, το οποίο, σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, μετά την πρόσφατη τροποποίηση, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνων ή με πρόστιμο μέχρι €50.000, ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000, ή και τις δύο ποινές μαζί. Το άναμμα φωτιάς επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων. Υπενθυμίζεται ότι είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δάση μας και ότι ο κίνδυνος έκρηξης και εξάπλωσης δασικής πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά μεγάλος, λόγω και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Τέλος, όποιος δει καπνό ή φωτιά καλείται όπως τηλεφωνήσει αμέσως στο 1407 ή στο 112», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Δασών.

Τα μυστικά των καλών κυνηγών

Σημειώνεται πως το κυνήγι της φάσσας είναι ένα δύσκολο κυνήγι και απαιτείται από τους κυνηγούς επίδειξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ψυχραιμίας. Επίσης, το κυνήγι της φάσσας απαιτεί σε κάποιες περιπτώσεις και καλό καμουφλάζ, αφού το εν λόγω θήραμα είναι πολύ πονηρό και ξέρει πώς να… αποφεύγει τα σκάγια. Αξίζει, μάλιστα, να τονιστεί πως, πολλές φορές, ακόμα κι αν εντοπιστεί κάποια περιοχή περάσματος κοπαδιού φασσών, αυτό πιθανόν να μη συνεπάγεται ένα επιτυχημένο κυνήγι της φάσσας. Κι αυτό γιατί τα πουλιά μπορεί να μην περάσουν, τελικά, από εκείνο το πέρασμα, αλλά να μετακινηθούν πιο κάτω, όταν ο κυνηγός βρίσκεται εκεί. Για τον λόγο αυτό, οι κυνηγοί δεν πρέπει να ξεχάσουν την οξεία όραση που η φάσσα διαθέτει και την ικανότητα ν’ αντιλαμβάνεται την παραμικρή κίνηση στο έδαφος.