Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

ΗΠΑ και Κύπρος: Συνεργασία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Φέτος, ο Μήνας Ενημέρωσης για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο είναι πιο σημαντικός από ποτέ, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε πολλούς από εμάς να εργαστούμε από το σπίτι, προωθώντας περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία ταυτότητάς μας μέσω διαδικτύου.

Κάθε Οκτώβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες γιορτάζουν τον Μήνα Ενημέρωσης για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο για να ενημερώσουν τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τους διεθνείς συνεργάτες για τρόπους προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των ιδιοκτησιακών πληροφοριών. Φέτος, ο Μήνας Ενημέρωσης για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο είναι πιο σημαντικός από ποτέ, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε πολλούς από εμάς να εργαστούμε από το σπίτι, προωθώντας περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία ταυτότητάς μας μέσω διαδικτύου. Αυτό επιταχύνει μια τάση που ξεκίνησε πριν από χρόνια με τη ζωή και τις οικονομίες μας να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την ψηφιακή επικοινωνία. Υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη σε αυτή τη μετάβαση - αλλά ενέχει επίσης κινδύνους. Η απειλή από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο και κακόβουλους παράγοντες επίσης αυξάνεται. Είναι σαφές ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να συνεργαστούμε όλοι για τη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν μια μεγάλη εταιρική σχέση σε αυτό το θέμα. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο ήρθε εδώ για να υπογράψει μια νέα συμφωνία για την οικοδόμηση ενός εκπαιδευτικού κέντρου για τη βελτίωση της περιφερειακής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, μαζί με την ασφάλεια των συνόρων, των λιμένων και της ναυτιλίας. Και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας κατά την επίσκεψη του Keith Krach, Υφυπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνεται επίσης σε αυτή την προτεινόμενη συνεργασία.

Όπως είπε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, η Κυπριακή Δημοκρατία «λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, πολιτικές και τεχνολογικές αποφάσεις έτσι ώστε οι επικοινωνίες και η ψηφιακή μας υποδομή να είναι ασφαλείς και ισχυρές, για να διασφαλίσουν την ομαλή και ταχεία ανάπτυξη του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και την καθιέρωση της χώρας μας ως ισχυρού περιφερειακού παράγοντα στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.»

Ενώ υπάρχει ρόλος για την κυβέρνηση, υπάρχουν επίσης πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουν οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις για να προστατεύσουν τις

«ψηφιακές ταυτότητες». Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε μια ισχυρή ασπίδα εναντίον των απειλών στον κυβερνοχώρο - και μια ασπίδα είναι τόσο ισχυρή όσο το πιο αδύνατό της σημείο. Έχοντας αυτό κατά νου, θέλω να μοιραστώ τρόπους για την προστασία του απορρήτου και των πληροφοριών σας ως μέρος του εορτασμού του Μήνα Ενημέρωσης για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο.

Προστατέψτε την οικογένειας σας

Όπως έχετε κλειδαριές στις πόρτες σας, χρειάζεστε κλειδαριές στις ψηφιακές σας πληροφορίες. Αυτά τα βήματα καθιστούν δύσκολη την κλοπή των πληροφοριών σας, αλλά εύκολο για σας να έχετε πρόσβαση - και χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να γίνουν.

Κάντε δύσκολους κωδικούς: Αντί να χρησιμοποιείτε μια απλή λέξη ή γενέθλια, κάντε μια πρόταση που είναι εύκολο να θυμηθείτε, αλλά είναι μεγάλη και δύσκολο να την μαντέψει κάποιος. Και ΠΟΤΕ μην κάνετε ως κωδικό πρόσβασής σας τη λέξη «κωδικός», ή «1234.»

-Αναβαθμίστε  τις συσκευές σας. Οι υπολογιστές, τα τηλέφωνα και άλλες έξυπνες συσκευές χρειάζονται τακτικές αναβαθμίσεις λογισμικού για να παραμένουν προστατευμένες από επιθέσεις. Η ύπαρξη του πιο αναβαθμισμένου λογισμικού ασφαλείας, περιηγητή ιστοσελίδων, λειτουργικών συστημάτων και εφαρμογών είναι η καλύτερη άμυνα εναντίον ιών, κακόβουλου λογισμικού και άλλων διαδικτυακών απειλών.

