Αναλύσεις

Πώς οι Τ/κ «ταταρικοί» υιοθέτησαν το αφήγημα των Ε/κ «επαναπροσεγγιστών» για τη Δερύνεια

Η viral δήλωση του Τουρκοκύπριου εθνικιστή εναρμονίζεται με τα ψέματα μερίδας «επαναπροσεγγιστών» για τη διαδήλωση των μοτοσικλετιστών στη Δερύνεια. Ο λόγος που τους αναστάτωσε το δημοσίευμα της «Σημερινής». Γιατί δεν ζητούν συγγνώμη από την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού».

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε η ανάλυση της «Σημερινής Online» για τα αποτελέσματα των παράνομων «εκλογών» στα κατεχόμενα που τοποθέτησαν στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων τον εκλεκτό της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ.

Η αναστάτωση προκλήθηκε από το γεγονός ότι η συντακτική μας ομάδα δημοσίευσε ανάλυση όπου με παραδείγματα εξηγούσε πως οι λεγόμενοι «επαναπροσεγγιστές» και μερίδα υποστηρικτών της ομοσπονδίας είχαν εμμέσως βοηθήσει επικοινωνιακά στο να επιτευχθεί η μετατόπιση των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων προς τον Τατάρ.

Αυτό έγινε διότι οι επικοινωνιολόγοι και υποστηρικτές του εκλεκτού του Ερντογάν χρησιμοποίησαν τις τοποθετήσεις των Ελληνοκυπρίων επαναπροσεγγιστών παρουσιάζοντάς τις ως «αποδείξεις» της «παρέμβασης των Ρωμιών στα εσωτερικά της ΤΔΒΚ».

Δυστυχώς, ορισμένοι θίχτηκαν με τα συμπεράσματα της «Σημερινής», ενδεχομένως διότι η έπαρση και η αυταρέσκεια δεν τους δίνει περιθώρια να καταλάβουν και τα δικά τους λάθη. Η υπεροψία και το αίσθημα του αλάθητου που έχουν μερικοί εξ αυτών δεν τους αφήνει να κατανοήσουν πως ο φανατισμός μερικών από αυτούς δεν έχει παράξει τα επιθυμητά αποτελέσματα και χρησιμοποιείται και αυτός επικοινωνιακά για δικαιολόγηση της κατοχής.

Επίθεση κατά «Σημερινής»

Διότι δεν μπορούσαν να αντικρούσουν τα στοιχεία που παραθέσαμε στο δημοσίευμα της 18ης Οκτωβρίου, ούτε και την επιχειρηματολογία μας, έστρεψαν αλλού τη συζήτηση κυρίως με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και ψέματα.

Μάλιστα, γνωστή δημοσιογράφος με απολυταρχικό ύφος απαίτησε να μάθει «ποιος υπογράφει το άρθρο».

Ωστόσο, ούτε αυτή ούτε οι άλλοι που υιοθέτησαν την ίδια απαίτηση δεν έδειξαν ποτέ τέτοιο ενδιαφέρον για άρθρα που τοποθετούνται σε εφημερίδες όπου υπάρχουν συντακτικές ομάδες και η δουλειά είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας. Αυτό είναι μακρά παράδοση στη δημοσιογραφία. Ούτε βέβαια ζήτησαν να αποκαλυφθούν οι συγγραφείς παραπολιτικών σχολιών άλλων εφημερίδων. Και σίγουρα δεν ζήτησε ποτέ με το ίδιο ύφος να μάθει αν και σε ποια παρακομματικά υπόγεια παρασιτούν κουκουλοφόροι του διαδικτύου που βρίζουν, χυδαιολογούν, λιβελλογραφούν, λοιδωρούν και αφήνουν υποβολιμαία υπονοούμενα.

Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού, κατηγορήθηκε ψευδώς η «Σημερινή» πως δεν μίλησε για τα έκτροπα στο οδόφραγμα Δερύνειας το βράδυ της Κυριακής, 11 Οκτωβρίου. Μέγα ψέμα.

