Αναλύσεις

Ο διεθνής πολιτικός κυκλώνας γύρω από την Αμμόχωστο

Ποιό είναι το «αόρατο νήμα» που «συνδέει» το «άνοιγμα» της περίκλειστης κατεχόμενης Αμμοχώστου, το σκάνδαλο στο «χρυσό τρίγωνο» των Κοκκινοχωρίων και την πολιτική εκμετάλλευση της οργής των διαδηλωτών στη Δερύνεια;

Στη δίνη ενός πολύπλευρου διεθνούς πολιτικού κυκλώνα βρέθηκε η πόλη της Αμμοχώστου και οι γύρω περιοχές, τόσο οι ελεύθερες, όσο και οι κατεχόμενες.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του «Al Jazeera» προκάλεσαν πολιτικό σεισμό, οδηγώντας σε παραίτηση του βουλευτή Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη, ανακοίνωση για αποχή του Δημήτρη Συλλούρη από τα καθήκοντά του, έναρξη έρευνας από τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και την Αστυνομία και, κυρίως, ανακοίνωση παύσης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι εξελίξεις των τελευταίων δύο βδομάδων τοποθέτησαν την περιοχή ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς ενημέρωσης και πολιτικής. Ενδεχομένως όμως να υπάρχει ένα «αόρατο νήμα» που να «συνδέει» ορισμένες από αυτές μεταξύ τους.

Τουρκικό «Μονακό» & το «χρυσό τρίγωνο» των Κοκκινοχωρίων

Η άρχη έγινε με την «αιφνίδια» κίνηση του «ανοίγματος» του παραλιακού μετώπου στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη του 2020, τη στιγμή που τα διεθνή βλέμματα, που παρακολουθούν σαστισμένα την Τουρκία τον τελευταίο καιρό να ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο, ήταν στραμμένα στους Αρμένιους του Αρτσάχ.

Βέβαια, το «άνοιγμα» ήταν αναμενόμενο. Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 με εκτενές άρθρο του στη «Σημερινή», ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είχε προειδοποιήσει με χάρτες την έκταση και την σκοπιμότητα του ανοίγματος ενώ με νεότερο άρθρο του στις 11 Οκτωβρίου ενημερώνει για το πως οι εργοληπτικές εταιρείες είναι έτοιμες για ενίσχυση και αναβάθμιση της τουριστικής βιομηχανίας των κατεχομένων και την περαιτέρω οικονομική τους ανάσα. Επίσης, η επίσκεψη Fuat Oktay και η συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» του Φεβρουαρίου του 2020 αποκάλυψε ήδη πάρα πολλά πράγματα για τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Μελετώντας με λεπτομέρεια τους χάρτες που δημοσιεύθηκαν, αντιλαμβάνεται κάποιος πως τα σχέδια πάνε πολύ μακριά και η κατοχική Τουρκία διαλαλεί σε εσωτερικά και εξωτερικά ακροατήρια πως σκοπεύει να μετατρέψει τις κλεμμένες περιουσίες των Ελλήνων Αμμοχωστιανών σε «Λας Βέγκας» της ανατολικής Μεσογείου, μέσα στο ευρύτερο σχέδιο παρουσίασης του υποτελούς αποσχιστικού καθεστώτος ως «Μονακό» της Τουρκίας, ένα σενάριο που προωθήθηκε από το καλοκαίρι του 2019.

Σε μια σκηνή στα γραφεία του Giovanni Group στο Παραλίμνι, στο βίντεο του «Al Jazeera», γίνεται παρουσίαση της ανάπτυξης στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Στον χάρτη, τα Κοκκινοχώρια παρουσιάζονται ως το «χρυσό τρίγωνο» της Κύπρου, προφανώς ως αποτέλεσμα της αλματώδους ανάπτυξης του τουρισμού και της συμβιωτικής με αυτόν οικοδομικής βιομηχανίας.

Χρειαζόταν λοιπόν ένα αναγκαίο «publicity stunt» η δαιμονοποίηση της ελεύθερης περιοχής της Αμμοχώστου και των Κοκκινοχωριών για δύο λόγους, ο ένας νομικο-διπλωματικός και ο άλλος καθαρά οικονομικός.

Νομικά, το «άνοιγμα» της περίκλειστης περιοχής παραβίαζε όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο και σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά ξεφτίλιζε πλέον και τις ίδιες τις λεγόμενες Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1979 μεταξύ Σπύρου Κυπριανού και Rauf Denktaş. Ουσιαστικά, η Τουρκία οδήγησε μονομερώς στο οριστικό χαντάκωμα της υπόθεσης της Αμμοχώστου, αφαιρώντας και το τελευταίο φύλλο συκής για ποιός φέρει την πραγματική ευθύνη για την πλήρη κατάρρευση της βάσης των συνομιλιών και της επαναπροσέγγισης, των οποίων οι λεγόμενες Συμφωνίες Υψηλού Επίπεδου αποτελούσαν για δεκαετίες περίπου κάτι σαν ιερό ευαγγέλιο και θεολογικό δόγμα.

