Ειδήσεις

Μάμμαρι: Λαθρομετανάστες με στολή παραλλαγής - Τι συμβαίνει;

Η καταγγελία κόμματος για ανεύρεση στολής παραλλαγής σε τσάντα παράνομου μετανάστη και η κατάσταση στο Μάμμαρι από τον Αύγουστο του 2020.

Σοβαρές καταγγελίες έγιναν για είσοδο παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα διαμέσου της νεκρής ζώνης στο Μάμμαρι. Σε μια από τις αποσκευές τους, Κύπριοι πολίτες βρήκαν στολή παραλλαγής.

Την καταγγελία έκανε χθες το ΕΛΑΜ το οποίο ανέφερε πως λαθρομετανάστες, εκμεταλλευόμενοι τα «κενά σημεία» στην Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Το βράδυ της Τετάρτης, ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο, έφθασε νέο πλοιάριο με λαθρομετανάστες, ενώ πριν λίγες μέρες στην περιοχή του Μάμμαρι, νεαροί εντόπισαν ομάδα λαθρομεταναστών που πέρασαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, στην κατοχή των οποίων ανευρέθηκαν στρατιωτικές στολές παραλλαγής.»

Το ΕΛΑΜ κατηγορεί την κυβέρνηση πως με την ανοχή της «δεν προβάλει την στοιχειώδη αποτρεπτική βούληση και τους διακινητές ανθρώπινων ψυχών που βρίσκονται εντός και εκτός της πατρίδας μας».

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ο Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη διευκρίνησε πως την περασμένη βδομάδα ομάδα νεαρών στο Μάμμαρι σταμάτησαν περίπου 15 άτομα που έρχονταν από τα κατεχόμενα. Μέσα στην τσάντα ενός από τους μετανάστες βρέθηκε ρουχισμός τύπου στρατιωτικής παραλλαγής. Οι παράνομοι μετανάστες δεν ήξεραν αγγλικά για να εξηγήσουν από που ήρθαν και τι έκαναν στις ελεύθερες περιοχές. Παρά ταύτα, όλοι χάρηκαν όταν τους ενημέρωσαν ότι έρχεται η Αστυνομία.

Η «Σημερινή» επικοινώνησε με τον Κοινοτάρχη Μάμμαρι, Νίκο Κοτζιάπασιη, ο οποίος ανέφερε πως από τις 22 Αυγούστου 2020 είχε παρατηρηθεί πως κάθε Κυριακή, μεταξύ 12:00 τα μεσάνυχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, παράτυποι μετανάστες έρχονταν στο χωριό και ακολουθούσαν συγκεκριμένο δρομολόγιο που κατέληγε στην πλατεία. Απ' εκεί, ζητούσαν να ειδοποιηθεί η Αστυνομία με σκοπό να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Έπειτα, με επιταγμένα λεωφορεία μεταφέρονονται στο Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά.

Ωστόσο, από την περασμένη Παρασκευή κάθε μέρα (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη) εκτός Τετάρτης και Πέμπτης, είχαν επίσης παρατηρηθεί αφίξεις, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει και πάλι αυξητική ροή.

Το Μάμμαρι βρίσκεται εντός της λεγόμενης «νεκρής ζώνης» και η περιοχή ελέγχεται από την UNPOL, το αστυνομικό απόσπασμα της UNFICYP. Πολύ συχνά οι παράνομοι μετανάστες περνούν στις ελεύθερες περιοχές χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ ή αν γίνουν, τότε παραδίδονται στην Αστυνομία Κύπρου.

Ως κοινοτική αρχή, είπε ο κ. Κοτζιάπασιης, έχουν πλήρη αντίληψη της κατάστασης και προς τούτο έχουν ενημερώσει λεπτομερώς τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς και τον Έπαρχο Λευκωσίας.

Την ερχόμενη Τρίτη, θα έχουν επίσης συνάντηση με την Ειρηνευτική Δύναμη για το ίδιο θέμα καθώς τα σημεία εισόδου από τα κατεχόμενα είναι γνωστά, όπως γνωστή είναι και η διαδρομή που ακολουθούν οι λαθρομετανάστες, πράγμα που φανερώνει τουλάχιστον συντονισμό και προπαρασκευή, αν όχι οργάνωση.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Κύπρου, Ανώτερος Υπαστυνόμος Χρίστος Ανδρέου ανέφερε πως οι παράτυποι μετανάστες που παραδίδονται στην Αστυνομία περνούν όλοι από συνέντευξη. Πρόσφατα, συστάθηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας ειδική ομάδα που θα επικεντρωθεί στις ροές που έρχονται από τα κατεχόμενα και, μεταξύ άλλων, θα ξεσκονίσει και παλιούς φακέλους. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σημερινή», υπάρχει αυξημένος έλεγχος για θέματα τρομοκρατίας και υπάρχει έμφαση στην δίωξη των λαθροδιακινητών που εκμεταλλεύονται αυτούς τους ανθρώπους.

Αρμόδια στρατιωτική πηγή μας επιβεβαίωσε πως το Υπουργείο Άμυνας είναι ενήμερο για το θέμα από τις κοινότητες της περιοχής. Η κατάσταση παρακολουθείται με σοβαρότητα και το ΥΠΑΜ βρίσκεται σε στενή συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξης. Καθώς η «νεκρή ζώνη» δεν αποτελεί σύνορο, αλλά Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός, η φρούρηση και επιτήρησή της είναι μέλημα και των στρατιωτικών αρχών για αποφυγή δημιουργίας της εντύπωσης αστυνομικής «συνοριοφυλακής». Όταν στρατιωτικό προσωπικό παρατηρήσει ροές λαθρομεταναστών κατά την επιτηρήση και την φρούρηση, τότε ενημερώνεται η Αστυνομία και το ΥΔΔΤ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σχετικά με τις πληροφορίες που δημοσίευσε το ΕΛΑΜ, όπως φαίνεται, διερευνούνται όλα τα σενάρια, για το αν αυτό να ήταν απλώς ένα τυχαίο κομμάτι ρουχισμού ή μια ψηφίδα μίας πιο οργανωμένης κατάστασης.

Τον περασμένο Ιούλιο, σε έρευνά του το «SigmaLive» (14/07/2020) αποκάλυψε την παρουσία μεταναστών που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα και σχετίζονταν με παραστρατιωτικούς σχηματισμούς που δρούσαν στην Συρία με τουρκική στήριξη.

Ό,τι και αν συμβαίνει με την συγκεκριμένη περίπτωση στο Μάμμαρι, η ανησυχία, ο φόβος και η καχυποψία των πολιτών έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.