Αναλύσεις

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το «άνοιγμα» της Αμμοχώστου και τι προηγήθηκε

Όλο το ιστορικό του τι προηγήθηκε της ανακοίνωσης για «άνοιγμα» της Αμμοχώστου μετά το Κραν Μοντάνα. Οι λεπτομερείς προειδοποιήσεις της «Σημερινής» για Αμμόχωστο και Καρπασία από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ραγδαία προχωρούν οι εξελίξεις με το θέμα του «ανοίγματος» του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Η απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει αύριο στο άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου, ήταν μία αναμενόμενη κίνηση καθώς υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες εδώ και μέρες. Επιπλέον, η «Σημερινή» είχε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό για τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Συγκεριμένα, σε άρθρο του στη «Σημερινή» στις 15 Σεπτεμβρίου 2019 με τίτλο «Η "μαύρη βίβλος" της Αμμοχώστου και της Καρπασίας», ο οποίος περιλάμβανε και τους αυθεντικούς χάρτες, ο πολιτικός αναλυτής Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης είχε αποκαλύψει με λεπτομέρεια τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και των κατεχομένων. Όπως έγραφε, «ήταν καλά οργανωμένο το πολιτικό παιχνίδι των Τούρκων από το 2015 ώς σήμερα εν μέσω συνομιλιών». Ο κ. Χαραλαμπίδης είχε χαρακτηρίσει τον τότε σχεδιασμό ως «μαύρη βίβλο» για τους Ελληνοκύπριους, «αφού προσδοκά στην ενταφίαση της επιστροφής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής στους νόμιμους κατοίκους της, ενώ ταυτοχρόνως ενισχύει τη χωριστή κρατική συνείδηση». Για το πρόγραμμα ανάπτυξης της κατεχόμενης πόλης, αλλά και της Καρπασίας, είχε προσεγγιστεί το Κατάρ για να προβεί σε επενδύσεις, κάτι που αποτράπηκε διπλωματικά μέσα από την κυπριακή πρεσβεία στην χώρα του Κόλπου.

KhARTES_2_EolRsdF.width-600.png

Παρά το ότι τον Οκτώβριο του 2019 το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαίωσε τα ψηφίσματα 550 και 789 για την Αμμόχωστο, τον Φεβρουάριο του 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση «στρογγυλής τραπέζης» με την συμμετοχή ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων και Τουρκοκυπρίων της υποτελούς διοίκησης. Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Fuat Oktay, σε σχέση με το Ψήφισμα 550 του 1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ότι η περιοχή χαρακτηρίστηκε απαγορευμένη αλλά είναι έδαφος της «τδβκ», όπως αποκάλεσε την υποτελή διοίκηση. Επανέλαβε το αφήγημα «για τρομοκρατία και καταπίεση εναντίον των Τ/κ που διήρκησε για χρόνια μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Η «θύελλα ιδεών» για την Αμμόχωστο εντασσόταν στα πλαίσια της τακτικής της πρόκλησης πολλαπλών κρίσεων και τετελεσμένων για τη δημιουργία μιας ανυπέρβλητα διαχειρίσιμης κατάστασης για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε σχέση με την συνάντηση «στρογγυλής τραπέζης», ο Γιάννος Χαραλαμπίδης ανέφερε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του «Σίγμα» τον Φεβρουάριο του 2020 πως «από το 2011 έχουν σχέδια για την Αμμόχωστο και ροκάνιζαν τον χρόνο στις διαπραγματεύσεις και αφ’ ότου τορπίλισαν τις συνομιλίες έρχονται τώρα να εκβιάσουν για να άνοιγμα της περίκλειστης πόλης αφού εμείς τους δώσαμε πρόσβαση στη Δερύνεια».

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σήμερα σε έντονη διπλωματική μάχη για να αποτραπεί η εξέλιξη, χωρίς όμως μέχρι στιγμής αντίκρισμα.

Η ενέργεια της Τουρκίας έχει επικίνδυνες διαστάσεις, πολύ πέραν από την προώθηση του Ερσίν Τατάρ στις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα. Η όλη ενέργεια εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια για την περίκλειστη περιοχή, αλλά και για ισχυροποίηση της επικοινωνιακής της θέσης της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και μεταξύ των Τουρκοκυπρίων.