Υπενθυμίζεται πως μετά τις εξαγγελίες για «άνοιγμα» έρχονταν σωρεία οι καταγγελίες από διεθνείς οργανισμούς και ξένες δυνάμεις προς την Τουρκία. Πιο πρόσφατη, η σημερινή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Žozep Borel για άμεση αντιστροφή των ενεργειών της Τουρκίας και σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο. Ταυτόχρονα, οι παράνομες «εκλογές» περιστράφηκαν γύρω από αυτή την εξέλιξη, με πολλούς Τουρκοκύπριους να μετατοπίζονται συμφεροντολογικά προς τον Ersin Tatar με την ελπίδα τα υπερκέρδη που θα φέρει ο σφετερισμός του κλεμμένου Βαρωσίου.

Με αυτά κατά νου, το «timing» των αποκαλύψεων ενός διεθνούς δικτύου με την εμβέλεια και την επιρροή του «Al Jazeera» ήρθε γάντι για την Τουρκία και το ψευδοκράτος. Εκεί που η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της πυροβολούν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των ειρηνευτικών συμφωνιών που οι ίδιοι υπέγραψαν και δεν τήρησαν, έρχεται με ένα ισχυρό αντιπερισπασμό το «Al Jazeera», κάνοντας χρήση ενός χαρτιού που φύλαγε για πάρα πολλούς μήνες, να παρουσιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα διεφθαρμένο κράτος που εκμεταλλεύεται παράνομα και ξεπουλά την ευρωπαϊκή ιθαγένεια σε Κινέζους εγκληματίες.

Σχετικά με τον δεύτερο λόγο, η οικονομική ανάπτυξη που πέτυχαν οι Κύπριοι της ελεύθερης περιοχής, Κοκκινοχωριάτες και πρόσφυγες, εκμεταλλευόμενοι τις χρυσές αμμουδιές τους, εκ των πραγμάτων θα αποτελέσει πλέον τον κύριο επιχειρηματικό ανταγωνιστή του «Μονακό» που θέλει να στήσει η Τουρκία στο λεγόμενο «Maraş», όπως αποκαλεί την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Οπότε, μια δαιμονοποίηση του οικονομικού ανταγωνιστή τους αποτελεί ελπίδα για μετατόπιση της χρυσοφόρας ανάπτυξης λίγα χιλιόμετρα βόρεια, αλλά στα κατεχόμενα.

Ο πολιτικός σεισμός που αυτή τη στιγμή ταρακουνεί την ελεύθερη Κύπρο αποδεικνύει πως η όλη «πληροφοριακή επιχείρηση» πέτυχε, προς στιγμή, μερικούς από τους στόχους της.

Η «διεφθαρμένη ΚΔ» και οι ντηβέλοπερς της

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το «Al Jazeera» είναι πολύ σοβαρά και θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος από τις αρμόδιες για να μην μείνει καμία σκιά. Οι παραιτήσεις και οι εξαγγελίες είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πραγματικά, με εξαίρεση την πιθανότητα να είναι όντως επιτυχημένο «ψάρεμα» από πλευράς των Κυπρίων που υποψιάστηκαν πως κάτι δεν πάει καλά και τελικά αυτοί παγίδευσαν τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους, τα όσα λέχθηκαν στις κρυφές κάμερες θα αποτελέσουν μελανό στίγμα για το κυπριακό πολιτικό σύστημα, την κυπριακή κοινωνία και την κυπριακή οικονομία για πολλά χρόνια.

Ο όμιλος Giovani Group του βουλευτή του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Χριστάκη Τζιοβάνη στην ανακοίνωσή του μίλησε για «προσπάθεια παγίδευσης και προπαγάνδας» από το κρατικό καναλί του Κατάρ και στη συνέχεια βασίστηκε στη καταγγελία του δικηγόρου Ανδρέα Πιττάτζιη στις αρχές.

