Ειδήσεις

Δουλεύουν «καπάλι» χτίστες και προπαγανδιστές στο Βαρώσι

Λεπτό προς λεπτό καταγράφουν η τουρκική προπαγανδα τα «καπάλια» που ξεκίνησαν εργασίες στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε στο έπακρο και η τουρκική προπαγανδιστική μηχανή.

«Δουλεύκουν καπάλι» τα συνεργεία στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και ταυτόχρονα με αυτά οι προπαγανδιστικές μηχανές της Τουρκίας και του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος.

Σε χθεσινή ανάλυση στη «Σημερινή Online» παρουσιάστηκε το κεντρικό τουρκικό αφήγημα για την Αμμόχωστο και τα διάφορα υποαφηγήματα με στόχο τους Τουρκοκύπριους και τη διεθνή διπλωματία. Επίσης, αναλύθηκε η τουρκική επίδραση της τουρκικής προπαγάνδας στην ελληνοκυπριακή δημόσια σφαίρα.

Πέραν των παραδοσιακών ΜΜΕ, στα ΜΚΔ γίνεται ευρεία χρήση του hashtag «Maraş» και της περιγραφής «Kapalı Maraş», σαφής παραπομπή στις διεργασίες «ανοίγματος» που γίνεται.

Επίσης, ο γνωστός «παραδιπλωματικός» λογαριασμός στο Twitter «@TurkishFacts4u» δουλεύει και εκείνος «καπάλι» δίνοντας γραμμή για άλλους λογαριασμούς για τα πια αφηγήματα θα πρέπει να υιοθετηθούν .

maras.JPG

Ο λογαριασμός αναφέρει στην περιγραφή του «anti-perception management campaigns against Turkey». Πρόσφατα, η Τουρκία εγκαινίασε νέο τμήμα στρατηγικής αντιπροπαγάνδας και διαχείρισης κρίσεων, υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής Προεδρίας.

Επίσης, ασκείται έλεγχος στη ροή της πληροφορίας, κυρίως όσον αφορά την εικόνα. Για παράδειγμα, σήμερα ψευδοαστυνομικοί στο σημείο διέλευσης προς τα κατεχόμενα από τα Στροβίλια δεν επέτρεψε την είσοδο σε τηλεοπτικό συνεργείο του «Σίγμα» και ενός άλλου κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού. Οι λεγόμενοι «αστυνομικοί» της αποσχιστικής οντότητας «τους ανέφεραν πως θα πρέπει να λάβουν ειδική άδεια ενώ άφησαν να νοηθεί ότι θα μπορούσαν να περάσουν χωρίς κάμερες».

Η παρουσία ατόμων με τουρκικές σημαίες να πανηγυρίζουν είναι χαρακτηριστική της εθνικιστικής κεφαλαιοποίησης που δίνεται στο ζήτημα, παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της κατοχής.

Από την άλλη, δεν πηγαίνουν όλα ρόδινα για την κυβέρνηση Erdoğan. Σύμφωνα με ανάλυση του Ξένιου Μεσαρίτη στο «Economy Today» (08/10/2020), «με το παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, τις χθεσινές ανακοινώσεις του δημοσιονομικού ελλείμματος της Τουρκίας για τον Σεπτέμβρη και τις γεωπολιτικές εξελίξεις την περιοχή η τουρκική λίρα έφτασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ. Στις 11:40 το πρωί η τουρκική λίρα έφτασε στο ιστορικό χαμηλό σημείο των 7,9388 έναντι του δολαρίου ενώ στις 13:45 κυμαίνεται στο 7,9139.»