Αναλύσεις

Δημοσκόπηση: Ανησυχούν οι πολίτες, αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός

Οι συμπολίτες μας, σε ποσοστό 65%, εμφανίζονται πεπεισμένοι πως, αν ο κρατικός προϋπολογισμός δεν εγκριθεί, η ζωή τους θα γίνει πιο δύσκολη

Με μεγάλη ανησυχία η κοινή γνώμη παρακολουθεί την αμφίρροπη αντιπαράθεση που εξελίσσεται σε ό,τι αφορά την έγκριση ή όχι του κρατικού προϋπολογισμού από τη Βουλή, έπειτα από την απόφαση του ΔΗΚΟ να τον καταψηφίσει.

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε ο οργανισμός IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™ για λογαριασμό της «Σημερινής» την Κυριακής, επτά στους δέκα πολίτες ανησυχούν σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό, ενώ ένα άλλο 14% επίσης ανησυχούν, αλλά σε μικρό βαθμό. Οι συμπολίτες μας, σε ποσοστό 65%, εμφανίζονται πεπεισμένοι πως αν ο κρατικός προϋπολογισμός δεν εγκριθεί, η ζωή τους θα γίνει πιο δύσκολη.

Ως η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, σε περίπτωση μη ψήφισης του προϋπολογισμού, αναδεικνύονται οι πιθανές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη σε ζωτικούς τομείς, όπως για παράδειγμα αυτός της υγείας (46%). Μεγάλος είναι και ο βαθμός ανησυχίας για την πιθανότητα κατάρρευσης των δημοσίων οικονομικών (39%), καθώς και για την πιθανότητα στάσης πληρωμών (36%). Την ίδια ώρα, ένεκα της πολιτικής αστάθειας και της κρίσης που θα δημιουργήσει η καταψήφιση του προϋπολογισμού, ανησυχία καταγράφεται και σε σχέση με το ενδεχόμενο η χώρα να αναγκαστεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές (14%).

Η πλειοψηφία των πολιτών, και συγκεκριμένα έξι στους δέκα, εκτιμούν πως από μια πιθανή μη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού θα επηρεαστούν εξίσου, τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™. Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής. Διεξαγωγή: 10-11 Δεκεμβρίου 2020. Κάλυψη: Παγκύπρια - αστικές και αγροτικές περιοχές. Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18. Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα. Επιλογή δείγματος: τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Συλλογή στοιχείων: Συνδυασμός διαδικτυακών και τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Σε ποιο βαθμό σάς ανησυχεί το ενδεχόμενο μη έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2021, κατά την επικείμενη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής;

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ……..45%

ΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΒΑΘΜΟ……..26%

ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΜΟ……….14%

ΚΑΘΟΛΟΥ………………….15%

Ποιες είναι οι μεγαλύτερές σας ανησυχίες, για την περίπτωση που ο προϋπολογισμός δεν υπερψηφιστεί τελικά από τη Βουλή;

- Οι επιπτώσεις σε ζωτικούς τομείς, όπως είναι αυτός της υγείας---------46%

- Να καταρρεύσουν τα δημόσια οικονομικά-------------39%

- Να υπάρξει στάση πληρωμών-------------------------36%

- Να οδηγηθούμε σε πρόωρες προεδρικές εκλογές----------14%

- Άλλο---------------------------------3%

Ποιες είναι οι μεγαλύτερές σας ανησυχίες, για την περίπτωση που ο προϋπολογισμός δεν υπερψηφιστεί τελικά από τη Βουλή;

Ο δημόσιος τομέας------------20%

Ο ιδιωτικός τομέας------------21%

Και οι δύο τομείς---------------59%

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι η μη έγκριση του προϋπολογισμού θα κάνει πιο δύσκολη τη ζωή των πολιτών;

Συμφωνώ-----------65%

Διαφωνώ-----------16%

Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ--------------19%