Σε αντίθεση με τα όσα γράφτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η «Σημερινή Online» όχι μόνο δεν απέκρυψε και δεν αποσιώπησε το ότι εκμεταλλεύτηκε τους τραμπουκισμούς η τουρκική προπαγάνδα, αλλά τους ανέδειξε πρώτη, με εκτενές αφιέρωμα πλαισιωμένο με παραδείγματα.

Βεβαίως, κανείς δεν ζήτησε τότε να μάθει ποιος ήταν ο συντάκτης του άρθρου της «Σημερινής Online» στις 12 Οκτωβρίου, την επομένη δηλαδή των τραμπουκισμών στη Δερύνεια και της νέας αποκάλυψης των #CyprusPapers. Προφανώς διότι τα τότε συμπεράσματά μας ταίριαζαν με τις απόψεις των σημερινών επικριτών μας. Ορίστε τι γράφαμε:

«Μια σύντομη περιδιάβαση στο Twitter με τα σχετικά hashtags αποκαλύπτει πως ο τουρκικός προπαγανδιστικός μηχανισμός καραδοκεί και εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά τον θυμό, την οργή, την αγανάκτηση, τα λάθη, τις υπερβολές, την διαφθορά, την αφέλεια και το ρουσφέτι μας, είτε οι δράστες είναι θερμόαιμοι νεαροί οπαδοί εθνικόφρονων ποδοσφαιρικών σωματείων, είτε είναι ψύχραιμοι γηραιοί βουλευτές μαρξιστικών κομμάτων.»

Σε άλλο άρθρο της «Σημερινής» για την Αμμόχωστο στις 13 Οκτωβρίου, έγινε και πάλι αναφορά του πως η τουρκική προπαγάνδα εκμεταλλεύτηκε τις εικόνες με τους Ελληνοκύπριους να προκαλούν ζημιές στο σημείο διέλευσης στη Δερύνεια. Η οχλαγωγία είχε μάλιστα παρουσιαστεί ως δήθεν «πανηγυρισμός» για τα ποσοστά που ανακοινώθηκε πως «έλαβε» ο Μουσταφά Ακιντζί.

Στήριξε το πραξικόπημα το... 1976!

Τόση ήταν η σύγχυση ορισμένων για τα όσα παρουσιάσαμε που έγραφαν εξόφθαλμα ψέματα και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς.

Ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Νίκος Τριμικλινιώτης και μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, παραβιάζοντας κάθε κώδικα δεοντολογίας του κλάδου του, σε ένα οχετό ασυνάρτητων χαρακτηρισμών είπε πως η «Σημερινή» είναι «η εφημερίδα που στήριξε το πραξικόπημα το 1974».

Είναι πράγματι άξιον απορίας πως διεξάγει έρευνα ο εν λόγω ακαδημαϊκός, αφού με μια απλή επίσκεψη στην «ταυτότητα» της ιστοσελίδας μας μπορεί να διαπιστώσει αυτό που γράφει και κάθε φύλλο της: «1η έκδοση 3 Φεβρουαρίου 1976»...!

C016.JPG

Γιατί θίχτηκαν;

Ο λόγος που θίχτηκαν από το τεκμηριωμένο δημοσίευμα της «Σημερινής» είναι διότι ξεσκεπάστηκε η γύμνια των επιχειρημάτων τους, που νόμιζαν αφελώς πως ένας - συμπαθέστατος επικοινωνιακά ως φυσιογνωμία - Ακιντζί θα μπορούσε μέσα από μια κακόγουστη φάρσα όπως οι «τουρκοκυπριακές εκλογές» να κάνει τον αντικατοχικό αγώνα που οι Ελληνοκύπριοι αυτής της σχολής σκέψης βαριούνται να κάνουν ή έχουν κουραστεί να κάνουν ή και ποτέ δεν πίστεψαν πως οφείλουν να κάνουν.

