Συνεντεύξεις

Έτοιμοι για λήψη δυναμικών μέτρων οι μαθητές

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Παναγιώτης Γεωργίου, σε συνέντευξή του στη «Σημερινή», καταγράφει τις ανησυχίες των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά και επαναλαμβάνει την έντονη αντίθεσή τους όσον αφορά τις επικείμενες εξετάσεις τετραμήνων

Την έντονη αντίθεση των μαθητών όσον αφορά τις επικείμενες εξετάσεις τετραμήνων εξέφρασε σε συνέντευξή του στη «Σ» ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Παναγιώτης Γεωργίου. Όπως διαμήνυσε ο ίδιος, εάν το Υπουργείο Παιδείας δεν λάβει σοβαρά υπ’όψιν τις ανησυχίες των μαθητών, τότε δεν θα διστάσουν να λάβουν δυναμικά μέτρα αντίδρασης και μάλιστα πολύ σύντομα. Στη συνέντευξή του με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2019-2020, ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ αναφέρθηκε στα κακώς έχοντα του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος, κατέγραψε τα θέματα που θα απασχολήσουν τους μαθητές φέτος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι στο Υπουργείο «θα αντιληφθούν την κρισιμότητα των πραγμάτων και θα ανοίξουν επιτέλους τις πόρτες για έναν πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο για το καλό των μαθητών και του σχολείου».

Πώς ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές; Σε πρόσφατη ανακοίνωσή σας κάνετε λόγο για αρχή με κακούς οιωνούς…

Είναι δυστυχώς η πραγματικότητα πως η νέα σχολική χρονιά δεν ξεκίνησε καλά. Τα προβλήματα που κληροδότησαν οι προηγούμενες χρονιές παραμένουν άλυτα και την κυρία ευθύνη γι’ αυτό την έχει το ΥΠΠΑΝ με την αυταρχική του πολιτική και την απουσία διαλόγου. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Υπουργείο επιχειρεί να επιβάλει ένα στρατοκρατικό κλίμα στα σχολεία μέσω της συντηρητικοποίησης.

Από την πρώτη μέρα φάνηκαν ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, αρκετοί μαθητές των Τεχνικών Σχολών δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα βιβλία και τα σχολεία παραπέμπουν περισσότερο σε φυλακές, μετά και την ανέγερση των ψηλών περιφράξεων και την εισαγωγή φρουρών ασφαλείας. Επιπλέον το γεγονός ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Υπουργείο εμμένει στην εφαρμογή τού εγκληματικού μέτρου των εξετάσεων τετραμήνων παρά τη διαφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας του εκπαιδευτικού κόσμου, μόνο αναστάτωση και αναταραχή προκαλεί στα σχολεία μας και ανάμεσα στη μαθητική κοινότητα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά και τα άλλα πολλά προβλήματα της εκπαιδευτικής καθημερινότητας, μικρά και μεγάλα, είχαμε το περιστατικό με τη ρατσιστική συμπεριφορά διευθυντή προς συμμαθήτριά μας. Ευτυχώς, ο μαθητικός κόσμος του συγκεκριμένου σχολείου όρθωσε ανάστημα απέναντι στον ρατσισμό στέλνοντας μήνυμα ανθρωπιάς προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ποια θέματα θα απασχολήσουν την ΠΣΕΜ, ως εκπρόσωπο της μαθητικής κοινότητας, κατά τη νέα σχολική χρονιά;

Η θητεία της γραμματείας της ΠΣΕΜ τελειώνει τον ερχόμενο Οκτώβριο. Παρόλα αυτά, εμείς στο λιγοστό χρονικό διάστημα που μας απομένει θα προσπαθήσουμε να καταπιαστούμε με όσα περισσότερα από τα φλέγοντα ζητήματα που υπάρχουν στον χώρο της Παιδείας, πάντοτε στηριγμένοι στις συλλογικές αποφάσεις του μαθητικού κινήματος όπως εγκρίθηκαν στο 21ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΣΕΜ. Έχουμε ξεκαθαρίσει εξ αρχής πως θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να μην εφαρμοστεί το αντιπαιδαγωγικό μέτρο των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτούμε τη θυματοποίηση των πρωτοετών συμμαθητών μας και τη μετατροπή των σχολείων μας σε εξεταστικά κέντρα.

