Αναλύσεις

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Τορναρίτης

O δικηγόρος, συγγραφέας, συλλέκτης και εικαστικός απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης, 6 Αυγούστου, ενώ νοσηλευόταν στην Αθήνα

Σε βαθύ πένθος βυθίστηκε από την Πέμπτη το πρωί όλη η Κύπρος, μετά την είδηση του θανάτου του διακεκριμένου δικηγόρου, συγγραφέα, συλλέκτη και εικαστικού, Γιώργου Τορναρίτη. Ο πατέρας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, Νίκου, του νομικού Κρίτωνα Τορναρίτη, του διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ολυμπιακού, Χριστόφορου, πέθανε σε ηλικία 84 ετών, ενώ νοσηλευόταν στην Αθήνα.

Την είδηση του θανάτου του μετέφεραν στο κοινό μέσω αναρτήσεών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τεθλιμμένα παιδιά του. «Σήμερα το πρωί έφυγε για το παντοτινό ταξίδι ο πατέρας μου Γιώργος Τορναρίτης. Τον Ευχαριστώ για όσα μας πρόσφερε και για όσα χάρισε στην κοινωνία, την τέχνη και τον πολιτισμό. Από σήμερα αναπαύεται εν ειρήνη...», έγραψε την περασμένη Πέμπτη ο Νίκος Τορναρίτης. «Πέθανε σήμερα το πρωί ο πατέρας μου. Πάει σε έναν καλύτερο κόσμο. Από σήμερα αναπαύεται εν ειρήνη...», έγραψε και ο Κρίτων Τορναρίτης.

Διακεκριμένος συγγραφέας, συλλέκτης,

εικαστικός και ιδρυτής μουσείων

Ο Γιώργος Τορναρίτης γεννήθηκε στη Λεμεσό, στις 2 Ιανουαρίου 1936 και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1953.

Σπούδασε νομικά στο Κολέγιο Τρίνιτι του Κέμπριτζ από το 1955 μέχρι το 1958 (Barrister at Law Grays Inn 1958) και εργάστηκε για δεκαετίες ως δικηγόρος.

Υπήρξε επίσης μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας από το 1962 μέχρι και το 1965.

Παράλληλα με τη δικηγορία, ασχολήθηκε ενεργά με τη Φυσική Ιστορία και την κυπριακή παράδοση αλλά και τη ζωγραφική.

Το 1984 ίδρυσε το πρώτο Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής στην Κύπρο, στην Αγία Νάπα. Το 1987 παρουσίασε εκθέσεις κοχυλιών και υποβρύχιων φωτογραφιών στην πινακοθήκη Πιερίδη στην Αθήνα και στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία αντίστοιχα.

Το 1992, μαζί με τον Δημήτρη Πιερίδη, συστήνουν το Ίδρυμα Τορναρίτη – Πιερίδη Θαλάσσιας Ζωής, στο οποίο παραχώρησε ως δωρεά την προσωπική του συλλογή από απολιθώματα, κοχύλια και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Το Ίδρυμα προχώρησε στη δημιουργία δύο ξεχωριστών Μουσείων. Το Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη – Πιερίδη, το οποίο τώρα στεγάζεται στην Αγία Νάπα και φέρει το όνομα «Θάλασσα» και το Μουσείο Παλαιοντολογίας Τορναρίτη – Πιερίδη στις παλαιές αποθήκες στη Λάρνακα. Και τα δύο μουσεία είναι τα πρώτα του είδους τους στην Κύπρο, το δε «Θάλασσα» βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα από τα καλύτερα Μουσεία της Ευρώπης.

Ο Γιώργος Τορναρίτης συνέγραψε αρκετές μελέτες και βιβλία, μεταξύ των οποίων είναι και τα εξής: «Mediterranean Sea Shells Cyprus» (1987, παρουσίαση των κοχυλιών της Κύπρου), «Κοχύλια και Τέχνη» (2001, συσχετισμός της θαλάσσιας ζωής με την εικαστική δημιουργία), «My Cyprus Cats» (2002, περιγραφή της ιστορίας της γάτας στην Κύπρο), «My Boat» (2003, ένα οδοιπορικό στην Κύπρο της δεκαετίας του ’60 και ειδική αναφορά στην ανακάλυψη του πλοίου της Κερύνειας).

