Αναλύσεις

Επανέρχονται το φθινόπωρο

Στόχος του Κ. Ηροδότου είναι να προτείνει, κατόπιν μελέτης και ασφαλώς συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, μια βελτιωμένη και κυρίως μόνιμη λύση, η οποία θα απαντά στις ανησυχίες των δανειοληπτών και των τραπεζών

Στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στρέφονται πλέον τα φώτα μετά την ψήφιση από τη Βουλή της πρότασης του ΔΗΚΟ για τις εκποιήσεις. Ο επίμαχος νόμος των εκποιήσεων τέθηκε και αυτό το καλοκαίρι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, ένα χρόνο μετά την τροποποίησή του, υπό το βάρος, τότε, των εξελίξεων στην πρώην Συνεργατική, επέστρεψε για να αποκαταστήσει, όπως είχε λεχθεί από τους εισηγητές των διαφόρων προτάσεων νόμου, τα δικαιώματα των δανειοληπτών. Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου αναμένεται ότι θα επιστρέψει στη Βουλή το φθινόπωρο με νέες εισηγήσεις, για να βελτιώσει τα πράγματα στο περιβάλλον των αναδιαρθρώσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο Διοικητής θεωρεί εν πολλοίς ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ, η οποία είχε διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη και δικές του εισηγήσεις, αποτελούσε τη δεδομένη χρονική στιγμή την πιο ανώδυνη, υπό τις περιστάσεις, πρόταση. Στόχος του είναι να προτείνει, κατόπιν μελέτης και ασφαλώς συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, μια βελτιωμένη και κυρίως μόνιμη λύση, η οποία θα απαντά στις ανησυχίες των δανειοληπτών και των τραπεζών.

Στην τελευταία στροφή του 2019 αναμένεται ότι θα προκύψουν εξελίξεις και σε σχέση με πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Λίγες ώρες μετά τις αποφάσεις της Βουλής, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg έγραφε για προσφορά που έχει καταθέσει στην Ελληνική Τράπεζα για αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €1,5 δισ. η Pacific Investment Management Co. (Pimco).

Ο νέος νόμος

Ο νόμος, που ψήφισε την Παρασκευή η Βουλή, παρέχει τη δυνατότητα στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο να αποφασίζει κατά πόσον η τράπεζα έχει ακολουθήσει ή έχει παραβεί τον Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, παρέχεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες, που διατηρούν ΜΕΔ, να προσφύγουν (έφεση για παραμερισμό σκοπούμενης της ειδοποίησης, σκοπούμενης πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου) στον Παύλο Ιωάννου, προκειμένου να «εξετάσει» τα παράπονά τους εναντίον τραπεζών, που αφορούν τυχόν υπερχρεώσεις ή/και παραβίαση του Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας. Η αλλαγή αποκτά νόημα στην περίπτωση κατά την οποία ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα αποφανθεί ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει λειτουργήσει κατά παράβαση των προνοιών του Κώδικα. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δανειολήπτες θα μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο και να αιτηθούν την έκδοση απαγορευτικού διατάγματος. Το δικαστήριο θα εκδίδει αυθημερόν διάταγμα αναστολής εκποίησης της ενυπόθηκης κατοικίας ή της επαγγελματικής στέγης.

Η ψηφοφορία

Με 26 ψήφους υπέρ, 23 ψήφους εναντίον και μία αποχή ψηφίστηκε σε νόμο η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, η οποία έχει διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη εισηγήσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Υπέρ της πρότασης νόμου του ΔΗΚΟ τάχθηκε ο ΔΗΣΥ στη λογική τού «μη χείρον βέλτιστον», όπως δήλωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρόεδρός του, χαρακτηρίζοντάς την λιγότερο επικίνδυνη για την αποσταθεροποίηση του συστήματος και της οικονομίας. Εναντίον ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών, των Οικολόγων, του ΕΛΑΜ και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου. Αποχή τήρησε ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας. Με 27 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον έγινε αποδεκτή και η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της αναπομπής τάχθηκαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη. ΑΚΕΛ, Συμμαχία, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ και Άννα Θεολόγου ψήφισαν κατά, υποστηρίζοντας τον νόμο όπως είχε ψηφιστεί την 12η Ιουλίου και έδινε το δικαίωμα στον δανειολήπτη να προσφεύγει από μόνος του στα δικαστήρια, χωρίς τη γνωμάτευση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Σειρήνες για πώληση δανείων

Ένας από τους μεγάλους φόβους των τραπεζιτών από τις αποφάσεις της Βουλής ήταν ο αντίχτυπος στις προσπάθειές τους και δη στα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να μειώσουν τα ΜΕΔ. Πέραν των οργανικών λύσεων, οι τράπεζες και δη οι μεγάλες επενδύουν για την επίτευξη του στόχου τους στην πώληση ΜΕΔ, η οποία είναι και η ταχύτερη λύση που προσφέρεται. Οι εκτιμήσεις έφεραν τον αντίχτυπο της καθυστέρησης στις εκποιήσεις να χτυπά τις τιμές πώλησης ΜΕΔ. Με απλά λόγια, θα πωλούνταν σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τις, εκ των πραγμάτων, πολύ χαμηλές τιμές πώλησής τους. Στην τελευταία στροφή του 2019 αναμένεται ότι θα προκύψουν εξελίξεις και σε σχέση με πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Λίγες ώρες μετά τις αποφάσεις της Βουλής, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg έγραφε για προσφορά που έχει καταθέσει στην Ελληνική Τράπεζα για αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €1,5 δισ. η Pacific Investment Management Co. (Pimco). Σύμφωνα με «πηγές» που επικαλείται το πρακτορείο, η Pimco έχει υποβάλει μη δεσμευτική πρόσφορά για το χαρτοφυλάκιο, καθώς η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να «ανοίξει» τον Σεπτέμβριο. Η Pimco είναι εκ των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, καθώς κατέχει ποσοστό 17,3% στο μετοχικό της κεφάλαιο. Είχε επενδύσει στην Τράπεζα στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου των €150 εκατ., στην οποία είχε προχωρήσει η Ελληνική μετά την απορρόφηση εργασιών της πρώην Συνεργατικής. Η Pimco φέρεται να επιδιώκει την ενίσχυση των επενδύσεών της στη νότια Ευρώπη μετά την αγορά €2 δις τιτλοποιημένων επισφαλών δανείων της Eurobank τον Ιούνιο, αλλά και περιουσιακών στοιχείων της ιταλικής UniCredit SpA. Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε αναφερθεί σε ΜΕΔ αξίας €4 δις, τα οποία θα πωληθούν από τις τράπεζες Κύπρου και Ελληνική.