Η εξαγγελία για άνοιγμα της Αμμοχώστου ακολούθησε την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα. Υπενθυμίζεται η προκλητική επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αμμόχωστο τον Σεπτέμβριο του 2019, με την συνοδεία του Κουντρέτ Οζερσάι «ΥΠΕΞ» του αποσχιστικού καθεστώτος, ο οποίος τότε φαινόταν να προαλείφεται ως ο εκλεκτός της Άγκυρας. Μαζί επιθεώρησαν την περιοχή και ανέφεραν στα ΜΜΕ ότι γίνονται προετοιμασίας για το άνοιγμα της περίκλειστης, κατεχόμενης πόλης.

Γίνεται αντιληπτό ότι η υλοποίηση τέτοιων σχεδιασμών θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στον διάλογο και στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Είναι ένα σοβαρό ερώτημα το πώς θα ενεργήσει πλέον ο ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος είχε αναφέρει πριν από λίγες μέρες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ότι μετά τις λεγόμενες «εκλογές» στο αποσχιστικό καθεστώς θα ανακοινώσει νέα πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλίων, με τον Κύπριο Πρόεδρο να επαναλαμβάνει τις θέσεις του για το θέμα της Αμμοχώστου.

Χθες ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις, και ζήτησε την αποφυγή μονομερών ενεργειών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών.

Τώρα, όσον αφορά τις διπλωματικές διεργασίες για ανάκληση της απόφασης της Τουρκίας ανακοίνωσης της Τουρκίας, φαίνεται ότι η Ρωσία η οποία προεδρεύει αυτή την περίοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συζητήσει την Παρασκευή στη διάρκεια ανεπίσημων κλειστών διαβουλεύσεων το αίτημα της Κύπρου να εξετάσει με βάση το άρθρο 35.

Συγκεκριμένα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ζήτησε βάσει του άρθρου 35 της Χάρτας του ΟΗΕ να ασχοληθεί με την πρόθεση των κατοχικών αρχών να προχωρήσουν στο άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου. Ενώ η μόνιμη αντιπροσωπεία συνεχίζει τις επαφές με τα μόνιμα και άλλα μέλη του Σ.Α. για να διασφαλιστεί ισχυρή αντίδραση.

Παράλληλα η Άγκελα Μέρκελ, μετά την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχε χθες επικοινωνία με τον Ερντογάν και σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Βερολίνο, η Καγκελάριος επεσήμανε την αναγκαιότητα της μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, επεσήμανε στην Μέρκελ ότι Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι κρατούν όμηρο την Ευρώπη η οποία είναι καιρός να δει τα συμφέροντά της.

Να υπενθυμίσουμε εξάλλου ότι χθες το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εξέδωσε κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο καταγράφεται η καταδίκη των τουρκικών κινήσεων στην Αμμόχωστο.

Ο Δήμος Αμμοχώστου σε γραπτή ανακοίνωσή του απαιτεί από τον ΟΗΕ και την ΕΕ να προστατεύσουν την Αμμόχωστο και την Κύπρο από την τουρκική βουλιμία.

Όπως ανέφερε στο «SigmaLive» τον Φεβρουάριο του 2020 ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Δρ Σίμος Ιωάννου, όταν ανακινήθηκε και πάλι το θέμα, «όσοι Έλληνες Αμμοχωστιανοί αποφασίσουν να επιστρέψουν (αντί να ζητήσουν αποζημίωση ή να προσφύγουν για απώλεια χρήσης), αυτοί ουσιαστικά θα κληθούν να υπαχθούν στο ψευδοκράτος και να αναγνωρίσουν τους θεσμούς του».

Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτόματα, η περιουσία και ο Ελληνοκύπριος χρήστης υπάγονται στις «αρχές» του ψευδοκράτους και του αποσχιστικού «Δήμου» Αμμοχώστου, όπως για παράδειγμα για την πληρωμή «φόρων» και «τελών» για υπηρεσίες όπως σκύβαλα, λύματα, ηλεκτροδότηση και υδατοπρομήθεια. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η περιουσία «τουρκοποιείται», πράγμα που είναι ο στόχος της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας», όπως δήλωσαν παλαιότερα Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι.

Μεταξύ της κατεχόμενης περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και των ελεύθερων περιοχών, δηλαδή της Δερύνειας και της περιοχής Κάππαρης του Παραλιμνίου, υπάρχει η περιοχή του Αγίου Μέμνωνα, που είναι αγροτική, καθώς και η Νεκρή Ζώνη, που είναι αρκετά μεγάλη σε πλάτος. Όπως ανέφερε τον Φεβρουάριο ο κ. Ιωάννου, δεν υπήρχαν μέχρι τότε πληροφορίες για αλλαγή του καθεστώτος αυτών των περιοχών.