Ζωγράφιζε από το 1965 και έχει εκθέσει ατομικά, εκτός της Κύπρου, στην Αθήνα, το Λονδίνο και το Βερολίνο. Έλαβε επίσης μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Κύπρο και το εξωτερικό, αποσπώντας κατά κανόνα θετικές κριτικές. Έργα του βρίσκονται εκτεθειμένα σε μουσεία, πινακοθήκες και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

Το 1969 παρουσίασε έκθεση έργων του μαζί με τον γνωστό ζωγράφο John Corbidge στην Αμμόχωστο. Το 2009, μαζί με τον Τουρκοκύπριο ζωγράφο Hulusin Halit, παρουσίασε έκθεση στο Βερολίνο (10 Νοεμβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου 2009) στο οίκημα του Heinrich Boll, ενός από τα πλέον γνωστά ιδρύματα της Γερμανίας. Το 2010 στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου παρουσίασε έκθεση Ζωγραφικής του με γενικό τίτλο «Memories and Hope of Cyprus», η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το 2015 παρουσίασε στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα την έκθεση ζωγραφικής του «Hope for Cyprus» - «Ελπίδα για την Κύπρο».

Το 2011 τού απονεμήθηκε από την κυπριακή Πολιτεία το μετάλλιο πολιτιστικής προσφοράς «Στασίνος», για την ίδρυση των μουσείων και γενικότερα για την πολύτιμη συνεισφορά του στον πολιτισμό της Κύπρου.

Η αναγνώριση προς το έργο του έρχεται και από το εξωτερικό, από την Ιαπωνία, με την έκφραση συγχαρητηρίων προσωπικά από τον ίδιο τον Αυτοκράτορα Hirohito για το έργο του «Mediterranean Sea Shells Cyprus».

Ο Γιώργος Τορναρίτης ήταν γιος του Κρίτωνα Τορναρίτη, του πρώτου Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας και πατέρας του Κρίτωνα, του Νίκου, του Χριστόφορου και της Μαίρης Τορναρίτη.

Στην Αθήνα το τελευταίο αντίο

Η κηδεία του αείμνηστου Γιώργου Τορναρίτη τελέστηκε χθες Σάββατο, στην Ελλάδα. Σε ανακοίνωσή του ο υιός του, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε πως λόγω της πανδημίας η οικογένεια αποφάσισε να τελέσει την κηδεία και την ταφή του πατέρα τους στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών. «Ευχαριστούμε από καρδιάς για τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή σας στο πένθος μας, οι ευχές και τα συλλυπητήριά σας μας χαρίζουν μεγάλη δύναμη για τη συνέχεια», πρόσθεσε στο μήνυμά του.
Αντί στεφάνων, η οικογένεια κάλεσε τους τεθλιμμένους φίλους και συγγενείς του Γιώργου Τορναρίτη να προβούν σε εισφορές στον Αντικαρκινικό σύνδεσμο Κύπρου στην ιστοσελίδα: http://www.anticancersociety.org.cy/el/page/kane-mia-eisfora. Για την Ελλάδα εισφορές γίνονται στο ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ για τα παιδιά με καρκίνο ή σε μια οικογένεια που γνωρίζετε και έχει ανάγκη.

Ανακοίνωση ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος, η ηγεσία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Τορναρίτη, την οικογένεια και τους οικείους του, για την απώλεια του αγαπημένου του πατέρα Γιώργου Τορναρίτη.

Δυσαναπλήρωτο κενό για

την κυπριακή κοινωνία

Αναμφίβολα η απώλεια του Γιώργου Τορναρίτη αφήνει πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό για το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας. Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση ο ΔΗΣΥ, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του κόμματος στην οικογένεια, ο Γιώργος Τορναρίτης υπήρξε μια εξέχουσα και πολυσχιδής προσωπικότητα, που υπηρέτησε τον τόπο με εντιμότητα, ήθος και απαράμιλλη θέληση για ανάδειξη πολλών πτυχών της κυπριακής ζωής, με αποτέλεσμα ν’ αφήνει πίσω του πλούσιο συγγραφικό αλλά και πολιτιστικό έργο. Πάντα ανήσυχος ως χαρακτήρας, εξωτερίκευε πολλά από τα ταλέντα του μέσω της τέχνης και ειδικότερα της ζωγραφικής, λαμβάνοντας μέρος με έργα του σε σημαντικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Κύπρο και το εξωτερικό, με πιο πρόσφατη αυτή στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, όπου παρουσίασε την έκθεσή του με γενικό τίτλο «Memories and Hope of Cyprus». Η εφημερίδα «Σημερινή» και το Συγκρότημα ΔΙΑΣ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.