Ο Ανδρέας Πιττάτζιης, με έδρα το Παραλίμνι, στη δική του ανακοίνωση ανέφερε: «Διερωτώμαι πραγματικά, δεν τους ενδιέφερε που έγινε αναφορά στις αρχές του κράτους; Διερωτώμαι πραγματικά, από τον Οκτώβριο του 2019 που ήρθαν στο γραφείο μου, γιατί ανέμεναν ένα ολόκληρο χρόνο να τα δημοσιεύσουν, πράγμα που έπραξαν τις ίδιες μέρες που η Τουρκία εισέβαλε εκ νέου στη πόλη της Αμμοχώστου; Τώρα που μας κτυπά ο συμμαχικός τους Αττίλας και προσπαθεί να μας διαβρώσει στην Ευρώπη, έβγαλαν από τη φαρέτρα τους τα δηλητηριώδη βέλη που φύλαγαν να τα χρησιμοποιήσουν την κατάλληλη στιγμή. Όποια κι αν ήσαν τα κίνητρά τους, δεν μπορούν να αναιρέσουν τις νενομισμένες ενέργειες που έγιναν απο τη πρώτη στιγμή.»

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, ανέφερε πως τα όσα παρουσιάζονται στο βίντεο πρόκειται για καθαρά ποινικά αδικήματα και είναι υποχρέωση διερευνηθούν μετά τον διορισμό ερευνώντα λειτουργού. Έκανε λόγο για καθαρή παράκαμψη του νόμου, αλλά εξήγησε ότι η μαρτυρία δεν πιάνεται στα δικαστήρια, είναι παγίδευση και η δημοσίευση από μέρη της καταγραφής είναι αποσμασματική. «Είναι συνέπειες της ατιμωρησίας που επέδειξε η Πολιτεία τόσο χρόνια και όποιος έχει ευθύνες θα πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνης», συμπλήρωσε. Είπε επίσης ότι υπάρχουν προβλήματα μαρτυρίας, δύσκολα αποδεικνύονται στα δικαστήρια, ειδικά στο οικονομικό έγκλημα.

Φιλοτουρκικό το «timing» του «Al Jazeera»;

Ωστόσο, το μέγα ερώτημα που παραμένει είναι η χρονική περίοδος που επέλεξε το «Al Jazeera» να προβεί στη δημοσίευση. Εάν το κανάλι της μοναρχίας του Κατάρ κοπτόταν ειλικρινά για την διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών σε Κύπρο και ΕΕ, γιατί περίμενε ένα ολόκληρο χρόνο να δημοσιεύσει τις σοβαρές αυτές καταγγελίες; Επίσης, γιατί, αφού δημοσίευσε τα συγκλονιστικά αυτά βίντεο, με έμφαση σε εντυπωσιακές ατάκες, άφησε λίγα δευτερόλεπτα μόνο για το τέλος το σοβαρό γεγονός πως έγιναν καταγγελίες κατά των δημοσιογράφων του στην ΜΟΚΑΣ και δεν επικοινώνησε καθηκόντως και με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας; Χωρίς βεβαίως να αμφισβητούμε την γενικότερη ύπαρξη διαφθοράς και διαπλοκής στην Κύπρο (αυτό είναι αδύνατον!), μήπως το γεγονός πως, τουλάχιστον, η δική τους στημένη υπόθεση διαφθοράς περιήλθε στην αντίληψη των θεσμών του κυπριακού κράτους από την επαύριο της έρευνάς τους θα χαλούσε το όλο αφήγημα;

Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με το Κατάρ και το γεγονός πως το «Al Jazeera» ανήκει στο κράτος της μοναρχίας του Κόλπου, δεν είναι λεπτομέρειες που προσπερνώνται εύκολα. Άλλωστε, στο βίντεο υπάρχουν και «μπηχτές» κατά της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ως επενδυτών στην ελεύθερη Κύπρο, που είναι αντίπαλοι του Κατάρ στον Κόλπο και έχουν πλέον συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται η έκθεση του Μαρτίου του 2020 του αμερικανικού «Foundation for Defense of Democracies» πως «η κάλυψη του Al Jazeera είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένη με την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης του Κατάρ. Το δίκτυο ασκεί δριμεία κριτική στους αντιπάλους της Ντόχα ενώ παρουσιάζει θετικά τους σύμμαχους του Εμιράτου. Σπάνια καλύπτει θέματα του Κατάρ, μια δικτατορία που κλείνει τα μάτια σε χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ενώ προσφέρει καταφύγιο σε στελέχη της Χαμάς. Όλο και περισσότερο το Κατάρ ενεργεί συντονισμένα με την Άγκυρα για να προωθήσουν τα κοινά τους συμφέροντα».

Ως υποσημείωση, τα τελευταία βίντεο του «Al Jazeera» αποτελούν ταυτόχρονα μήνυμα σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Πρώτον, τα λάθη του καθενός μας τα πληρώνουμε όλοι συλλογικά διότι το κράτος και η κοινωνία είμαστε εμείς, και δεύτερο, πρέπει να υπάρχει προσοχή όταν γίνεται εκμετάλλευση ξένων επικοινωνιακών επιθέσεων.