- Εμπιστευτείτε  μόνο τις καθαρές εφαρμογές. Προσθέστε γονικούς ελέγχους για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τη λήψη εφαρμογών που έχουν άσκοπη πρόσβαση σε εικόνες, βίντεο και άλλες πληροφορίες που δεν έχουν καμία σχέση με τους σκοπούς των εφαρμογών. Όπως προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο τον Αύγουστο, αναξιόπιστες εφαρμογές όπως το TikTok και το WeChat αποτελούν σημαντικές απειλές για το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

Προστατέψτε την επιχείρησή σας. Οι επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα είναι πρωταρχικοί στόχοι εγκληματιών και κακόβουλων ομάδων. Από τα δεδομένα των πελατών έως την πνευματική ιδιοκτησία έως την εξειδικευμένη έρευνα, οι οργανισμοί πρέπει να εφαρμόζουν καλή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να παραμένουν αξιόπιστοι με ευαίσθητες πληροφορίες.

-Εφεδρικά  αρχεία. Δημιουργήστε ένα σύστημα - είτε στο υπολογιστικό νέφος (cloud), είτε μέσω ξεχωριστού χώρου αποθήκευσης σκληρού δίσκου - που δημιουργεί ηλεκτρονικά αντίγραφα βασικών πληροφοριών σε τακτική βάση. Αυτό παρέχει προστασία σε περίπτωση διαφθοράς (καταστροφής) δεδομένων και αποθηκεύει επίσης δεδομένα σε μακροπρόθεσμο και ασφαλές περιβάλλον.

- Επιμονή  σε καθαρό cloud. Μάθετε πού αποθηκεύονται τα δεδομένα και η τεχνολογία σας και ποιος έχει πρόσβαση και στα δύο. Χρησιμοποιήστε μόνο αξιόπιστες εταιρείες που διέπονται από ισχυρούς κανόνες προστασίας δεδομένων για να διατηρήσετε τα στοιχεία των πελατών σας και την πνευματική σας ιδιοκτησία ασφαλή.

-Διατηρείτε  το μηχάνημα καθαρό. Η επιχείρηση ή ο οργανισμός σας θα πρέπει να έχει σαφείς κανόνες για το τι μπορούν να εγκαταστήσουν και να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι στους υπολογιστές εργασίας.

Προστατέψτε την οικονομία σας

Καθώς η Κύπρος επιδιώκει να εξελιχθεί σε μελλοντικό κόμβο καινοτομίας, οι επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα θα αναζητήσουν ασφαλή δίκτυα και πολιτικές που θα προστατεύσουν την εργασία τους. Παρακολουθούμε ένα κύμα ευρωπαϊκών εθνών, με παρόμοια προσέγγιση, που λαμβάνουν αποφάσεις για τα δίκτυα της κινητής τους τηλεφωνίας επόμενης γενιάς 5G έχοντας τους ίδιους προβληματισμούς. Οι επιχειρήσεις παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις προσεκτικά καθώς αποφασίζουν πού να επενδύσουν και να επεκταθούν, γνωρίζοντας ότι όλες οι πληροφορίες τους θα διακινηθούν μέσω 5G. Ένα ασφαλές δίκτυο 5G θα είναι η ραχοκοκαλιά κάθε χώρας που επιδιώκει να είναι ηγέτης στην καινοτομία. Όπως είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κράτς κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, όλα έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη.

- Καθαρή υποδομή. Τα άτομα και οι επιχειρήσεις πρέπει να υποστηρίζονται από ένα αξιόπιστο σύστημα τηλεπικοινωνιών. Επιμείνετε σε αξιόπιστους προμηθευτές τηλεπικοινωνιών που διέπονται από ισχυρούς νόμους περί απορρήτου, όπως αυτοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Δικαιώματα  προστασίας δεδομένων. Για να στηριχτεί μια ισχυρή υποδομή, οι ισχυροί νόμοι και οι κανονισμοί πρέπει να εγγυώνται την προστασία της ιδιωτικής ζωής, και την εμπιστευτικότητα της έρευνας και πληροφοριών. Οι εταιρείες

πρέπει να γνωρίζουν ότι η έρευνά τους θα ανήκει σε αυτές και δεν θα κλαπούν καθώς φέρνουν νέες καινοτομίες στην αγορά.

Βιώνουμε μια επανάσταση στον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται, παίζουν και αλληλοεπιδρούν. Το σύμπαν της ψηφιακής επικοινωνίας πρέπει να αναπτυχθεί βάσει κοινών αξιών όπως η διαφάνεια, η λογοδοσία, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, ο σεβασμός του κράτους δικαίου, και πάνω απ’ όλα, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Δουλεύοντας μαζί, μια κοινότητα ομοϊδεατών εθνών, που ενεργεί με βάση αυτές τις κοινές αξίες, μπορεί να οικοδομήσει έναν καλύτερο, πιο περιεκτικό, πιο συνδεδεμένο κόσμο.

* Η Judith G. Garber είναι πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Υποστηρίξτε τη