Έγκλημα

Βρήκαν φωτογραφίες του με βαρύ οπλισμό: Σύλληψη Τούρκου με συριακή υπηκοότητα στην Αθήνα

Συναγερμός στην Ελληνική Αστυνομία σήμανε η τυχαία σύλληψη ενός Τούρκου στη Λεωφόρο Αθηνών. Ο συλληφθείς φέρεται να ήταν μαχητής στη Συρία. Αστυνομικοί βρήκαν φωτογραφίες που τον δείχνουν να κρατεί βαρύ οπλισμό σε πεδίο μάχης. Παρόμοιες φωτογραφίες είχαν αναρτηθεί και στο παρελθόν σε προφίλ Σύρων μεταναστών ή προσφύγων που βρίσκονται στην Κύπρο.

Ένα περίεργο περιστατικό με τη σύλληψη Τούρκου πριν από μερικές ημέρες στη Λεωφόρο Αθηνών σήμανε συναγερμό στην Αστυνομία. Ο συναγερμός, σήμανε για φωτογραφίες-ντοκουμέντο που εξασφάλισε και παρουσίασε το OPEN TV, τις οποίες βρήκαν οι αστυνομικοί στη μνήμη του κινητού του του τηλεφώνου.

Τα στοιχεία προέκυψαν στα μέσα Δεκεμβρίου 2020, όταν διενεργήθηκε τυχαίος αστυνομικός έλεγχος σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο συγκεκριμένος άνδρας μαζί με μία Ελληνίδα.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε τον 32χρονο, με διπλή υπηκοότητα, συριακή και τουρκική, να φωτογραφίζεται, κρατώντας βαρύ οπλισμό ακόμα και μέσα σε χαλάσματα, τα οποία πιθανότατα είναι από κάποιο από τα μέτωπα της Συρίας, όπως λένε αστυνομικοί.

Οι φωτογραφίες σήμαναν αμέσως συναγερμός με αποτέλεσμα την εμπλοκή και άλλων υπηρεσιών, όπως τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής μέχρι την Αντιτρομοκρατική, όπου διενέργησαν όλες αυτές τις ημέρες εξονυχιστικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ευλαμπίας Ρέβη για το OPEN TV, σε βάρος του δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία, ενώ το όνομά του δεν υπάρχει - κατά τις ίδιες πηγές - σε καμία διεθνή κόκκινη λίστα για ζητήματα τρομοκρατίας ούτε υπάρχει για εκείνον Ερυθρά Αγγελία. Κατά τον έλεγχο επάνω του, όμως, βρέθηκε ένα μαχαίρι, ενώ αντιστάθηκε και κατά των αστυνομικών και διαπιστώθηκεζει παράνομα στην Ελλάδα. Έχει διαταχθεί η διοικητική του απέλαση.

Στην κατοχή της Ελληνίδας που ήταν μαζί του βρέθηκε μέχρι και πλαστή ταυτότητα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το OPEN TV (δείτε τις στο βίντεο) ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες η ίδια είναι φέρεται να είναι γνώριμη των Αρχών για παλαιότερη υπόθεση με διακίνηση μεταναστών για την οποία, με βάση ασφαλείς πηγές, φέρεται να είχε καταδικαστεί.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2020, μετά από τα ευρήματα έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για λογαριασμό της «Σημερινής» όπου διαφαινόταν μεγάλη καχυποψία και αυξημένο αίσθημα ανασφάλειας για τους μετανάστες, το «SigmaLive» αποκάλυψε στοιχεία που συνέλεξε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για προφίλ Σύρων μεταναστών στην Κύπρο με ύποπτη δράση, συμπάθειες και επαφές που περιλαμβάνουν σχέσεις με τον Ελευθέρο Συριακό Στρατό (FSA), ισλαμιστικές οργανώσεις όπως η ISIS, τα κατεχόμενα και την Τουρκία.

32057e143766a89504a914100f233715[1].JPG

Το «SigmaLive» παρουσίασε φωτογραφίες με πολλούς Σύριους μετανάστες ή πρόσφυγες να ποζάρουν ή διαφημίζουν σημαίες και οπλισμό του FSA, είτε οι ίδιοι είτε άλλοι. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποια από τα ονόματα φαίνεται να είναι τουρκικά, κάτι που προκαλεί ανησυχία λόγω και της εμπλοκής Τουρκομάνων παραστρατιωτικών στην περιοχή του Idlib και αλλού στη Συρία. Υπενθυμίζεται πως στην υπόθεση κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού τον Νοέμβριο του 2015 στη Συρία εμπλέκονταν και Τουρκομάνοι που στηρίζονταν από την Τουρκία. Πρόσφατα δημοσιεύματα θέλουν τον νέο αρχηγό της ISIS να είναι Τουρκομάνος.

Σημειώθηκε τότε η διασπορά των Σύριων μεταναστών με τα ύποπτα προφίλ σε όλη την Κύπρο και παρατηρήθηκαν επαφές και σχέσεις με Τούρκους σε κατεχόμενα και Τουρκία, καθώς και παρουσία στην τελευταία πριν την περίοδο άφιξής τους στην πατρίδα μας.