Το κομμουνιστικό κόμμα αυτή τη στιγμή βρέθηκε εκτεθειμένο, το οποίο αφού εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την προηγούμενη «φουρνιά» των #CyprusPapers, τώρα που ο δικός τους βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ παρουσιάζεται από το «Al Jazeera» περίπου ως ο «νονός» της διαπλοκής στα Κοκκινοχώρια (με καταγωγή από την κατεχόμενη Αχερίτου και το Φρέναρος ο ίδιος), το κόμμα μουδιασμένο μετά βίας ψέλλισε δύο γραμμές, πριν να υποβάλει ο ίδιος τη παραίτησή του.

Πολεμοχαρείς Μαχητέc & μοτοσυκλετιστές

Κερασάκι στα πιο πάνω ήρθε η διαδήλωση περίπου 200 με 250 ατόμων στο οδόφραγμα της Δερύνειας, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, 11 Οκτωβρίου, την ώρα που ανακοινώνονταν τα αποτελέσματα των παράνομων «εκλογών» στα κατεχόμενα.

Τα τουρκικά και τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, καθώς και το τουρκικό προπαγανδιστικό ψηφιακό οικοσύστημα των μυρίων τρολλς και μποτς, εκμεταλλεύτηκαν τις εικόνες με τους Κύπριους Έλληνες οπαδούς να σπάνε το κιγκλίδωμα της Αστυνομίας Κύπρου στη Δερύνεια και να προκαλούν ζημιές στο σημείο διέλευσης στο οδόφραγμα. Η δίκαιη οργή και αγανάκτηση κατά της κατοχής η οποία εκφράστηκε με τον τρόπο που εκφράστηκε, οι ελληνικές σημαίες και οι φωτοβολίδες (και παρά το ότι οι διαδηλωτές παρέμειναν στις ελεύθερες περιοχές και δεν προσπάθησαν να περάσουν στα κατεχόμενα) παρουσιάστηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ ως απόπειρα εμπρησμού και δήθεν ως πανηγυρισμός για τα ποσοστά που ανακοινώθηκε πως «έλαβε» ο Mustafa Akıncı. Και αυτά ενώ λίγες μέρες πριν η κατεχόμενη περιοχή άνοιγε με εθνικιστικές φιέστες με σημαίες της Τουρκίας, του ψευδοκράτους, του Αζερμπαϊτζάν και των Γκρίζων Λύκων.

Το ότι οι διαδηλωτές φαίνεται να είναι «Μαχητέc» που πρόσκεινται στο ιστορικό εθνικόφρων σωματείο της πόλης της Αμμοχώστου, που αγκαλιάζεται από όλη την επαρχία και την προσφυγιά, και κυρίως με ισχυρότατους πυρήνες στα Κοκκινοχώρια, αποτελεί ένα ακόμη ένα λόγο για να παρουσιαστεί η ελεύθερη Αμμόχωστος ως η «κακή» της υπόθεσης.

Αμέσως στήθηκε κλίμα φανατισμού από την άλλη πλευρά, με συνθήματα και εμβατήρια στο σημείο διέλευσης της κατεχόμενης Δερύνειας.

Επιπλέον, με αφορμή το «άνοιγμα» της παραλίας της Αμμοχώστου, η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» εξήγγειλε ειρηνική διαμαρτυρία για τις 17 Οκτωβρίου 2020, στο οδόφραγμα της Δερύνειας, εκεί όπου ο τουρκικός και ο τουρκοκυπριακός όχλος, υπό την υψηλή επίβλεψη του Rauf Denktaş και της στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας της κατοχής, δολοφόνησαν τους Παραλιμνίτες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού.

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης», που διαδηλώνει όλα αυτά τα χρόνια άψογα, χωρίς να επιτρέπει το παραμικρό έκτροπο στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, χωρίς φανατισμό και με αυστηρό σεβασμό της νομοθεσίας, έχει γίνει εδώ και λίγες μέρες στόχος τους τουρκικού ψηφιακού όχλου στα ΜΚΔ. Διαμορφώνεται ένα κλίμα στοχοποίησης των Κυπρίων Ελλήνων μοτοσυκλετιστών, όχι μόνο από ανώνυμους λογαριασμούς, αλλά και από επώνυμους. Η πρόκληση είναι περίπου «είδατε τι έγινε το 1996, ελάτε και πάλι».

Το σίγουρο είναι πως η Αμμόχωστος, η Βασιλεύουσα του Ευαγόρα και του Αποστόλου Βαρνάβα και η επαρχία της, το νοτιοανατολικότερο χερσαίο άκρο της Κύπρου, του Ελληνισμού και της Ευρώπης, με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψης γεωπολιτικής, θα παραμείνει για αρκετό καιρό στο επίκεντρο της τοπικής και διεθνούς πολιτικής επικαιρότητας.