Θίχτηκαν διότι κατέρρευσε η ιδέα που είχαν για τον εαυτό τους, όταν αντιλήφθηκαν πως και αυτών οι όποιες αγνές προθέσεις μπορούν να τύχουν άγριας εκμετάλλευσης. Ενοχλήθηκαν διότι ράγισε η ψευδαίσθηση πως οι τοποθετήσεις τους θα απέδιδαν αντικατοχικούς καρπούς. Ο λόγος που δεν έχει παράξει τα επιθυμητά πολιτικά αποτελέσματα η στήριξη τους προς τον Ακιντζί είναι διότι οι λεγόμενες «εκλογές» λαμβάνουν χώρα σε ένα ψευδοκράτος, χωρίς διεθνείς παρατηρητές, στη βαριά σκιά του τουρκικού στρατού, των εποίκων (που είναι μέρος του «εκλογικού σώματος») και της τουρκικής χρηματοδότησης.

Ο Τουρκοκύπριος του Τατάρ

Ως τελευταίο φύλλο συκής, μερικοί γνωστοί ανώνυμοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων ο πολιτικός προσανατολισμός δεν κρύβεται, κυκλοφόρησαν ένα βίντεο μερικών δευτερολέπτων από τον «Alpha» με τις χιουμοριστικές δηλώσεις ενός Τουρκοκύπριου εθνικιστή, ψηφοφόρου του Ερσίν Τατάρ, το βράδυ των «εκλογών».

"Η εκδήλωση που έκαναν στο οδοφράγμα μας βοήθησε για το αποτέλεσμα" Εμείς πάντως τα λέγαμε ότι αυτές οι πλευρές πάντα θα τα βρίσκουν για την διχοτόμηση."

Posted by Karaolos on Monday, 19 October 2020

Ο Τουρκοκύπριος, με κοροϊδευτικό ύφος, ανέφερε: «Νίκησε ο Τατάρ. Είμαι πολύ περήφανος. Στην ελληνοκυπριακή πλευρά έχουμε καλούς φίλους όπως τους ΕΛΑΜίτες και κακούς φίλους που δεν θα είναι ποτέ πραγματικοί μας φίλοι. Η διαδήλωση που πραγματοποίησαν στο οδόφραγμα μας βοήθησε να πάρουμε αυτό το αποτέλεσμα.»

Αυτό κυκλοφορεί από χθες ως κάποιου είδους «αντίβαρο» με σκοπό να διασκεδάσουν τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα της «Σημερινής».

Διασυνδέονταν οι δύο εκδηλώσεις;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ομάδα των Ελληνοκύπριων «επαναπροσεγγιστών» (όχι όλων) ισχυριζόταν πως στα επεισόδια της Κυριακής 11 Οκτωβρίου βρισκόταν το ΕΛΑΜ και ότι πίσω από την εκδήλωση του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου βρισκόταν και πάλι το ίδιο κόμμα. Το ίδιο το ΕΛΑΜ όμως ούτε εξέδωσε προσκλήσεις για τις δύο εκδηλώσεις, ούτε τις καρπώθηκε πολιτικά, που αν ήταν δικές του (ειδικά η δεύτερη με την μαζική προσέλευση) δεν θα είχε λόγο να μην το κάνει.

Η εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας Μνήμης» της Κυριακής, 17 Οκτωβρίου, ήταν ακομμάτιστη, όπως πάντα στα πολλά χρόνια παρουσίας της. Συνεπώς, δεν θα μπορούσε να έχει καμία σχέση το ΕΛΑΜ. Εξ' άλλου, η «Πρωτοβουλία» προϋπάρχει της εμφάνισης του ΕΛΑΜ στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Επιπλέον, οι οπαδικοί τραμπουκισμοί της Κυριακής, 11 Οκτωβρίου, οδήγησαν σε αρκετές συλλήψεις από την Αστυνομία. Σε καμία από αυτές δεν εμπλέκεται η «Πρωτοβουλία Μνήμης». Αυτό είναι απόδειξη πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ενθάρρυνε με κανένα τρόπο την πρόκληση επεισοδίων, παρά τα συνωμοσιολογικά υπονοούμενα αναφορικά με την Αστυνομία και την ΚΥΠ.

