Αναλύσεις

Οι πολίτες υπέρ των επενδύσεων, οι πολιτικοί τι κάνουν;

Οι πολίτες δείχνουν να κατανοούν ότι οι ξένες επενδύσεις αποτελούν καταλυτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, την απασχόληση και το επιχειρηματικό περιβάλλον

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στον Τύπο τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Pulse Market Research για την κυπριακή οικονομία. Τα ευρήματα ήταν αρκετά ενδιαφέροντα, αλλά και ενδεικτικά της απώλειας επαφής των πολιτικών με τη ζώσα πραγματικότητα και την κοινωνία.

Τι έδειξε η έρευνα της Pulse…

Κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων είναι ότι ο τουρισμός αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης. Σε ερώτηση για το πού οφείλεται η αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας, το 19% απάντησαν στον τουρισμό, το 17% στις ξένες επενδύσεις και τα επενδυτικά έργα, το 13% στις ενέργειες της κυβέρνησης, το 9% στην ανάπτυξη του οικοδομικού τομέα, το 7% στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (πρόγραμμα πολιτογράφησης μέσω επένδυσης) και το 6% στην εργατικότητα του κυπριακού λαού. Την ίδια ώρα 79% τάσσονται υπέρ των ξένων επενδύσεων, ενώ σε ερώτηση για τις ενέργειες που συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια στην ανάκαμψη της οικονομίας, το 87% υπέδειξαν την αύξηση εσόδων από τον τουρισμό, το 81% τις ξένες επενδύσεις σε έργα, το 62% την ανάπτυξη της Ναυτιλίας, το 60% το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, το 60% τις επενδύσεις που έγιναν σε κυπριακές τράπεζες και το 53% τη δημοσιονομική πειθαρχία. Επιπρόσθετα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52%) τοποθετούνται υπέρ της συνέχισης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Συμπεράσματα

Κατ’ αρχάς, οι πολίτες δείχνουν να κατανοούν ότι οι ξένες επενδύσεις αποτελούν καταλυτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, την απασχόληση και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Αντιλαμβάνονται, δηλαδή, πως είναι το πιο ασφαλές και λογικό μέσο επίτευξης οικονομικής σταθερότητας. Ένα άλλο εύρημα που προκύπτει, είναι η κοινή αντίληψη ότι η ανάπτυξη που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια είναι πολυδιάστατη. Ο Τουρισμός, οι Ξένες Επενδύσεις και η Οικοδομική Βιομηχανία φαίνεται να αποτελούν τους κυριότερους πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, τα αποτελέσματα δείχνουν πως το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα φαίνεται να αντικρίζεται θετικά από την πλειοψηφία των πολιτών, ενδεχομένως λόγω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ευρύτερης αναπτυξιακής δραστηριότητας, μέσω της συμβολής του προγράμματος στον τομέα των ακινήτων, στο εμπόριο, την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες. Ακόμη ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τη σημασία των ξένων επενδύσεων και του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος είναι το γεγονός πως υπέρ της συνέχισης του Προγράμματος, τάσσονται όχι μόνο οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ (64%), αλλά και οι ψηφοφόροι των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ (52%) και ΔΗΚΟ (68%).

Η ευθύνη των πολιτικών

Οι πεποιθήσεις των πολιτών καθιστούν την ευθύνη των πολιτικών, των διαμορφωτών κοινής γνώμης αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ακόμη πιο μεγάλη. Τα κακώς έχοντα ασφαλώς πρέπει να αναδεικνύονται και να διορθώνονται. Ας μη βυθίσουμε όμως στη δίνη του λαϊκισμού και της πολιτικής αντιπαράθεσης τομείς σημαντικούς όπως οι ξένες επενδύσεις ή χρήσιμα εργαλεία όπως το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Χρειάζεται υπευθυνότητα απ’ όλους, για να καταστήσουμε την οικονομία μας ακόμη πιο ανοικτή και ελκυστική για επενδύσεις, μα προπαντός πιο ισχυρή και πιο παραγωγική. Ευτυχώς οι πολίτες δείχνουν τον δρόμο.

*Σύμβουλος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών