Αναλύσεις

Σε επιδημιολογικό συναγερμό η χώρα μας

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ώθησε την Κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα σε παγκύπρια κλίμακα – Υπό ειδικό καθεστώς η Λεμεσός, που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Η Κύπρος κατέγραψε την περασμένη Πέμπτη το αρνητικότερο ρεκόρ κρουσμάτων, αφού για πρώτη φορά ανακοινώθηκε τριψήφιος αριθμός, με τους αρμοδίους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως βρισκόμαστε μιαν ανάσα προτού χαθεί ο έλεγχος. Τα 104 κρούσματα της Πέμπτης, αλλά και η συνέχεια που δόθηκε την Παρασκευή με 94 νέα περιστατικά, τα οποία ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, δεν άφησαν άλλη επιλογή στην Κυβέρνηση από του να λάβει έκτακτα επιπρόσθετα μέτρα σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της κατάστασης. Υπό ειδικό καθεστώς βρίσκεται η επαρχία Λεμεσού, στην οποία τις τελευταίες ημέρες εντοπίζεται το 70% του συνόλου των κρουσμάτων.

Στη Λεμεσό το μεγαλύτερο πρόβλημα

Μόλις σε τέσσερεις ημέρες τα κρούσματα στη χώρα μας ανήλθαν στα 332, εκ των οποίων τα 104 -όπως αναφέραμε πιο πάνω- καταγράφηκαν μόνο σε μία μέρα. Από την ανάλυση των κρουσμάτων της περασμένης Πέμπτης προκύπτει ότι τα περισσότερα είναι στη Λεμεσό, καθώς εκεί καταγράφονται οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης, οι οποίες προέρχονται από καφετερίες και το ΤΕΠΑΚ. Συγκεκριμένα, στη Λεμεσό κατεγράφησαν 61 κρούσματα, στη Λευκωσία κατεγράφησαν 12, στην Πάφο 8, στη Λάρνακα 7, στις Βρετανικές Βάσεις δυο και ένας κάτοικος εξωτερικού, ενώ τα υπόλοιπα 13 άτομα είναι υπό διερεύνηση καθώς δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσει η ομάδα ιχνηλάτησης μαζί τους. Ανάμεσα στα 104 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, οι πλείστοι είναι επαφές, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι μεγαλώνουν ανησυχητικά οι αλυσίδες μετάδοσης του ιού στην κοινότητα.

Χάνεται το όπλο της ιχνηλάτησης

Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, ένα από τα σημαντικότερα όπλα της επιδημιολογικής ομάδας, αυτό της ιχνηλάτησης, κινδυνεύει πλέον να χαθεί. Όπως δήλωσε στο «Σίγμα» ο Βαλεντίνος Σιλβέστρος, ο οποίος ηγείται της ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, όλη η ομάδα δουλεύουν νυχθημερόν προκειμένου να καταγράψουν τις επαφές των κρουσμάτων και να βοηθήσουν στον περιορισμό. «Η διαδικασία της ιχνηλάτησης μάς παίρνει κάποιες εβδομάδες για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε για το επόμενο κύμα της πανδημίας. Η ιχνηλάτηση δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα πλέον. Δεν δουλεύει όπως δούλευε. Κάνω έκκληση να προσέχει ο κόσμος το περιβάλλον του. Βρίσκουμε κρούσματα που δεν είχαν δηλωθεί ως επαφές. Γι’ αυτό φθάσαμε στο σημείο που είμαστε τώρα», ανέφερε. Για άτομα που δεν ανταποκρίνονται, η ομάδα ενημερώνει την Αστυνομία, είπε, τονίζοντας πως «αυτές οι περιπτώσεις που αρνούνται να συνεργαστούν είναι δυνατόν να μας τα τινάξουν όλα στον αέρα».

Τα νέα έκτακτα μέτρα

Το νέο κύμα κρουσμάτων οδήγησε την Κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα, με στόχο την αναχαίτιση του προβλήματος πριν να είναι πολύ αργά. Στη χθεσινή κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Υγείας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Παιδείας και Μεταφορών, εισακούστηκαν οι εισηγήσεις των επιδημιολόγων και ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:

  1. Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.
  2. Ο εκκλησιασμός σε εκκλησίες, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
  3. Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα.
  4. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 300 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 100 άτομα, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75. Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η κράτηση πέραν των 10 ατόμων ανά τραπέζι.
  5. Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 350 άτομα.
  6. Επιτρέπεται η διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως συνέδρια, ημερίδες, συνελεύσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού ή μουσικής, κ.λπ, σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
  7. Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους.
  8. Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (φούρνοι, υπεραγορές, μινι-μάρκετ, κ.λπ) και τα φαρμακεία μεταξύ των ωρών 8 π.μ. και 9 π.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με αναπηρίες.

Τα πιο πάνω μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα και για περίοδο δύο εβδομάδων, ήτοι μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2020.

Μίνι lockdown στη Λεμεσό

Σε σχέση με τη Λεμεσό, η Κυβέρνηση έλαβε επιπρόσθετα μέτρα και επιβάλλει μίνι lockdown από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ειδικά για την πόλη και επαρχία Λεμεσού επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (καφετερίες, μπαρ, εστιατόρια, σνακ-μπαρ, κ.ο.κ.) μέχρι τις 10.30 μ.μ., ενώ συστήνεται αυστηρά ο περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών μετά τις 11.30 μ.μ.. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα εμπλακεί η Αστυνομία, δηλαδή δεν θα υπάρχουν καταγγελίες ως προς την κυκλοφορία, αφού πρόκειται για σύσταση και όχι για οδηγία. Αν όμως δεν υπάρξει συμμόρφωση, δεν αποκλείεται να ξεφύγουμε από τη σύσταση και η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα πρέπει να καθοριστεί με διάταγμα. Εισήγηση είναι όπως κυκλοφορεί ο κόσμος μετά τις 11.30 μ.μ. μόνο εάν παρίσταται απόλυτη ανάγκη, δηλαδή όταν συντρέχουν λόγοι εργασίας, έκτακτης ιατρικής ανάγκης ή επίσκεψης σε φαρμακείο.

Μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους

Υπενθυμίζεται πως από την περασμένη Πέμπτη, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν περισσότερα από ένα άτομα, ηλικίας 12 ετών και άνω, καθώς και:

- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,

- Εργαζόμενους σε εργοτάξια/κατασκευαστικό τομέα: Τα άτομα που εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκες μιας χρήσης όταν μετακινούνται με αυτοκίνητο (ο αριθμός των ατόμων στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 άτομα),

- Διανομείς,

- Ανελκυστήρες.

Εξαίρεση αποτελούν: οικίες, άτομα που ενεργά πίνουν ή τρώνε, χώροι εστίασης πλην των περιπτώσεων take-away, άτομα που ταξιδεύουν με προσωπικό όχημα, άτομα κατά τη διάρκεια άθλησης/σωματικής άσκησης (π.χ. γυμναστήρια, σχολές χορού, κ.λπ), ψήστες/μάγειρες, μόνο κατά τη διάρκεια ψησίματος, άτομα με ειδικές γνωσιακές ικανότητες/ψυχικές/αναπτυξιακές διαταραχές που δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή μάσκας, άτομα με σοβαρό νευρολογικό/νευρομυϊκό νόσημα που δεν τους επιτρέπει να χειριστούν τη μάσκα, άτομα με ανατομικές γναθοπροσωπικές παραλλαγές/δυσμορφίες ή/και τραυματισμό.

Σημειώνεται ότι η μη τήρηση των μέτρων που αφορούν τη χρήση της μάσκας αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.