C0022.JPG

Η μαρτυρία του Δήμαρχου Δερύνειας

Τέλος, η ισχυρότερη απόδειξη για τη μη-σύνδεση των τραμπουκισμών της 11ης με την ειρηνική εκδήλωση των μοτοσικλετιστών της 17ης, έρχεται από τον Δήμαρχο Δερύνεια και μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρο Καραγιάννη.

Μιλώντας στο «Πρωϊνό Δρομολόγιο» του «Τρίτου» του ΡΙΚ (16/10/2020), ο Δήμαρχος Δερύνειας ανέφερε στην Ελένη Βρεττού πως δεν υπήρχε «καμία σχέση» των μοτοσικλετιστών με τους τραμπούκους και επιβεβαίωσε πως η εκδήλωσή της 17ης Οκτωβρίου είχε προγραμματιστεί αρκετό καιρό πριν τα αιφνίδια έκτροπα της 11ης Οκτωβρίου.

Επιπλέον, για την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού», ο Δήμαρχος Δερύνειας ανέφερε «έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία. Εμείς τιμούμε κάθε χρόνο, στο μνημόσυνο που κάνουν στον γειτονικό Δήμο Παραλιμνίου, με κατάθεση στεφάνων και ό,τι χρειαστούν οι άνθρωποι αυτοί εμείς τους το παραχωρούμε και το αποδείξαμε, είναι εκεί και φαίνονται τα πράγματα τα οποία τους έχουμε προσφέρει».

Ωστόσο, παρά το ότι ήταν εξόφθαλμο ψέμα, μερίδα «επαναπροσεγγιστών» παρουσίαζε τα δύο άσχετα συμβάντα ως μία κατάσταση, υποβάλλοντας μάλιστα το ευφάνταστο σενάριο πως έγιναν με τη στήριξη της κυβέρνησης διότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρά το ότι καταδίκασε τους τραμπουκισμούς, έδειξε «κατανόηση» στα «αισθήματα αγανάκτησης και πικρίας» του Κυπριακού Ελληνισμού.

C007.JPG

C010.JPG

Οι «ταταρικοί» υιοθέτησαν «επαναπροσεγγιστικά» ψέματα

Εκείνο τελικά που δεν αντιλαμβάνονται όμως όσοι κυκλοφορούν το βίντεο είναι πως ο συγκεκριμένος Τουρκοκύπριος του Τατάρ όχι μόνο δεν αναιρεί τα όσα γράψαμε χθες, αλλά τα επιβεβαιώνει.

Διότι ο Τουρκοκύπριος του Τατάρ υιοθετεί πλήρως το αφήγημα και τα ψέματα μερίδας των Ελληνοκυπρίων «επαναπροσεγγιστών» οι οποίοι για μια βδομάδα ψευδολογούσαν και τρομοκρατούσαν τον κόσμο για ταραχές και επεισόδια στη Δερύνεια στις 17 Οκτωβρίου και για δήθεν διασύνδεση της εκδήλωσης με το ΕΛΑΜ και με φασιστικές-ακροδεξιές καταστάσεις. Μάλιστα, οι πιο ευφάνταστοι έβλεπαν απόπειρες πραξικόπηματος, πρόκληση χάους και τρομοκρατία, με αποτέλεσμα τεράστια κινητοποίηση της Αστυνομίας.

Τα στοιχεία που παραθέτουμε πιο κάτω για το πώς επί μια βδομάδα μερίδα Ελληνοκυπρίων «επαναπροσεγγιστών» δαιμονοποιούσαν την ειρηνική εκδήλωση των μοτοσικλετιστών, παρέχοντας ψευδή «επιχειρήματα» στον τουρκικό φανατισμό, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης διότι είναι δημόσια προσβάσιμα.