Ακόμα δηλώνουμε πως θα αντισταθούμε στο στρατοκρατικό κλίμα που θέλει να επιβάλει το ΥΠΠΑΝ με τη συντηρητικοποίηση του πλαισίου της μαθητικής στολής και εμφάνισης. Η χαλάρωση στον τομέα της εμφάνισης και της στολής ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων του μαθητικού κινήματος και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το συντηρητικό αυτό πισωγύρισμα, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για περαιτέρω χαλάρωση της στολής μέχρι και την οριστική της κατάργηση της, σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Σημαντικά ζητήματα για εμάς παραμένουν αυτά της παραβατικότητας και των εξαρτησιογόνων ουσιών. Με τη δράση μας αποδείξαμε πως το μαθητικό κίνημα έχει προτάσεις και σε συνεργασία με Αρχές, όπως την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και την επιστημονική τους καθοδήγηση έχουμε παράγει σημαντικό έργο.

Ψηλά στην ατζέντα μας παραμένει φυσικά το αίτημά μας για δωρεάν κόμιστρα στα λεωφορεία, η πάλη για αλλαγή των αντιδημοκρατικών κανονισμών του 2017 και η προάσπιση και διασφάλιση του μαθητικού συνδικαλισμού απέναντι σε όσους προσπαθούν να φιμώσουν το μαθητικό κίνημα. Τέλος, δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για τα καθημερινά προβλήματα των μαθητών, όπως κάναμε σε όλη την διάρκεια της θητείας μας.

Για ποιους λόγους διαφωνείτε με τη διενέργεια εξετάσεων ανά τετράμηνο και ζητάτε την κατάργησή τους;

Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η αντίθεσή μας με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο δεν προέκυψε τώρα αλλά βασίζεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, τις αποφάσεις των επαρχιακών συνδιασκέψεων που λήφθηκαν την περασμένη σχολική χρονιά αλλά και στις αποφάσεις του 21ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΠΣΕΜ. Την επιχειρηματολογία πάνω στην οποία στηρίζουμε την έντονη διαφωνία μας την έχουμε καταθέσει πολλές φορές ενώπιον του Υπουργείου, χωρίς να λάβουμε ποτέ ικανοποιητικές απαντήσεις.

Με την εφαρμογή του σχεδίου, μέσα στο οποίο είναι και οι εξετάσεις ανά τετράμηνο, θα δημιουργηθούν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, μέσα στα οποία μαθητές και καθηγητές θα τρέχουν να καλύψουν την υπέρογκη ύλη, να κάνουν χρήση των «εναλλακτικών τρόπων αξιολόγησης» και να προετοιμαστούν για την εξέταση. Οι μαθητές θα τρέχουν να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργήσουν τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια στα φροντιστήρια με αποτέλεσμα την αύξηση της παραπαιδείας, την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών μας και την αποξένωση από την εφηβική τους ηλικία. Επιπλέον στον βωμό των εξετάσεων ακυρώνεται εντελώς η έννοια της ολόπλευρης μόρφωσης εφόσον μαθητές και καθηγητές θα επικεντρώνονται στα κύρια μαθήματα και σαφώς δεν θα μένει χρόνος ώστε τα παιδιά να ασχολούνται με τα υπόλοιπα μαθήματα, τη μουσική, την τέχνη, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους διαφωνίας.

Επιπλέον αναπάντητα μένουν σημαντικά ερωτήματα, τα οποία καταθέσαμε και στο Υπουργείο, ως προς το τι θα συμβαίνει στη Γ’ Λυκείου όπου σε δύο χρόνια θα έχουν διαχωρισμό παγκυπρίων-απολυτηρίων και τετράμηνες εξετάσεις, αλλά και πού θα βρίσκουν τον χρόνο οι καθηγητές για ανατροφοδότηση και στήριξη του μαθητή. Μετά τις ενημερώσεις και τις παρουσιάσεις των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων και γενικά του όλου θεσμού είμαστε πεπεισμένοι για την ορθότητα των θέσεών μας εφόσον αποδείχτηκε περίτρανα πως τα όσα έλεγε το Υπουργείο για 50% της ύλης ήταν ψέματα. Επιπλέον το μέτρο αυτό θα καταντήσει τους καθηγητές μας από παιδαγωγούς σε βαθμολογητές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Πώς θα αντιδράσετε σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν εισακούσει τις ανησυχίες των μαθητών και προχωρήσει κανονικά με τις εξετάσεις; Είστε έτοιμοι ακόμα και για απεργιακές κινητοποιήσεις;

Το Υπουργείο ουδέποτε έλαβε σοβαρά υπ’όψιν τις ανησυχίες των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών φορέων. Από την αρχή της περσινής χρονιάς διεξήγαγε έναν διάλογο, ο οποίος εν τέλει αποδείχτηκε πλασματικός και για τα μάτια του κόσμου, κάτι για το οποίο εμείς φωνάζαμε εξ αρχής. Αν πραγματικά το Υπουργείο ελάμβανε υπόψη της ανησυχίες των εμπλεκόμενων φορέων, δεν θα προχωρούσε στην εφαρμογή ενός μέτρου με το οποίο διαφωνεί σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος.

