Αναλύσεις

Το διεθνές βραβείο «Young Investigator Award 2020» στον Δρα Νικόλαο Νικολαΐδη

Το European Society for Paediatric Endocrinology (ESPE) Young Investigator Award 2020 απονεμήθηκε στον Κύπριο ερευνητή του Iδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Το Βραβείο European Society for Paediatric Endocrinology (ESPE) Young Investigator Award 2020 έλαβε ο Δρ. Νικόλαος Νικολαΐδης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Iδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το εν λόγω βραβείο απονέμεται σε νεαρά μέλη του ESPE για την αναγνώριση του επιστημονικού έργου και των δημοσιεύσεών τους στους τομείς της βασικής ενδοκρινολογικής επιστήμης ή / και της κλινικής παιδιατρικής ενδοκρινολογίας. To βραβείο ξεκίνησε να απονέμεται το 1993 και είναι η δεύτερη φορά που δίνεται σε Έλληνα. Το 2012 είχε απονεμηθεί στον Δρα Αντώνη Βουτετάκη.

Ο Δρ. Νικόλαος Νικολαΐδης γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στο εργαστήριο του Καθ. Γεώργιου Χρουσού και της Καθ. Ευαγγελίας Χαρμανδάρη. Είναι επίσης Ερευνητής Γ’ βαθμίδας στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των γενετικών και κακοήθων νοσημάτων της παιδικής ηλικίας. Ο Δρ Νικολαΐδης ανήκει στην ερευνητική ομάδα του πολυβραβευμένου Δρ Γεώργιου Χρούσου, ενός από τους σημαντικότερους επιστήμονες στην Ελλάδα. Πάνω από 60 καθηγητές υπήρξαν μαθητές του, πολλοί εκ των οποίων κατέχουν σήμερα διευθυντικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο Δρ. Νικολαΐδης εξήγησε πως πρόκειται για ένα βραβείο το οποίο δίνει η Πανευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδικής Ενδοκρινολογίας και απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα άτομο το οποίο, για να υποβάλει υποψηφιότητα, πρέπει να είναι κάτω των 40 ετών και σκοπός του είναι να αναγνωριστεί η επιστημονική του συνεισφορά στο πεδίο της παιδιατρικής και εφηβικής ενδοκρινολογίας τόσο στην έρευνα, όσο και σε κλινικό επίπεδο.

Όπως είπε, οι υποψήφιοι κάθε χρόνο είναι απ’ όλο τον κόσμο και το βραβείο απονέμεται στον ικανότερο που θα έχει το υψηλότερο σκορ από πλευράς βιογραφικού στους τομείς που προαναφέραμε.

Ο ίδιος, όπως μας δήλωσε, είναι μέλος της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής Ενδοκρινολογίας από το 2013 και έχει τιμηθεί μέχρι στιγμής και με άλλα τρία μικρότερα σε εμβέλεια βραβεία. «Είναι με ιδιαίτερη τιμή που επιλέγηκα με αυτό το διεθνές βραβείο του νεαρού ερευνητή, ενός βραβείου που επιβραβεύει τις προσπάθειες που κατέβαλα τόσα χρόνια στην έρευνα και νιώθω ιδιαίτερα περήφανος και για την ιδιαίτερή μου πατρίδα την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα που με εκπαίδευσε. Η εν λόγω βράβευση είναι η απόδειξη ότι η σκληρή δουλειά κάποια στιγμή ανταμείβεται», είπε ο Δρ. Νικολαΐδης.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως όλη του η εκπαιδευτική πορεία ήταν στην Ελλάδα, αλλά δεν ξεχνάει ποτέ την καταγωγή του. «Από το 2007 μέχρι το 2014 έκανα τη διδακτορική μου στο εργαστήριο του Καθ. Γεώργιου Χρουσού και ακολούθως έμεινα και για μεταδιδακτορική. Από το 2014 μέχρι και το 2018 ολοκλήρωσα την παιδιατρική μου στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και από το 2019 ξεκίνησα την εξειδίκευσή μου στην Παιδιατρική και Εφηβική Ενδοκρινολογία, τις οποίες έχω ακόμα δύο χρόνια για να ολοκληρώσω. Τα αποτελέσματα για τα οποία τιμήθηκα με αυτό το βραβείο ήταν της περιόδου που έκανα το διδακτορικό και το μεταδιδακτορικό μου», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο Δρ. Νικολαΐδης, ανέφερε πως, ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή του στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», θα επαναπατριστεί οικογενειακώς. «Μετά από 23 χρόνια απουσίας, θα επιστρέψω στον τόπο μας, για να προσφέρω τη γνώση και την εμπειρία που αποκόμισα στην Ελλάδα», κατέληξε.