Αναλύσεις

Στον αέρα οι εμβολιασμοί, αναβάλλονται αναπτυξιακά έργα

Οι επιπτώσεις από την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού – Αναλυτικά τα έργα που ήταν έτοιμα για προκήρυξη τους πρώτους δύο μήνες του 2021

Ακρωτηριασμένα καλείται να λειτουργήσει το κράτος, με τα δωδεκατημόρια και χωρίς να υπάρχει η ευελιξία που θα υπήρχε εάν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός του 2021. Από την πρωτοφανή απόφαση της Βουλής για καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, ίσως επηρεαστούν οι εμβολιασμοί που ξεκινούν σε όλη την Ευρώπη στις 27 Δεκεμβρίου 2020 αφού δεν υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια για να πληρωθούν οι ποσότητες εμβολίων που παρήγγειλε η Κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα αναβάλλεται σειρά αναπτυξιακών έργων που ήταν έτοιμα να προκηρυχθούν τους πρώτους δύο μήνες του νέου έτους.

Στον αέρα οι εμβολιασμοί

Η καταψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα στην έναρξη των εμβολιασμών – η οποία όπως ανακοινώθηκε χθες αναμένεται να αρχίσει στις 27 Δεκεμβρίου σε όλη την ΕΕ – αφού η έλλειψη κονδυλίων γι αυτό το σκοπό θα έχει επιπτώσεις στην παραλαβή των εμβολίων που έχουν παραγγελθεί. Το πρόβλημα προκύπτει από τη λογική των δωδεκατημορίων, αφού με βάση το Σύνταγμα της ΚΔ δεν μπορούν να εγκριθούν έκτακτες εκταμιεύσεις ποσών στην απουσία εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Σε δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ και στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, απαντώντας αν θα καθυστερήσουν τα εμβόλια, λόγω της καταψήφισης του προϋπολογισμού, τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από το πότε πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες πληρωμές και αν μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Υγείας για το εν λόγω θέμα, ώστε όλα τα φάρμακα που προμηθεύει το κράτος τους πολίτες να διοχετεύονται κανονικά στους ασθενείς.

Αναβάλλονται τα έργα που θα ξεκινούσαν τον Γενάρη

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Πετρίδης ανέφερε επίσης ότι τα αναπτυξιακά έργα που θα ξεκινούσαν τον Γενάρη έχουν πάρει τον δρόμο της αναβολής εξαιτίας της καταψήφισης του προϋπολογισμού, αφού οι εγκεκριμένες δαπάνες με βάση τα δωδεκατημόρια είναι μειωμένες. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι έχει αναβληθεί η ανέγερση της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στην Πάφο, η προκήρυξη για την Μονάδα Ψυχικής Υγείας στην Αθαλάσσα, η ανέγερση δημοτικών σχολείων στον Ύψωνα και το Γέρι, οι αυτοκινητόδρομοι Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και Δερύνειας Σωτήρας, με το σύνολο των έργων σε κοινότητες και δήμους που αναβάλλονται να φτάνουν τα 50.

Αναλυτικά τα έργα που είναι ώριμα και έτοιμα να προκυρηχθούν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021:

1 νεο.jpg

neo 2.jpg