Εξετάζουμε το ενδεχόμενο λήψης δυναμικών μέτρων πριν από τη λήξη της θητείας μας εφόσον δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να διαπραχθεί το παιδαγωγικό αυτό έγκλημα εις βάρος της δημόσιας παιδείας. Ο μαθητικός κόσμος βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ στα σχολεία μας υπάρχει έντονο κλίμα ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο.

Ένα ακόμα θέμα, που απασχολεί συχνά την κοινωνία, είναι τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας στα σχολεία. Ως μαθητές πώς βιώνετε αυτά τα περιστατικά; Υπάρχουν όντως ακραίες καταστάσεις στα σχολεία μας;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναφέρουμε πως ως εκπρόσωποι των μαθητών καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τα κρούσματα παραβατικότητας. Με λύπη όμως παρατηρούμε ότι από ορισμένους γίνεται μια μηδενιστική και αφοριστική κριτική για το σύνολο των μαθητών, ενώ επίσης κατά διαστήματα γίνονται δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ κατασταλτικών μέτρων, που σε καμία περίπτωση δεν μειώνουν τα περιστατικά βίας. Εμείς δεν μείναμε στα λόγια αλλά προχωρήσαμε και σε δράσεις: είχαμε άριστη συνεργασία με την ΑΑΕΚ και συνδιοργανώσαμε αθλητικά τουρνουά με μηνύματα ενάντια στις εξαρτήσεις, οι οποίες είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που οδηγούν στην παραβατικότητα. Ακόμα καταθέσαμε σειρά ολοκληρωμένων προτάσεων που στόχευαν στην πρόληψη και στη διαπαιδαγώγηση. Διαφωνήσαμε με τα κατασταλτικά μέτρα που συνεχώς προωθούσε το Υπουργείο, γνωρίζοντας πως αυτά θα εντείνουν την αντιδραστικότητα των μαθητών και το μόνο που θα πετύχουν είναι να μεταφέρουν απλώς τα περιστατικά παραβατικότητας εκτός σχολείων.

Ως επίσημο σώμα εκπροσώπησης των μαθητών, έχετε συγκεκριμένες εισηγήσεις για βελτίωση την ποιότητας εκπαίδευσης στα σχολεία; Και αν ναι, το Υπουργείο είναι ενήμερο σχετικά;

Το κείμενο των συνεδριακών αποφάσεων του 21ου συνεδρίου του μαθητικού κινήματος είναι ένα κείμενο 30 σελίδων, όπου διατυπώνονται οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας για όλα τα ζητήματα της Παιδείας του τόπου, έτσι όπως εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία του μαθητόκοσμου. Το κείμενο αυτό έχει αποσταλεί τόσο προς τον Υπουργό Παιδείας όσο και προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Επιπλέον έχουμε την ολοκληρωμένη εισήγησή μας όσον αφορά το σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή, το οποίο καταθέσαμε σε όλους τους αρμόδιους και μπορεί να το βρεı κάποιος στην σελίδα της ΠΣΕΜ στα social media. Ακόμα έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις στο Υπουργείο όσον αφορά το θέμα της παραβατικότητας, της ενιαίας εκπαίδευσης και καταθέτουμε τις απόψεις μας για τη μαθητική στολή και τον μαθητικό συνδικαλισμό στην Επιτροπή Κανονισμών.

Πώς κρίνετε τη συνεργασία σας με το Υπουργείο; Είστε ευχαριστημένοι από αυτή;

Δυστυχώς, το Υπουργείο, παρά τις υποσχέσεις για άψογη συνεργασία και συνεννόηση που μας έδινε στις πρώτες συναντήσεις, απέδειξε πολλές φορές ότι δεν λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα και τις ανησυχίες του μαθητικού κινήματος. Τρανταχτό παράδειγμα η συζήτηση για τις εξετάσεις τετραμήνων, για τις οποίες δεν διεξήχθη πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος. Επιπλέον πολλές ήταν οι περιπτώσεις όπου το Υπουργείο αγνόησε επιδεικτικά τις ανησυχίες, τις διαφωνίες και προτάσεις τόσο του μαθητικού κινήματος όσο και άλλων εκπαιδευτικών φορέων για διάφορα ζητήματα. Με τη στάση του το Υπουργείο ήταν αυτό που μας ανάγκασε να βγούμε στους δρόμους τον περασμένο Φεβρουάριο. Ευελπιστούμε ότι στο Υπουργείο θα αντιληφθούν την κρισιμότητα των πραγμάτων και θα ανοίξουν επιτέλους τις πόρτες για έναν πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο για το καλό των μαθητών και του σχολείου.