Επιλέξαμε μερικές χαρακτηριστικές δημόσιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μερικών προβεβλημένων «επαναπροσεγγιστών», κυρίως δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ακτιβιστών και μελών ΜΚΟ:

C001.JPG

C003.JPG

C004.JPG

C005.JPG

C006.JPG

C008.JPG

C012.JPG

C0133.JPG

Δυστυχώς, ο ελληνοκυπριακός φανατισμός για μια ακόμη φορά χάρισε «πολεμοφόδια» στον τουρκοκυπριακό φασισμό.

Όπως αποκάλυψε με παραδείγματα στις 15 Οκτωβρίου η «Σημερινή Online», τα ίδια περίπου με τους πιο πάνω «επαναπροσεγγιστές» έγραφαν και οι εθνικιστές στα κατεχόμενα για τη «Πρωτοβουλία Μνήμης«, δυναμιτίζοντας το κλίμα και καλλιεργώντας τεχνητή όξυνση.

Είναι φανερό λοιπόν πως τα όσα είπε ο «ταταρικός» Τουρκοκύπριος για την εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας Μνήμης» είναι πλήρως εναρμονισμένα με το γενικότερο αφήγημα των πιο πάνω.

Προς τιμήν τους (γι' αυτό μιλήσαμε για «μερίδα» και όχι για όλους τους επαναπροσεγγιστές) και άλλοι εξέφρασαν την καλόπιστη ανησυχία τους για την εκδήλωση της ανεξάρτητης «Πρωτοβουλίας Μνήμης». Ορθά κάλεσαν την Αστυνομία και το κράτος να λάβει μέτρα, αλλά δεν συνέδεσαν ψευδώς την «Πρωτοβουλία» με τραμπουκισμούς, ούτε την συνέδεσαν με κόμματα, ούτε της απέδωσαν πολωτικούς πολιτικούς χαρακτηρισμούς που δεν την εκφράζουν.

C01444.JPG

C014444.JPG

Ώρα για απολογία;

Κάποιοι, αντί να στοχοποιούν δημοσιογράφους και να προσπαθούν να θέσουν όρια στην ελευθερία του λόγου, θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη.

Η παραπληροφόρηση που διοχέτευσαν για μια ειρηνική εκδήλωση, εκτός από χυδαία και απαράδεκτη, ήταν και επικίνδυνη. Στοχοποίησαν αθώους ανθρώπους για τα δημοκρατικά πιστεύω τους, τους λοιδώρησαν παρουσιάζοντας τους ως «φασίστες» και τους φόρτωσαν τραμπουκισμούς που δεν έκαναν και για τους οποίους δεν ευθύνονται. Το χειρότερο όμως, τους έβαλαν στο στόχαστρο των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων εθνικιστών. Σε μερικές αναρτήσεις τους, οι τελευταίοι διαφήμιζαν κουτιά με σφαίρες και θάνατο και εκτόξευαν απειλές κατά της ζωής τους.

C015.JPG

Η ομαλή διοργάνωση της εκδήλωσης, το αγωνιστικό και ειρηνικό μήνυμά της, η απόλυτη τήρηση της τάξης από την Αστυνομία και κυρίως η άψογη και αυστηρή περιφρούρησή της από την «Πρωτοβουλία Μνήμης», διέψευσε τις κασσάνδρες.

Εάν υπάρχει αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια στις προθέσεις των όσων δημοσιοποίησαν τα πιο πάνω, ένα απλό, ανθρώπινο συγγνώμη για την δαιμονοποίηση μιας ειρηνικής εκδήλωσης (αλλά και των δημοσιογράφων που κάνουν την δουλειά τους) είναι αναγκαίο για την καλλιέργεια εθνικής ενότητας και την αποφυγή της πόλωσης σε τέτοιες δύσκολες για την Κύπρο ώρες.

C017.JPG