Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

PHILIPS UNIVERSITY: Εμβολιασμένο με νέο σύγχρονο πνεύμα και αρχές

To Philips University οραματίζεται να διαγράψει μια παγκοσμιοποιημένη πορεία και να θέσει τη σφραγίδα του στον χώρο της διδασκαλίας και της έρευνας

Έτοιμο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και με μοναδική του έγνοια το καλό και την πρόοδο των φοιτητών του, το Philips University έχει στόχο να καταστεί φάρος ποιοτικής εκπαίδευσης. Σε συνέντευξή του στη «Σημερινή», ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Philips University, Φίλιππος Κωνσταντίνου, μιλά για τη γένεση του Πανεπιστημίου, καταγράφει τα διακριτικά χαρακτηριστικά του, ενώ αναλύει το όραμα και τις φιλοδοξίες της Διοίκησης και του Ακαδημαϊκού Προσωπικού του.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ.jpg

Κύριε Πρόεδρε, αρχικά θα θέλαμε να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των εκπαιδευτηρίων Φίλιπς και βέβαια του Philips University.

Η ίδρυση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος θεωρείται ένα άκρως δύσκολο εγχείρημα. Φτάνει να αναλογιστεί κανείς τις ευρύτερες διαστάσεις σε απαιτήσεις κι ανάγκες όπως γη, κτηριακές εγκαταστάσεις, κεφάλαιο, εξοπλισμό, στελέχωση, εξεύρεση φοιτητών, ύλη, βιβλιοθήκες, πληροφορική, αθλοπαιδιές, γραφειοκρατία με τις Αρχές κ.λπ.

Πρόκειται όμως για μια προσφορά πολύ υψηλή και ευγενή στην κοινωνία μας. Τούτο μπορεί πιο εύκολα να γίνει αντιληπτό αν ληφθεί υπόψη η απουσία οποιασδήποτε οικονομικής υποστήριξης της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης από το κράτος, σε αντίθεση με τη Δημόσια Εκπαίδευση που απορροφά ένα μεγάλο μέρος των κρατικών προϋπολογισμών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ιδρύθηκε το 1978 το Philips College με πρωτοβουλία μου και με τη συνεργασία μιας ομάδας εκλεκτών επιστημόνων, μεταξύ των οποίων ήταν ο καθηγητής Gerry Fowler, τότε Υπουργός Παιδείας της Μεγάλης Βρετανίας, ο μακαριστός Δρ Ιωάννης Κουτσάκος, ο οποίος διετέλεσε Διευθυντής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κύπρου, και άλλοι εκλεκτοί, με στόχο την προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης. Στα χρόνια που πέρασαν το Philips College κατόρθωσε να καταξιωθεί και να επιβληθεί στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να τύχει διεθνούς αναγνώρισης. Από το 1981 το Philips College άρχισε να στέλνει φοιτητές για μετεγγραφή και μεταπτυχιακές σπουδές σε βρετανικά και αμερικάνικα πανεπιστήμια.

Το 1996 ιδρύσαμε το πρώτο ολοήμερο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης με την ονομασία Ευρωπαϊκή Ελληνική Σχολή Φίλιπς, με έμφαση στην Καλλιέργεια του Ευρωπαϊκού Πνεύματος, εκμάθηση και καλλιέργεια της Ελληνικής γλώσσας, της Ελληνικής και Κυπριακής Ιστορίας, την εφαρμογή των Ελληνικών αξιών και των Χριστιανικών αρετών και της Ελληνικής Παράδοσης.

Τι εννοείτε με τον χαρακτηρισμό «Καλλιέργεια Ευρωπαϊκού Πνεύματος»;

Παντού όπου δεσπόζει το ευρωπαϊκό πνεύμα βλέπει κανείς να εμφανίζεται το μέγιστο των αναγκών, το μέγιστο της εργασίας, το μέγιστο της απόδοσης, το μέγιστο της φιλοδοξίας, το μέγιστο της ισχύος, το μέγιστο της εξωτερικής φύσης, το μέγιστο των σχέσεων και των απαλλαγών. Αυτό το σύνολο των μέγιστων τιμών είναι η Ευρώπη, η εικόνα της Ευρώπης. Εκείνο που είναι σημαντικό, είναι αυτό το μέγιστο να ισχύσει θετικά σε όλους τους τομείς.

Η Ευρώπη ορθά απαιτεί από τον Ευρωπαίο νέο να σέβεται τους άλλους, να μπορεί να ζει με τη διαφορετικότητα και να συνεργάζεται εποικοδομητικά.

Τα Εκπαιδευτήρια Φίλιπς ενθαρρύνουν τον μαθητή/φοιτητή να βιώσει τις μεγάλες αξίες που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εργαστεί με τους άλλους Ευρωπαίους για την κατίσχυση της προόδου, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της ευτυχίας, της δημοκρατίας και γενικά της ηθικής στην Ευρώπη μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ελευθερίας.

Εμείς θέλουμε τον νέο να μπορεί να προσφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του, ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να του ανταποδώσει μια ποιοτική και άνετη ζωή. Εμείς θέλουμε τον νέο να μάθει πρώτα να προσφέρει και μετά υπεύθυνα και με πειθαρχία να απαιτεί και να παίρνει.

Μιλήστε μας λίγο για τη γένεση του Philips University. Ποια είναι τα διακριτικά του στοιχεία;

To Philips University ιδρύθηκε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με αριθμό 88.356 και με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου 2019, με αναδρομική ισχύ από τις 5 Φεβρουαρίου 2013. Εγκρίθηκε για να προσφέρει μια ποικιλία προγραμμάτων με 3 Σχολές, 7 Τμήματα, 8 Πτυχιακά, καθώς και ένα μεταπτυχιακού επιπέδου, MSc στα Χρηματοοικονομικά με Εταιρική Διακυβέρνηση.

Τα διακριτικά στοιχεία του Philips University είναι:

  • η ιδιόκτητη, ολοκληρωμένη Πανεπιστημιούπολη, με χωρητικότητα πέραν των 6.000 φοιτητών, στο κέντρο της Λευκωσίας,
  • τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών που είναι προσαρμοσμένα στη σύγχρονη εποχή,
  • η φοιτητοκεντρική του προσέγγιση,
  • η επιστημονική και επαγγελματική ανέλιξη των φοιτητών του, με την εργοδότηση των πτυχιούχων του,
  • τα αριστεία στη διδασκαλία, στην έρευνα και στην προσφορά στην κοινωνία,
  • η στελέχωση με διεθνούς κύρους ακαδημαϊκό / διδακτικό προσωπικό.

Το Philips University έχει πιστοποιηθεί από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου (ΔΙΠΑΕ) μετά από επιτυχημένη αξιολόγηση.

Το Πανεπιστήμιο στεγάζεται στις σύγχρονες λειτουργικές εγκαταστάσεις και την υλικοτεχνική υποδομή του απέναντι στο Πάρκο Βέροιας, του Δήμου Στροβόλου, στη Λευκωσία.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες της Διοίκησης και του Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου;

Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι τόσο η Διοίκηση όσο και το Ακαδημαϊκό Προσωπικό έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη και επιδιώκουμε τη συνεχή αναβάθμιση τόσο των επιπέδων του Πανεπιστημίου, όσο και της λειτουργίας του. Μοναδική έγνοια, φροντίδα και προσπάθειά μας είναι το καλό και η πρόοδος των φοιτητών μας.

Στόχος μας είναι να καταστεί το Philips University Φάρος Ποιοτικής Εκπαίδευσης. Να καταστεί ένα Πανεπιστήμιο, το οποίο θα προσφέρει τα πλουσιότερα προγράμματα έτσι όπως τα ζητά σήμερα η Ευρώπη, και που δίνουν την ευκαιρία στους αποφοίτους για ανέλιξη και εργοδότηση.

Τέλος, το Philips University οραματίζεται να διαγράψει μια παγκοσμιοποιημένη πορεία και να θέσει τη σφραγίδα του στον χώρο της Διδασκαλίας και της Έρευνας.

Ας μην ξεχνάμε ότι ένας ιδιωτικός οργανισμός επιβιώνει και προοδεύει μόνο αν το κοινό στο οποίο απευθύνεται εκτιμά την προσφορά του. Μόνο αν δώσει, θα πάρει, τόσο περισσότερα όσο αυτό το κοινό κατανοεί, εγκρίνει και αποδέχεται.

Υποστηρίξτε τη